İlk Yerli Ve Milli Haberleşme Uydusu Hizmete Alınıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen törenle birlikte hizmete alınacağını bildirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu yaptığı açıklamada, 1994 yılında Türksat 1B ile başlayan Türkiye’nin uzay yolculuğunun, 1996 yılında Türksat 1C ve 2001 yılında ise Türksat 2A ile devam ettiğini hatırlattı.
“HABERLEŞME UYDUSU ÜRETEBİLEN 11 ÜLKEDEN BİRİSİYİZ”
Yaklaşık 20 yıllık tecrübe ile Türksat 6A’nın yapımında 3A, 4A ve 4B uydularında görev yapan mühendislerin görev aldığını belirten Bakan Uraloğlu, “Türksat'ın Teknoloji Transfer Programı kapsamında uzay teknolojileri alanında eğitim alan Türksat mühendislerinin katkısıyla 6A en yüksek yerlilik oranıyla üretildi. Bu başarıyla ülkemiz, haberleşme uydusu üretebilen 11 ülke arasına adını yazdırdı.” İfadelerini kullandı.
Türksat 6A projesinde ASELSAN, TUSAŞ, TUBİTAK Uzay ve C2TECH ile beraber çalıştıklarını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu firmalarımız tarafından yerli ve milli olarak üretilen her parça, uydu deneyimi kazandı. Uydumuz, yüzde 80'in üzerinde yerlilikle 84 yerli ekipman kullanılarak geliştirildi. Ülkemizde üretilen bu parçaların hepsinin uzay deneyimi kazanarak uzayda başarıyla hizmet verebildiği için tüm dünyaya ihracının önü de açıldı.” dedi.
“TEST ÇALIŞMALARI 2024’TE BAŞARIYLA TAMAMLANDI”
Türksat 6A’nın kritik teknolojilerde dışa bağımlılığı azalttığının altını çizen Uraloğlu, Türkiye’nin uzaydaki varlığının güçlendiğini kaydetti. Bakan Uraloğlu, “Bu proje, milli güvenliğimiz açısından da çok önemli. Artık dışa bağımlı olmadan, kendi haberleşme uydumuzu kendimiz üretiyoruz. Türksat 6A'nın tüm safhaları, planlanan şekilde ve başarıyla tamamlandı. Türksat 6A'nın üretim, entegrasyon ve test çalışmaları TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde Mart 2024'te başarıyla tamamlandı. Ardından uydumuzu, 4 Haziran 2024'te Antonov 124 uçağıyla ABD'ye uğurladık. 5 Haziran 2024'te Cape Canaveral’daki SpaceX tesislerine ulaştı. 9 Temmuz 2024'te saat 02.30'da da Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. Fırlatmadan 35 dakika sonra da taşıyıcı roketten başarıyla ayrıldı.” ifadelerini kullandı.
Fırlatma sonrasında yapılan 5 ateşlemeyle uydunun geçici olarak 50 derece doğu yörüngesine ulaştığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, Türksat 6A için geliştirilen ekipmanların başarılı şekilde çalıştığını belirtti. Bakan Uraloğlu, birçok alt sistemin denendiğini ve faydalı yük alt sistemi testlerinin 23 Ekim 2024’te tamamlandığının altını çizdi.
“TÜRKSAT 6A İLE BİRLİKTE KAPSAMA ALANI 5 MİLYAR KİŞİ OLACAK”
12 gün yolculukta 6 ateşleme gerçekleştirilerek 28 Aralık 2024’te Türksat 6A’nın nihai görev yörüngesine ulaştığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Anten kapsama alanı gibi uydunun görev yörüngesinde gerçekleştirilmesi gereken diğer tüm testleri de tamamlandı. 17 Şubat'ta yapılan ilk test yayınıyla Türksat 6A'nın haberleşme kabiliyetleri de pratik olarak doğrulandı.” dedi.
Türksat’ın 31 derece ve 42 derece ve 50 derece doğu yörüngelerinde 3A, 4A, 4B, 5A, ve 5B olmak üzere toplamda 5 haberleşme uydusu ile faaliyetlerine devam ettiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle yarın Türksat Gölbaşı Yerleşkesi'nde düzenlenecek törenle ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A hizmete alınacak. Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle daha önce Türksat uydularıyla kapsanmayan yeni coğrafyalara hizmet sunulacak. Türksat 6A ile Türksat'ın hizmet verdiği kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı kapsayacak şekilde genişleyecek. Böylece Türksat 6A'nın hizmete alınmasıyla uydularımızın kapsama alanı 3,5 milyar kişiden 5 milyar kişiye ulaşacak, uydumuz en az 15 yıl hizmet verecek.”