• Haberler
  • Sağlık
  • İlkokul çocuklarında disleksiye dikkat – Kocatepe Gazetesi

İlkokul çocuklarında disleksiye dikkat – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz 1-7 Kasım Disleksi Haftası nedeniyle bu hastalık hakkında bilgilendirmede bulundu.Diğer adı Özgül Öğrenme Bozukluğu (ÖÖB) olan Disleksinin öğrenme güçlüklerinin bir tipi olduğunu ve öğrenme güçlüğü olan çocukların yüzde 80'inin Disleksi olduğu için halk arasında bütün öğrenme güçlüklerine Disleksi denilmeye başlandığını belirten Sağlık Müdürü Korkmaz, 'ÖÖB beyinde bir [&hellip]

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz 1-7 Kasım Disleksi Haftası nedeniyle bu hastalık hakkında bilgilendirmede bulundu.
Diğer adı Özgül Öğrenme Bozukluğu (ÖÖB) olan Disleksinin öğrenme güçlüklerinin bir tipi olduğunu ve öğrenme güçlüğü olan çocukların yüzde 80’inin Disleksi olduğu için halk arasında bütün öğrenme güçlüklerine Disleksi denilmeye başlandığını belirten Sağlık Müdürü Korkmaz, “ÖÖB beyinde bir kusur olmayıp, beynin okuma alanları arasındaki koordinasyonun tam kurulaması şeklinde tarif edilebilir. ÖÖB; bir çocuğun zeka seviyesi normal/normalin üstünde ve iyi bir eğitim alıyor olmasına rağmen okuma-yazma ya da matematik becerilerinde yaşıtlarına ve zekasına oranla düşük başarı göstermesidir. Yani ÖÖB’li çocuklar genel olarak zihinsel performansları normal olmasına rağmen okuma, yazma ya da matematik alanlarında zorluk ve sorun yaşarlar. Yaşam boyu süren bir bozukluk olmasına rağmen erken tanı erken müdahale için önemlidir. Erken tanı için çocuğun ilkokula başladığı ilk aylar çok önemlidir. Zira çocukta ÖÖB en çok bu dönemlerde fark edilmektedir.” dedi.
Dr. Korkmaz erken tanı için dikkat edilmesi gereken ipuçlarını şöyle sıraladı:
*Okurken ya da yazarken harflerin ya da sayıların yönünü ters yazma, kelimeleri sondan başa doğru (aynadan görüyor gibi) yazma, kelimeleri tersten okuyup yazma (“ev” yerine “ve” gibi), harf atlayarak kelimeyi eksik yazma, noktalı ve noktasız harfleri yanlış yazma, okurken ya da yazarken harf karıştırma (“b” yerine “d” gibi), okurken sıklıkla bulunduğu yeri karıştırma ya da satır atlama, yazı yazarken çok çabuk yorulma, sayıları, matematiksel sembolleri ve basit işlemleri öğrenememe, çarpım tablosunu ezberleyememe, saati zor öğrenme ve dün/bugün/ yarın kavramlarını zor öğrenme ve doğru kullanamama, sağını- solunu zor öğrenme, çevreyi çok iyi tanıdığı halde yön bulmada güçlük çekme, masanın üstünde ya da çekmede gözünün önünde duran eşyayı bulamama v.b.”

Bakmadan Geçme