İltihablı bel romatizmasına dikkat – Kocatepe Gazetesi
Tıp Bayramı’nda halk arasında İltihablı bel romatizması olarak bilinen Ankilozan Spondilit hastalığı anlatıldı Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Mart Tıp Bayramında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği Hastalarıyla Buluşuyor” isimli konferans, AKÜ Atatürk Kültür Merkezi Ahmet Tunçer Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Neyzen Önder Üstün tarafından sunulan müzik dinletisi [&hellip]
Tıp Bayramı’nda halk arasında İltihablı bel romatizması olarak bilinen Ankilozan Spondilit hastalığı anlatıldı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “14 Mart Tıp Bayramında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği Hastalarıyla Buluşuyor” isimli konferans, AKÜ Atatürk Kültür Merkezi Ahmet Tunçer Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Neyzen Önder Üstün tarafından sunulan müzik dinletisi ile başlayan konferansa AKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği hastaları ve yakınları katıldı.
“ANKİLOZAN SPONDİLİT ROMATİZMAL BİR HASTALIK”
Halk arasında iltihablı bel romatizması olarak bilinen ‘Ankilozan Spondilit Hastalığı’yla ilgili bilgler verek güncel tedavileri anlatan AKÜ Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ümit Dündar, Ankilozan spondilit özellikle omurgayı etkileyen kronik, ilerleyici, ağrılı, sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan spondilitte ağrı, hareketle azalır, hatta yok olabilir; uzun süre oturmakla, istirahatle artar. Hastalar sabahları daha çok ağrılıdır ve özellikle omurga hareketleri kısıtlıdır, günün ilerleyen saatlerinde ağrı ve kısıtlılık azalır. Ankilozan spondilitte ilk belirtiler bel, kalça ve topuk ağrısı olabilir. Hastalık gerektiği gibi tedavi edilmezse ileri dönemlerde omurga deformiteleri, kamburluk ortaya çıkar.”
“DÜZENLİ EGZERSİZLER YAPILMALI
Hastalığın tedavisinde amacın semptomları düzeltmek ile göğüs ekspansiyonunu ve çevre eklemleri korumak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Dündar, “Hastalık için bazı egzersizler yapılmalıdır. Bunlar; eklem hareket açıklığını koruma egzersizleri, postür egzersizleri, solunum egzersizleridir. Egzersizler her gün düzenli olarak yapılmalıdır. Ayrıca hidroterapi, su içi egzersiz, hareketlerin maksimum sınırda yapılabilmesi için ortam oluşturur” diye konuştu.
“ÖNERİLEN BİR DİYET YOK”
“Ankilozan Spondilit Hastalığında Diyet ve Doğal Tedavi” konusunda konuşma yapan AKÜ Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Toktaş ise, romatizmal hastalıklarla ilgili yapılabilecek bir diyetin olup olmadığının sıkça sorulan sorulardan biri olduğunu belirterek, “Bilimsel temelde değerlendirdiğimizde bu hastalıkların pek çoğunun tedavisinde önerilen bir diyet yoktur. İngiliz ve Avustralyalı ankilozan spondilit çalışma grupları “düşük karbonhidratlı diyet” öneriyor. Bu diyet biraz kilo verdiriyor ve hastalar kendini daha iyi hissediyorlar. Diyet tedavisinin olası yararları; bağırsak florası, bakteri ve diğer antijenlere geçirgenliğini azalma ile suçlu gıdaların ortadan kaldırılmasıdır” dedi.
“DENGELİ BESLENME ÖNEMLi”
Yrd. Doç.D r. Toktaş “Genel olarak ideal vücut kilosunun korunması ve dengeli beslenme çok önemlidir. Hastaların aşırı kilolu olmaları eklemlerde fazla yük oluşmasına sebep olur. Ankilozan spondilit tedavisinde egzersiz yeri doldurulamayacak bir tedavi yöntemidir. Düzenli egzersiz yapmak hem hastanın bozulan duruşunun düzelmesine, hem hareketliliğin artışına hem de ağrının azalmasına yardımcı olur. Ayrıca düzenli egzersiz yapan hastalarda omurgalarda birleşme ve katılaşmanın yavaşladığı görülmüştür” şeklinde konuştu. Konferans, katılımcıların sorularının yanıtlamasının ardından sona erdi. (Kocatepe)