• Haberler
  • Genel
  • İlk işi çivi satmak olan Asım Kocabıyık'ın hayatı belgesel oldu

İlk işi çivi satmak olan Asım Kocabıyık'ın hayatı belgesel oldu

İşe pekmez ve çivi satışıyla 80 yıl önce başlayan Borusan'ın kurucusu Asım Kocabıyık'ın hayatı 'Cumhuriyet'in kanatlarında bir girişimci: Asım Bey' adlı belgesele konu oldu Asım Kocabıyık, doğduğu ve 6 yaşında yalınayak çıktığı Afyonkarahisar'ın Tazlar köyüne 80 yıl sonra özel uçağıyla gelerek, çocukluk arkadaşlarıyla kamera karşısına geçti. 86 yıllık hayat öyküsünde, Türkiye'nin tarih ve kültür haritası [&hellip]

İlk işi çivi satmak olan Asım Kocabıyık’ın hayatı belgesel oldu

İşe pekmez ve çivi satışıyla 80 yıl önce başlayan Borusan’ın kurucusu Asım Kocabıyık’ın hayatı “Cumhuriyet’in kanatlarında bir girişimci: Asım Bey” adlı belgesele konu oldu

Asım Kocabıyık, doğduğu ve 6 yaşında yalınayak çıktığı Afyonkarahisar’ın Tazlar köyüne 80 yıl sonra özel uçağıyla gelerek, çocukluk arkadaşlarıyla kamera karşısına geçti. 86 yıllık hayat öyküsünde, Türkiye’nin tarih ve kültür haritası ortaya çıktı.
Borusan’ın kurucusu Asım Kocabıyık’ın yaşamı belgesel yapıldı. Kocabıyık’ın, Cumhuriyet’in ilanından sadece bir yıl sonra başlayarak, yeni ülkenin attığı her adıma tanıklık eden öyküsü, izleyenleri yakın tarihin üzen, sevindiren, umutlandıran gerçekleri arasında dolaştırıyor. 6 ay süren çalışma sonucunda ortaya Türkiye’nin yakın tarihiyle birlikte, Asım Kocabıyık’ın başarı öyküsü çıktı.
Belgeselin ilk gösterimi Kocabıyık’ın doğumgünü olan 21 Nisan’da Türkiye’nin en büyük sinema perdesine sahip olan Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak.
Belgeselin yönetmenliğini Nebil Özgentürk, genel koordinatörlüğünü Berat Günçıkan ve Melda Davran üstlendi. Üç bölümden oluşan belgeseli Cüneyt Türel seslendirirken, müziklerini Murat Evgin hazırladı.
Ticareti telgraflarda öğrendi
Belgeselin yönetmeni Nebil Özgentürk, Asım Kocabıyık’la ilgili olarak şunları söyledi: “Afyon’da, okuduğu okulları, Kurtuluş Savaşı sırasında cephede gösterdikleri cesareti aynı coşkuyla öğrencilerine taşıyan öğretmenlerini, babasına gece gelen telgrafları okumak için uyandırılmasını, ticaretin alfabesini bu telgraflarla çözüşünü, bir Afyon ziyareti sırasında gözlerine takılıp kaldığı Atatürk’ü dinledik Asım Kocabıyık’tan. İstanbul yolcuğuna birlikte çıktık. Sapanca Gölü’nü deniz sanıp heyecanla attığı çığlığını duyduk yıllar öncesinden. İstanbul Erkek Lisesi ile İktisat Fakültesi’ndeki öğrencilik yıllarında bir ayağının hep babasının şirketlerinde oluşunu, daha öğrenciyken pekmez ve çivi üretimiyle ilk gi-rişimine imza attığını, yaşamına eşlik eden okuma tutkusunun onu Cağaloğlu yokuşundaki kitapçılara sürükleyişini, Beyoğlu’nda Orhan Veli’den Mübin Orhan’a entelektüellerle dostluğunu onun ağzından dinledik.”
6 ayda tamamlandı
– 10 bin fotoğraf tarandı.
– 50 saati bulan röportaj kayıtları deşifre edildi.
– 150 dakikalık belgesel için 1000 dakikaya yakın görüntü çekildi.
– Çekimler ve röportajlar 6 aya yayıldı.
Tazlar Köyü’nün dönüşümü
Özgentürk, yakın tarihin kederli sayfalarını bu belgeselle tekrar açtıklarını belirterek, “Varlık Vergisi’ni, 6-7 Eylül olaylarını, Tan matbaasının yakılmasını belleğinden çıkartırken yüzünde beliren hoşnutsuzluğu gördük, ‘Keşke yaşanmasaydı bunlar’ diyen sesini duyduk” dedi. Asım Kocabıyık’ın doğduğu köy olan Tazlar’a gösterdiği vefa ve yaptıkları da çekim ekibinin dikkatinden kaçmamış. “Köyde kiminle konuşulsa, ya kendisi Borusan’dan emekli olmuştu ya da çocukları, torunları Borusan’da çalışıyordu. İşsizliğin, yoksulluğun belinin tarımla kırılabileceğine inanan Asım Kocabıyık’ın ön ayak olduğu proje Tazlar’ın makus talihini değiştirmiş, insanı da doğayı da yeniden canlandırmıştı.
Bu bir dönüş hikayesiydi ve sadece kendisi değişmemiş, döndüğü yeri de değiştirmişti”

Bakmadan Geçme