İmzalar tamam, sıra elektrikte – Kocatepe Gazetesi
Çevre Hizmetleri Birliği tarafından geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan metan gazından elektrik enerjisi üretilmesi ile ilgili projenin sözleşmesi imzalandı. İmza töreninde konuşan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, üretilecek enerjinin yaklaşık yüzde 38’inin Çevre Hizmetleri Birliği’nin olacağını ifade ettiKatı Atık Düzenli Depolama sahasındaki çöplerden oluşan metan gazından elektrik enerjisi üretilecek. Katı Atık Düzenli Depolama sahasında kurulacak tesisin yapımına [&hellip]
Çevre Hizmetleri Birliği tarafından geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan metan gazından elektrik enerjisi üretilmesi ile ilgili projenin sözleşmesi imzalandı.
İmza töreninde konuşan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, üretilecek enerjinin yaklaşık yüzde 38’inin Çevre Hizmetleri Birliği’nin olacağını ifade etti
Katı Atık Düzenli Depolama sahasındaki çöplerden oluşan metan gazından elektrik enerjisi üretilecek. Katı Atık Düzenli Depolama sahasında kurulacak tesisin yapımına bir ay içerisinde başlanacak. Dugan Bilgisayar ve Elektrik Limitet Şirketi tarafından kurulacak tesiste, yılsonundan itibaren elekt-rik üretimline geçilecek. 3 milyon dolara yapılacak tesisten üretilen elektriğin gelirinden yüzde yaklaşık 38’i Çevre Hizmetleri Birliği’ne verilecek. İhaleyi alan Dugan Bilgisayar ve Elektrik Limitet Şirketi sahibi Halim Dugan ile Belediye Başkanı Burhanettin Çoban arasındaki protokol, Başkanın makamında imzalandı.
Büyük bir kazanç elde edilecek
İmza töreninde konuşan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, tesiste elektrik üretilmeye başlayınca Afyonkarahisar Belediyesi’nin çöpten enerji üreten ender belediyelerden birisi olacağını söyledi. Belediye olarak burada sadece elektrik enerjisinden değil, aynı zamanda depolama maliyetlerinden de kar edeceklerini aktaran Başkan Çoban, “Bilindiği üzere 1 Ekim 2009 tarihi itibariyle biz katı atık düzenli depolama alanımızı hizmete almıştık. Bu konuda Çevre ve Orman Bakanımız Veysel Eroğlu’nun büyük desteği oldu. Bu destek sayesinde Afyonkarahisar diğer birçok ilin önüne geçerek düzenli depolama geçen ilk belediyelerden birisi olmuştur. Bolvadin, Çay, Sandıklı, İscehisar, Şuhut, İhsaniye gibi ilçelerimizdeki çöp depolama alanlarından gelen çöpler düzenli depolama alınana dökülmeye başlamıştı. Çöplerle birlikte burada metan gazı oluşacaktı. Bununla ilgili Çevre Hizmetleri Birliği’ndeki arkadaşlarımız Türkiye çapında hatta dünya çapında elektrik enerjisi üretimleri ile ilgili ne tür teknoloji varsa hepsini takip ettiler ve şartname hazırlayarak ihaleye çıktık. Güzel bir ihale sonucunda Çevre Hizmetleri Birliğimiz üretilen elektrik yüzde 38’ine yakın bir kısmını alarak inşallah çöpten de enerji üreten ender Belediyelerinden birisi haline gelecek. Bugün burada bu ihalenin sözleşmesini imzalayacağız. Ben bu protokolün ve yapılacak olan enerji üretme tesisi ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Yüklenici firmaya da bol kazançlar hayırlı hizmetler diliyorum. İnşallah tüm belediyelerimiz düzenli depolama alanına geçer ve enerji üretimi yaparak hizmete sunarlar” dedi. Başkan Çoban, elektrik kazancının yanı sıra depolama maliyetlerinde de düşüş yaşanacağını dile getirdi.
Geçmişte elektik üreteceğiz
diye eğlence düzenlenmişti
Geçmiş dönemlerde çöpten elektrik üretimi yapılacak diye büyük bir eğlence düzenlendiğini hatırlatan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, şuan ki yönetimin tüm projeleri netleştikten sonra kamuoyuna sunduğunu anlattı. Başkan Çoban, “Biliyorsunuz 6-7 yıl önce çöpten elektrik enerjisi üretme ile ilgili olarak Kapalı Spor Salonu’nda çok gösterişli bir eğlence düzenlenmişti. Biz biliyorsunuz bir işi netleştiricince, kesinleşti-rince sizleri çağırıp taahhüt ediyoruz. Gördüğünüz gibi biz her şeyimizi bitirdik ve protokolümüzü imzaladık. Bu tür yatırımlar bize ayrı bir haz veriyor. Belediyeler deyince akla yol, kaldırım, alt yapı üst yapı geliyor ama bizim diğer sorumluluklarımızda var. İşte vahşi çöp depolamadan modern depolamaya geçiş bunların başında geliyor. Bugün artık Afyonkarahisar merkezde oturan bir kimse rüzgarda dağılan çöplerden, ya da rüzgarın yönüne göre hissedilen kokulardan hiçbir şekilde etkilenmiyor. Bugün hiç kimse Afyonkarahisar’ın çöplerinin nereye döküldüğünü bilmez” ifadelerini kullandı.
Çevre illerin tıbbı atıkları
bile burada toplanıyor
Tıbbı atıkların depolanması konusunda da Afyonkarahisar’ın ileri bir durumda olduğunu anlatan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Yıllardır tıbbi atıklar normal çöplerle çöp alanına dökülüyordu. Artık biz yine tıbbı atıklarımızı da ayrı topluyoruz. Hatta sadece Afyonkarahisar’ın değil, Burdur’un, Manisa’nın, Akşehir’in kısmen Denizli’nin bile tıbbi atıkları şuan bizim tıbbı atık sterilizasyon tesisimize geliyor. Artık Türkiye gerçekten çevreci anlayışta çok hızlı ilerliyor, Afyonkarahisar’da buna ayak uyduruyor. İlimizde sadece Dinar bölgesindeki çöpler vahşi depolamaya tabi tutuluyor. Sayın Bakanımız oraya çok büyük desteğini vereceğini ifade etti. Fakat yer probleminden dolayı henüz çalışmaya başlanılamadı. Yer sorunu çözüldüğünde o bölgede de düzenli depolama sistemine geçilecek” dedi. Söz konusu hizmetlerin gerçekleşti-rilmesinde Çevre ve Orman Bakanlığı’nın büyük desteği olduğunun altını çizen Başkan Çoban, “Biz bu projeleri Çevre ve Orman Bakanlığımızın destekleri ile yaparken, çevre illerimiz Avrupa Birliği projesi olarak bunları yapıyorlar. AB projesi olarak yaparken, diyelim ki 20 milyon Euro maliyet çıkıyor, diyorlar ki bunun 2 milyon Eorusunu şu firmaya proje bedeli olarak ödeyeceksiniz. Yine yüzde 40’ını da AB’ye geri ödeyeceksiniz. Bunu hesap ettiğiniz zaman yaklaşık 18 milyon lira yapıyor. Biz bu tesisimizi 77 belediyeye yetecek şekilde yaptık. Bunun karşılığında sadece belediyelerimizden ve Özel İdaremizden 1-2 Milyon lira para çıktı. Geri kalanı Çevre ve Orman Bakanlığımızın hibesi ile oldu. Bu da ayrıca ilimiz için katkı olarak ortaya çıktı” diye konuştu.
İlk elektrik yıl sonunda üretilecek
İhaleyi alan firma olan Dugan Bilgisayar ve Elektrik Limitet Şirketi’nin sahibi Halim Dugan ise protokolün her iki taraf için de hayırlı olmasını temenni etti. Depolama sahasındaki düzenlemeyi de firmanın üstlendiğini aktaran Dugan, “Bu da beledi-yeye çok ciddi bir kazanç anlamına geliyor. Bizde yapacağımız tesisle enerji sektöründe ülkemize katkı sağlayacağımızı umu-yoruz. Burada birde ayrıştırma ve ön araştırma tesisi kurmayı planlıyoruz. Buradan organik ve inorganik malzemeleri ayırıp bunları da satarak hem çöp sahasındaki çöp miktarını azaltmayı ve aynı zamanda belediye ve kendimize gelir getirmeyi planlıyoruz. Ayrıca tesisin bacasında oluşan ısıdan da bir sera yapıp örnek bir tesis kurmayı planlıyoruz. Serada domates, salatalık, biber üretimi yapılabilir. Bu 11 yıl boyunca burada böyle bir faaliyet sürdüreceğiz. Hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.