İmaj için basın-yayına önem verilmeli

Türk Polis Teşkilatı’nın 167. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şafak Balı ile Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş tarafından ‘Temel Hak ve Hürriyetler’ ile ‘İmaj’ konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Karakaş, Emniyet güçlerinin basın-yayın organları vasıtasıyla kendini halka anlatabileceğine dikkat çekti Türk [&hellip]

İmaj için basın-yayına önem verilmeli

Türk Polis Teşkilatı’nın 167. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şafak Balı ile Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş tarafından ‘Temel Hak ve Hürriyetler’ ile ‘İmaj’ konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Karakaş, Emniyet güçlerinin basın-yayın organları vasıtasıyla kendini halka anlatabileceğine dikkat çekti

Türk Polis Teşkilatı’nın 167’nci kuruluş yıldönümü etkinlikleri, Emniyet mensuplarına yönelik bir panelle devam etti. İl Emniyet Müdürlüğü eğitim ve konferans salonunda yapılan panele, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, Emniyet Müdür Yardımcıları Engin Dinç, Kasım Korkut, Abdurrezzak Avcı, Doğan Oğuz, şube müdürleri, polisler ve Polis Meslek Yüksekokulu Öğrencileri’nin katıldığı ‘Temel Hak ve Hürriyetler’ ile ‘İmaj’ konulu panelde konuşan Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Emniyet güçlerine basını önemsemeleri yönünde tavsiyede bulundu.
OLUMSUZ İMAJ SORUNU GİDERİLEBİLİR
Basın-yayın kuruluşlarının halkın beğenisini ve bilgisin şekillendirmede önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Karakaş, polisin halk içinde yerleşen olumsuz imajında basın-yayın organlarının yayınlarının ve internet üzerindeki sosyal medyanın da etkili olduğunu söyledi. Emniyet teşkilatının hizmetlerinin basın-yayın organlarıyla daha sık paylaşılması hâlinde olumsuz imaj sorununun da ortadan kalkabileceğini vurgulayan Karakaş, şöyle devam etti: “Duygularını kontrol eden, karşısındakine göre davranın biçimini seçen uygulamalarının nedenini açıklayabilen şeffaf, kurallara öncelikle kendisi uyan, kurallarını kesin ve yumuşak bir dille ifade eden, ortada bırakmayan, kendisine güvenle yaklaşılan, korkulmayan, adil, tarafsız, dürüst bir kişiliğe sahip olan polistir. Halkla ilişkiler ve imaj meselesi, polis tarafından önemli hale gelmektedir. Sürekli halkın içinde üretilen bir hizmet ve bir sorumluluk vermesi saygınlık kazanması topluma güven verebilmesi çok önemlidir. Güven unsuru yatmaktadır. Bu güveni tesisi edebildiğiniz sürece toplumla ilişkili polislik hizmeti daha ileri bir seviyeye çıkmaktadır. Polis halk ilişkisi sürekli gündemde kalan ve iyileştirilmesi için çaba harcanan stratejiler geliştirilen bir durumdur. Polis açısından ve halk açısından önemli her şeyden önce polis açısından önemli memnun olacak ve olmayacak kesim halktır. Polis ve halk arasındaki güven önemlidir; ancak bu güvenin tesis edilmesinde polisin verdiği hizmet niteliği belirleyici durumdadır. Bunun için emniyet teşkilatı sürekli olarak bu stratejiyi bulmak, araştırmak ve icra etmek durumundadır.”
HALK BİLİNÇLENMELİ
“Günümüzün polisinin başarısı suçluların yakalanmasında gösterilen başarı değil, halkla geliştirilen ilişkilerde gösterilen hizmetlerin niteliği ve suçu önlemede halktan alınan desteğin oranı ile ölçülmektedir” diyen Karakaş, bu konuda halkın da bilinç-lenmesi gerektiğinin altını çizdi.
HER TOPLUMDA AYNI DEĞİL
Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şafak Balı ise insan hakları kavramını açıkladı.
Balı, “Dünyadaki dengelere baktığımızda insan haklarının bütün toplumlar için aynı geçerliliği taşımadığını söyleyebiliriz. Farklı uygulamaların var olduğunu söyleyebiliriz. İnsan hakları söylemindeki insan söylemini bütün insanlar olarak tasnif etmiş olsaydık kadın hakkı diye bir tanım yapmak zorunda kalır mıydık? İnsanların var oluşundan 17’nci yüzyıla kadar gelişinde insanın birey olarak tanımlandığına ben hiç şahit olmadım. İnsan sosyal bir varlık olarak tanımlanır. İnsanın sosyal bir varlık olarak tarif edilmesi demek, insanın diğer insanlarla birlikte bir bütün oluşturması ve o bütünün ayrılmaz bir parçası olmasıdır.” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme