İlk aşamada, 20 bin sayaca kontrol

Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. Afyonkarahisar İl Müdürü Tonyukuk Çimen, elektrik sayaçlarının 10 yılda bir kontrolden geçtiğini belirtti. Çimen, Afyonkarahisar’da 10 yıl ve üstünde kullanılan yaklaşık 100 bin sayaç olduğunu, bu sayaçlardan ilk 20 bininin bu yıl içinde kontrolünü yapmayı, talep halinde değiştirmeyi hedeflediklerini belirtti Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. yetkilileri, 10 yılı dolduran elektrik sayaçlarının bulunduğu [&hellip]

İlk aşamada, 20 bin sayaca kontrol

Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. Afyonkarahisar İl Müdürü Tonyukuk Çimen, elektrik sayaçlarının 10 yılda bir kontrolden geçtiğini belirtti. Çimen, Afyonkarahisar’da 10 yıl ve üstünde kullanılan yaklaşık 100 bin sayaç olduğunu, bu sayaçlardan ilk 20 bininin bu yıl içinde kontrolünü yapmayı, talep halinde değiştirmeyi hedeflediklerini belirtti

Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. yetkilileri, 10 yılı dolduran elektrik sayaçlarının bulunduğu ev ve apartmanlara tebligat bırakarak sayaçların kontrolden geçmesi ya da değişmesini istiyor. Konuyla ilgili bilgi veren Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. Afyonkarahisar İl Müdürü Tonyukuk Çimen, “Ölçü ve Ayarlar Kanunu gereği her 10 senede bir sayaçların değerleri doğru ölçüp ölçmediği kontrol edilip gerekli bakımların yapılması için sökülmesi ve ayarlanması gerekiyor. Bizim Valilik’e bildirdiğimiz sayaç 20 bin dolaylarında. Sistemimizde 100 bine yakın sayaç olduğunu tahmin ediyoruz. Önceliğimiz 20 bin sayaç. Ama iş prog-ramı uygun olursa bunun üzerine de işlem yapma ihtimalimiz var. Bu 100 bini bu sene olmasa önümüzdeki sene, öteki sene bitireceğiz” dedi.
Sökme-takma ücretleri var
Sayaç kontrolü ve değişimi konusunda vatandaşa iki seçenek sunacaklarını belirten Çimen, “Bir seçenekte mekanik saat olarak bilinen sayaçların isterse bunun ayarlanıp tekrar kullanılmasını talep edebilir. Bunu yaparsak biz, vatandaşın saatini sökeceğiz, oraya emanet bir saat takacağız. Bizim şirketimizin bağlı olduğu diğer illerde ayar masalarımız var, OEDAŞ bünyesinde. Sanayi Bakanlığının denetimindedir. Onların bir tanesine gönderilmesi söz konusu olacak. Sayaçlar gidecek, orada ayarları, tescilleri yapılacak. Orada tekrar mühürlenip size gelecek. Geldikten sonra biz müşteriye iade edeceğiz. Kendisi artık takacak, biz taktığımız saati sökeceğiz. Bunda şöyle bir durum var: Sökme ve takma işlemlerinde kanunen bir bedel alınması gerekiyor. Yaklaşık 22 liralık bir bedel alınması gerekiyor. Emanet saati takmak ve sonra bakımdan dönen saati takma işlemlerini gerçekleştireceğimiz için yaklaşık 45 liralık bir takım maliyeti oluşuyor. Sayaç ayara gittiği için Bakanlık’a ödenmesi gereken damga bedelleri var. O bedeller ödeniyor” diye konuştu.
Elektronik sisteme geçilecek
Sayaçlar konusundaki ikinci seçeneğin ise elektronik sistem üzerinde yoğunlaştığını belirten Çimen, “Diğer seçenek ise iki kere sökme takma masrafı olmasın diye düşünülen elektronik sayaç. Sistematik olarak ülke-mizde 2001’den itibaren elektronik sayaç kullanmak zorunda. Zaten mekanik sayacın imalatı da yok. Biz de birtakım altyapı çalışmaları yapıyoruz. Belki 3-4 sene içinde uzaktan okuma sistemi uygulayacağız. Müşterilerimize diyoruz ki bir elektronik sayaç temin edin, temin ettiğiniz sayacı bize bildirin. Şu anda sadece tebligat bırakıyoruz. Sayacı temin ettikten sonra bizim bulunduğumuz yerdeki OEDAŞ birimine ulaştığınız takdirde yetkili arkadaşlarımız müracaatınızdan sonra montaj yapıyorlar. Bu montajda da yaklaşık 18 lira mühürleme ücreti alınıyor. Sayacın da 25-30 liralık bir maliyeti var. Burada bir zorlama ihtimalimiz yok. Teknoloji gelişiyor. Bazı fabrikalarda uzaktan fatura okuma sistemi uyguluyoruz. İlerleyen dönemde bunu da genel olarak gerçekleştirmek istiyoruz. Elektronik sa-yacın geriye dönük bilgileri alma imkanımız da var” ifadelerini kullandı.
Kötü görüntü ortadan kalkıyor
Şehir merkezindeki altyapı yatırımları hakkında da bilgi veren Çimen, “Şehir merkezinde şebeke yatırımımız var. İki temel amaç var: Şehir merkezinde daha düşük bir gerilim var. Afyon merkezdeki altyapımız biraz kötü. Biz şebeke yatırımı yaparken hem gerilim dönüşümü dediğimiz yeni sisteme entegrasyon yapıyoruz, hem de kötü bir görüntüye sahip devasa direklerin ortadan kalkmasını sağlamaya çalışı-yoruz” dedi.
Master projeler yapılıyor
Tonyukuk Çimen, OEDAŞ olarak Afyonkarahisar’da uzun vadeli master projeler üreteceklerini de kaydederek “Afyonkarahisar için master projelerimiz yoktu. Onları da hazırlayacağız, yatırımları onlara göre planlayacağız. Örneğin bir kablo çalışması yaptığınız zaman 20 yıl çalışması gerekir. 2012 yılında merkez ilçe ile 17 ilçe için master proje üreteceğiz. Bu projede şebekeyi yeraltına almayı hedefleyeceğiz. Ama bunu hemen ihale edemeyiz. Yatırım gücümüze göre ihale yapacağız” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme