İmalat sanayimiz büyüyor

2019 verilerine göre Afyonkarahisar imalat sanayii en fazla büyüyen 19'uncu il oldu   Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre ekonominin lokomotifi olan imalat sanayiine odaklanarakillerin sektörel büyüme performansları sıralandı. Bu sıralamada Afyonkarahisar'ın konumu sevindirici olarak nitelendirildi. AFYONKARAHİSAR BÖLGENİN İMALAT SANAYİİ EN ÇOK BÜYÜYEN İLİ Pek çok ilde imalat sanayii 2019 yılında küçülmeye giderken Afyonkarahisar imalat sanayiini [&hellip]

2019 verilerine göre Afyonkarahisar imalat sanayii en fazla büyüyen 19’uncu il oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ekonominin lokomotifi olan imalat sanayiine odaklanarakillerin sektörel büyüme performansları sıralandı. Bu sıralamada Afyonkarahisar’ın konumu sevindirici olarak nitelendirildi.
AFYONKARAHİSAR BÖLGENİN İMALAT SANAYİİ EN ÇOK BÜYÜYEN İLİ
Pek çok ilde imalat sanayii 2019 yılında küçülmeye giderken Afyonkarahisar imalat sanayiini geliştiren iller arasında yer aldı. 2019 yılında Afyonkarahisar’ın imalat sanayiinin % 4,14 oranında büyüdüğü tespit edildi. Bu oranla Afyonkarahisar 81 il arasında imalat sanayii büyüme gösteren 19’uncu il oldu. Komşu illerimizden imalat sanayii büyüme kaydeden iller Uşak, Isparta ve Eskişehir oldu. Afyonkarahisar bu komşularını da büyüme rakamında geride bıraktı.
44 İLDE İMALAT SANAYİİ KÜÇÜLDÜ
2019 yılında 81 ilin yarıdan fazlasında imalat sanayii küçüldü. İmalat sanayiinin küçüldüğü 44 ilde 2019’da 37 milyon kişi ile nüfusun yüzde 44.57’si yaşıyordu.
Toplam sanayide küçülmenin yaşandığı il sayısı 29 oldu. İmalat sanayiine göre küçülme yaşanan il sayısının daha az olması, enerji ve madencilikte imalat sanayiine göre daha iyi bir performans olması. Ancak enerji ve madencilik de daha çok büyük grupların elinde olduğu için yerel ekonomiye aynı ölçüde katkı yapmıyorlar.
İmalat sanayiinin küçüldüğü iller arasında Karabük, Zonguldak, Hatay, Osmaniye gibi demir-çelik üretiminin öne çıktığı iller olması dikkat çekiyor. Bunda özellikle inşaat sektöründeki sert daralmanın etkili olduğu anlaşılıyor. İnşaat malzemeleri üretiminin önemli illeri arasında yer alan Çanakkale’nin de küçülmede başı çeken iller arasında yer alması da bu yüzden.
SANAYİ KENTLERİNDE
GERİLEME YAŞANDI
İmalat sanayii küçülmesinde ön sıralara çıkan iller arasında, sanayi üretiminde en büyük paya sahip illerin de yer alması sorunun önemini daha da artırıyor. Otomotivden, petro-kimyaya güçlü bir sanayi merkezi olan Kocaeli’de imalat sanayii yüzde 11.7 küçülmüş. Türkiye’nin iki önemli ihracat kalemi olan otomotiv ve tekstil üretiminde önemli bir merkez olan Bursa da imalat sanayii küçülen iller arasında. Bursa-Kocaeli sanayi hattının ortasındaki Yalova’da da imalat sanayii küçülmüş.
EGE DE DE KÜÇÜLME VAR
Ege ’nin en önemli sanayi üsleri olan İzmir, Manisa, Denizli ve Aydın da imalat sanayiinin küçüldüğü iller arasında yer alıyor. Güney’de Adana, Mersin, Burdur; Doğu ve Güneydoğu’da Mardin, Diyarbakır, Batman, Erzurum, Sivas, Elazığ, Erzincan; iç bölgelerde Konya, Kayseri, Aksaray, Nevşehir, Kırıkkale, Kütahya; Karadeniz’de Samsun bunlara örnek olarak sayılabilir.
İnşaat en yaygın küçülme yaşanan sektör oldu. 70 milyon ile nüfusun yüzde 84’ünün yaşadığı 66 ilde inşaat sektörü küçüldü.
Ticaret, konaklama ve lokantacılığı kapsayan ana hizmetler sektörünün küçüldüğü il sayısı 34. Bu illerde 20.7 milyon kişi ile nüfusun yüzde 24.9’u yaşıyor. Mesleki, idari ve destek hizmetleri sektörünün küçüldüğü il sayası 64 ile inşaat sektöründen sonra ikinci sırada yer alıyor. Bu illerde 49 milyon kişi ile nüfusun yüzde 59’u yaşıyor.
Tarımda küçülme yaşanan il sayısı ise 20 oldu. Bu illerde 14.8 milyon ile nüfusun yüzde 17.8’i yaşıyor. >> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi

Bakmadan Geçme