İmam Şafi Kimdir?

Gazze doğumlu İmam Şafi, İslâm'ın 4 mezhep imamından biridir

Ebû Abdillâh Muhammed b. İdrîs b. Abbâs eş-Şâfiî, bilinen ismiyle İmam Şafi, İslâm’ın 4 mezhep imamından biridir. Dünya üzerinde en çok mensubu bulunan ikinci mezhep olan Şafii mezhebinin mürşididir.

Miladi 767,  hicri olarak 150 yılında Gazze’de doğmuştur. 7 yaşında Kuran-ı Kerim’i, 10 yaşında İmam Malik’in eseri el Muvatta isimli kitabını ezberlemiştir.

İmam Şafi, güzel yüzlü, yemin etmekten sakınan, gecenin bir bölümünü ibadetle geçiren, ibadete engel olmaması için fazla yememeye özen gösteren, sünnete uymak amacıyla saç ve sakalını kınayla boyayan, bir ayda çokça hatim indiren mübarek bir müçtehittir.

Şafi’nin “Kur’an öğrenenin saygınlığı artar, fıkıhla meşgul olanın değeri yükselir, hadis yazanın delilleri kuvvetlenir, dil üzerine yoğunlaşanın tabiatı incelir, matematiğe yoğunlaşanın muhakemesi güçlenir, kendini korumayana ise ilmi fayda etmez” dediği rivayet edilir.

Eserleri:

  1. el-Üm. 2. er-Risâle. 3. el-İmlâ (el-Emâlî). 4. er-Red ʿalâ Muḥammed b. el-Ḥasan eş-Şeybânî. 5. Siyerü’l-Evzâʿî. 6. İḫtilâfü’l-ʿIrâḳıyyeyn. 7. İḫtilâfü ʿAlî ve ʿAbdillâh b. Mesʿûd.
  2. Cimâʿu’l-ʿilm. 9. Ṣıfatü nehyi Resûlillâh. 10. İbṭâlü’l-istiḥsân. 11. İḫtilâfü Mâlik ve’ş-Şâfiʿî. 12. İḫtilâfü’l-ḥadîs̱.

Bakmadan Geçme