• Haberler
  • Genel
  • İlk çalıştay Afyon’da yapıldı – Kocatepe Gazetesi

İlk çalıştay Afyon’da yapıldı – Kocatepe Gazetesi

Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler ve Hizmetler Dairesi Başkanlığı ilk çalıştayını Afyonkarahisar Oruçoğlu Termal Otel'de yaptı 22-23 Aralık tarihlerinde başlayan ve 2 gün sürecek olan çalıştaya üniversitelerden bilim adamları, bölge müdürlüklerindeki şube müdürleri, baş mühendis ve mühendisler ile araştırma enstitülerinden temsilcilerde katılıyor. 60 Kişilik çalıştayın ilk gününde Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu video konferans [&hellip]

İlk çalıştay Afyon'da yapıldı

Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler ve Hizmetler Dairesi Başkanlığı ilk çalıştayını Afyonkarahisar Oruçoğlu Termal Otel’de yaptı

22-23 Aralık tarihlerinde başlayan ve 2 gün sürecek olan çalıştaya üniversitelerden bilim adamları, bölge müdürlüklerindeki şube müdürleri, baş mühendis ve mühendisler ile araştırma enstitülerinden temsilcilerde katılıyor. 60 Kişilik çalıştayın ilk gününde Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu video konferans sistemi ile katılarak katılımcılara hitap etti.
Ormanlara bakış değişecek
Yeni yapılanma ile kurulan Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanlığının Genel Müdürlüğün en çok konuşulan dairesi olacağına inandığını dile getiren Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu; “Bu daire Başkanlığı ormanlara bakışımızı değiştirecek. Önce tespit ve envanter çalışması yapacağız. Tabi bunu gizlilik içindede yapmalıyız. Yaptığımız araştırmaların, bulduğumuz sonuçların patentini de almalıyız. Her Bölge Müdürlüğü mıntıkasındaki bir veya birkaç üründe söz sahibi olmalı, üretimini yapmalı, fidanını yetiştirmeli, ihtisaslaşmalıyız. Odun dışı ürünlerden bitki ve çalı türlerini fidanlıklarda yetiştireceğiz. Bunlar için ayrı parseller ayıracağız. Bilmediğimiz çok şey var mesela ökse otu zararlı diyende var yararlı diyende. Yıllarca güneyde ormanlardaki basrayı yok etmeye çalıştık ama bugün çoğaltmaya çalışıyoruz.” dedi. Genel Müdür Mustafa Kurtulmuşlu, 2 ayda bir teknik bültenin yeniden yayınlanmaya başlayacağını söyleyerek katılımcılardan buraya bilimsel çalışmalarını göndermelerini istedi.” dedi.
Tıbbi bitkiler merkezi kurulacak
Video konferans bağlantısından sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla çalıştay başlatıldı. Tanıtım filminin izlenmesinden sonra, ev sahibi olarak hoş geldiniz konuşmasını yapan Eskişehir Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, İç Anadolu’nun az yağış almasına rağmen flora ve fauna çeşitliliği açısından zengin olduğunu ifade etti. Mere; “İlk Bal Üretim Ormanını Afyonkarahisar’da kurmuştuk. Şimdi de çok büyük bir tıbbi bitkiler araştırma ve üretim merkezi kuruyoruz. Projesi hazır, Sayın Bakanımız ve Genel Müdürümüzde destekliyor. Ayrıca 25 köyde aynı anda ceviz ve badem yetiştiriciliği projesi yaptık. Daire başkanımızda yakından biliyor cistus, ayı üzümü ve kızılçam kabuğu ile Anadolu üniversitesinde bir araştırma yaptırıyoruz, çok ilginç sonuçlar çıkacağını umuyorum. Son olarak burada bulunduğunuz için teşekkür ederim” diye konuştu.
Orman köylüleri kalkınacak
Çalıştayın açılış konuşmasını yapmak üzere söz alan Daire Başkanı Fuat Şanal da, 645 sayılı KHK ile kurulan yeni daire başkanlılığının çalışma alanları hakkında bilgi aktardı. Şanal; “Bitki ve çalı türlerinden, mantardan sulak alanlara kadar, kent ormanları, mesire yerleri, av ve yaban hayatı dâhil onlarca konu üzerinde çalışacağız. Orman Genel Müdürlüğü olarak yıllardır odun odaklı çalıştık. Köylülerle mahkemelik olduk. Odun dışı ürünlerin üretimi toplanması ve pazarlanması sayesinde GSMH’dan en az payı alan orman köylülerimizi de kalkındıracağız” dedi.
Mini projelerin sonuçları istenecek
Çalıştayın ilk bölümündeki son konuşmayı Genel Müdür Yardımcısı Recep Kaşan yaptı. Bugüne kadar bu çalışmaların şahsi gayretlerle yapıldığına dikkat çeken Recep Kaşan; “ Olsa da olur olmasa da olur dediğimiz tali ürünler şimdi asli ürünlerin içine girmiştir. Daha planlı ve bilimsel çalışacağız. 2006 Yılından beri fonksiyonel planlamaya geçildi, şimdi fonksiyonel ormancı da olmalıyız. Tali ürün kelimesinin kullanılmasını yasaklıyorum. Bu süreçte üniversitelerden yararlanacağız. Araştırma Müdürlüklerinin de OGM’ ye bağlanması çok isabetli oldu. Araştırmacı arkadaşlarımıza mini projeler verip sonucunu da isteyeceğiz. Bizden istenen beklentilere göre yol haritamızı çizeceğiz. Bugün burada bunun ilk adımını atıyoruz. Envanter ve planlama için neyi nasıl yapmalıyız şimdi masaya yatırıp tartışacağız.” ifadelerini kullandı.
Çalıştayda sunumlar yapıldı
Açılış bölümün ardından verilen arada solonda çalıştay düzeni alınarak çalışmalara başlandı. İlk gün 3 oturum halinde envanter ve planlamanın nasıl yapılacağı masaya yatırıldı. Üniversiteden katılan öğretim üyeleri görüşlerini açıkladılar. Çalıştayda bulunan Orman İdaresi ve Planlaması Daire Başkanı Rüstem Kırış’ta zaman zaman tartışmalara katılarak görüşlerini açıkladı. Çalıştayın 2. gününde envanter ve planlama şubesinin, Bitkisel Ürünler Şubesinin, Hayvansal Ürünler Şubesinin, Biyolojik Çeşitlilik Şubesinin, Ekosistem Hizmetleri Şubesinin, Ekoturizm Şubesinin ve Mesire Yerleri Şubesinin hazırladıkları sunumların yapılması ile devam etti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme