“IMF kötümserdir, Dünya Bankası iyimserdir”

AKÜ’de konferans veren Ekonomist ve Yazar Prof. Dr. Emre Alkin, dünyada beklenen büyüme rakamlarına değinerek, “Normalde IMF kötümserdir, Dünya Bankası iyimserdir. Bu sene tersi oldu” dedi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Maliye Kulübü tarafından organize edilen Afyonkarahisar Ekonomi Konferansları kapsamında Ekonomist ve Yazar Prof. Dr. Emre Alkin öğrenciler ile buluştu. İbrahim Küçükkurt konferans salonunda gerçekleştirilen 'Gelişen [&hellip]

AKÜ’de konferans veren Ekonomist ve Yazar Prof. Dr. Emre Alkin, dünyada beklenen büyüme rakamlarına değinerek, “Normalde IMF kötümserdir, Dünya Bankası iyimserdir. Bu sene tersi oldu” dedi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Maliye Kulübü tarafından organize edilen Afyonkarahisar Ekonomi Konferansları kapsamında Ekonomist ve Yazar Prof. Dr. Emre Alkin öğrenciler ile buluştu. İbrahim Küçükkurt konferans salonunda gerçekleştirilen “Gelişen Dünya Ekonomisinde Türkiye’nin Yeri ve Önemi” konferansına AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Selçuk Akçay ile birlikte öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
“PROF. DR. ALKİN’İ ÖĞRENCİLERİMİZE ÖRNEK GÖSTERİYORUZ”
Etkinliğin açış konuşmasını yapan AKÜ Maliye Kulübü Başkanı Mücahit Teksin, Maliye Kulübünün kurulduğu günden beri yaptığı etkinlikler ile öğrencilere faydalı olmayı amaçladığını kaydetti. Daha sonra konuşan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir ise Prof. Dr. Emre Alkin’i daha önceden tanıdığını ve öğrencilere örnek gösterdiği kişilerden birisi olduğunu ifade etti.
“CORONA VİRÜSÜ KÜRESEL BÜYÜMEYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”
Küresel büyüme konusunda yaşanan tüm olumlu gelişmelerin Corona virüsünün ortaya çıkması ile azaldığını belirten Prof. Dr. Alkin, “Corona virüsü ortaya çıkmadan önce öyle raporlar yazılıyordu ki, IMF ve Dünya Bankası tarafından üstelik, aklınız şaşar. Küresel büyüme konusunda sıkıntı yoktu ancak Corona virüsü bu tabloyu bozdu. İmalat sanayisine bakarsak ise Almanya’nın toparlandığını görürüz. ‘Almanya toparlanıyorsa bana ne?’ demeyin çünkü biz en çok malımızı Almanya’ya satıyoruz. AB ülkeleri ihracatımızın yüzde 51’ini oluşturuyor. Avrupalılar iyiyse biz de iyiyiz. Bize öyle Amerikalılara ya da Çinlilere ahım şahım mal satmıyoruz. Çin’den 25 milyar Dolarlık ithalat yapıyoruz ancak 3 Milyar Dolarlık mal satıyoruz. Rusya’dan 22 milyar Dolarlık mal alıyoruz, 3-4 milyar Dolar ihracatımız var. Yani bizim para kazandığımız yer Avrupa. Oradaki PMI rakamları ise yavaş yavaş düzeliyordu. Ama tüm bunlar Corona ortaya çıkana kadar böyleydi.” ifadelerini kullandı.
“IMF VE DÜNYA BANKASI TÜRKİYE’YE KARŞI MAHCUP OLDU”
Dünyada beklenen büyüme rakamlarına da değinen Prof. Dr. Alkin, konuşmasına şöyle devam etti:
“Normalde IMF kötümserdir, Dünya Bankası iyimserdir. Bu sene tersi oldu, Dünya Bankası IMF’ye göre daha kötümser bir senaryo ile seneye başladı. Aralık ayında ‘2020 yılında dünya yüzde 2,5 büyür, 2021 yılında ise yüzde 2,6’ dediler. IMF’ye baktığımızda ise yüzde 3,3 büyüme açıkladı. Neden biliyor musunuz? Çünkü mahcup oldular. Geçen yıl Türkiye’ye yüzde -2,5 demişlerdi. Ben de bangır bangır bağırdım, o beklentinin imkânsız olduğunu söyledim. Ekim ayında, çok geç bir şekilde bu söyledikleri rakamı revize ettiler ve ‘Türkiye ekonomisi yarım puan ancak büyür’ dediler ancak yine yanıldılar. Daha büyük çıktı. Şöyle bir bakınca işler iyi gidiyordu. Ancak başka etmenler de var, mesela ‘Trump ile Çin’deki devlet başkanının kapışmasından bana ne?’ sakın demeyin. Çünkü küresel ticaret ile dünyanın büyümesi birbiri ile doğru orantılı. Çünkü millet birbirine mal alıp sattıkça dinamizm oluşuyor, canlılık oluşuyor. Birisine mal satmayacak kadar mutlak üstünlüğünüz de olsa biraz ilişki kurmak iyidir. Çünkü ticari diplomasi, diplomasiyi yaratır. Diplomasinin olduğu yerde de sıkıntı yoktur. Ticari diplomasinin bittiği yerde de diplomasi biter. Diplomasinin bittiği yer de savaştır, işte o zaman korkmak lazım. Yani diplomasiyi bitirmememiz lazım. Ekonomist olunca sadece ekonomi bilmek yetmiyor, biraz da dış politika bilmek gerekiyor.”
İnteraktif şekilde gerçekleştirilen konferans, öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

Bakmadan Geçme