• Haberler
  • Genel
  • İlk Afyonspor'un kuruluşundaki heyecan bugün var mı?

İlk Afyonspor'un kuruluşundaki heyecan bugün var mı?

Gazeteniz Kocatepe, Afyonspor'un 1967'de kurulduğu günlerin heyecanına yakından tanıklık ediyordu. Şehirdeki heyecan, gazete sayfalarından belli oluyordu Afyonkarahisar'da bir futbol kulübünün satın alınması ya da yeniden kulüp kurulması gündemde. Çeşitli kişi ve kurumlar, konuyla ilgili açıklama yapıyor. Fakat şu ana kadar kamuoyuna yansıyan kesinleşmiş bir durum yok. Böyle bir ortamda, gelin 1967'ye yolculuk yapalım. 30 Ocak [&hellip]

İlk Afyonspor’un kuruluşundaki heyecan bugün var mı?

Gazeteniz Kocatepe, Afyonspor’un 1967’de kurulduğu günlerin heyecanına yakından tanıklık ediyordu. Şehirdeki heyecan, gazete sayfalarından belli oluyordu

Afyonkarahisar’da bir futbol kulübünün satın alınması ya da yeniden kulüp kurulması gündemde. Çeşitli kişi ve kurumlar, konuyla ilgili açıklama yapıyor. Fakat şu ana kadar kamuoyuna yansıyan kesinleşmiş bir durum yok. Böyle bir ortamda, gelin 1967’ye yolculuk yapalım. 30 Ocak 1967’de Afyonkarahisar’da büyük bir toplantı yapılır. O toplantıda Afyonspor’un kurulması için bir “müteşebbis” heyetin seçilmesi kararlaştırılır. 31 Ocak 1967’de, müteşebbis heyet, bir toplantı daha yapar. 1 Şubat 1967’de Kocatepe Gazetesi’nde şu manşeti görürüz:

“Bütün Afyonluların arzu ettiği Afyonspor kuruldu”

MÜTEŞEBBİS HEYET KURULDU
Haberin içeriğinde şunlar yazar:
“Bugün resmi formaliteleri ikmal edilecek Afyonspor’un tescil muamelesi için Vali Balkan, Ankara’ya gidecek. Müteşebbis heyet, dün ilk toplantısını samimi bir hava içerisinde yaptı.”
Afyonspor’un Kurucu İdare Heyeti’nde, dönemin Belediye Başkanı Asım İzmirli, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Veli Başaran, Topraksu Ekip Başmühendisi Erdoğan Bayık, Bayındırlık Müdürü M. Berker Abi, YSE Müdürü Mehmet Serteser, Tüccar Terzi Mustafa Özgündüz, Ticaret ve Sanayi Odası Umumi Katibi Mustafa Akkent, Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Muammer Gökemre ve Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İbrahim Küçükkurt yer alır. 1 Şubat 1967 tarihli haberin sonu dikkat çekicidir:
“Gayret, gayret ve büyük başarı…”

BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

Afyonspor’un kurulmasına ilişkin haber, büyük yankı uyandırır.
O günlerde “Her şey Afyonspor için” sloganı kullanılır, vatandaşlar Afyonspor’a üye olmaya davet edilir. Bu davet yerini bulur ve kulüp için açılan banka hesabına para yatırılmaya başlanır. Şehrin çeşitli bölgeleri, Afyonspor’un rengi olan mor-beyaz bayraklarla donatılır.
Nitekim 4 Şubat 1967 tarihinde de Kocatepe Gazetesi’nde “Afyonspor’un kuruluşunun heyecanı, şehrimizde bayram havası yarattı” denilerek durum özetlenir. Hatta haberde şu karşılıklı konuşmaya yer verilir:
“Yaşlılarımız dahi caddelerde dalgalanan Mor-Beyaz bayrakları görünce ne olduğunu anlamayarak soruyorlar yanından geçenlere:
-Oğlum nedir bu bayraklar?
-Amca, Afyonumuzu temsil edecek bir kulüp kuruldu, Afyonspor. Bu bayraklar onun bayrağı.
-Ne olacak, nasıl temsil edecekmiş Afyon’u?
-Türkiye çapında, diğer vilayetlerle müsabaka yaparak temsil edecek Afyon’u.
-Afyon’a faydası olacak mı?
-Afyonluları her yönden ihya edecek.”

Vali Balkan’dan büyük destek

Afyonspor’un kuruluşunda, Vali Ahmet Balkan, büyük rol üstlenir. Balkan’ın liderliğinde, kulübün kurulması için hem kamuoyu oluşur, hem de kulüp için gerekli katkılar sağlanır

Afyonspor’un kurulması aşamasında müteşebbis heyete dönemin Afyonkarahisar Valisi Ahmet Balkan öncülük eder. 30 Ocak 1967’deki büyük toplantının açış konuşmasını Vali Balkan yapar. Balkan, şöyle der:
“Afyon’un spor tarihine bu akşam yeni bir veçhe vermek, bir hamle yapmak, bir spor aksiyonu içine Afyon Gençliği ile beraber girmek azmiyle, sayın Generalim’le birlikte burada huzurunuzda bulunuyoruz. Bugüne kadar gerek fısıltı gazetelerinin, gerekse açıkça gazetelerin ikazlarını, bir uyarma babındaki yazılarını her zaman generalimle baş başa vererek yaptık. Bu kadar gecikmemize bir tek sebep hasıl olmuştur. Biz bu sporseverliğin Afyon kitlesine mal edilmedikçe bunda muvaffak olacağımıza inanmış bulunmuyorduk. Sükutumuz hep bu sebepledir. Nihayet gördük ki bu heves, bu heyecan kitleye mâl edildi. Bu yalnız Afyon’un spor tarihine değil, memleketin gençliğinin istikbaline de hizmet bakımından ehemmiyeti büyük manadadır. Gençliğin eğitimi bakımından, bir de Afyon’un izzet-i nefsi, şerefi bakımından dosta düşmana karşı bu işe hep beraber and içiyoruz, öyle değil mi?”

TOPYEKÜN SEFERBERLİK

Dönemin Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Veli Başaran, Afyonspor’un kentin iktisadi hayatını da olumlu etkileyeceğini belirtirken, ATSO olarak maddi destek vaadinde bulunur. Batı Menzil Komutanı Nihat Tulunay, “Afyonspor kurulmuştur ve yürüyecektir” diyerek net bir açıklama yapar. Dönemin Belediye Başkanı Asım İzmirli de Belediye olarak elden gelen tüm imkanlarla Afyonspor’a destek olacağına dair söz verir.

OKUYUCUDAN TEŞEKKÜR MEKTUBU

Bununla birlikte, o dönem Hüseyin Ceylan adındaki bir vatandaşın okuyucu mektubu yayınlanır. Ceylan, mektubunda, şu ifadeleri kullanır:
“Afyonspor’un kurulmasında emeklerini esirgemeyen, bu uğurda canla, başla uğraşıp didinenler, Afyonlular olarak daima sizleri şükranla anacak, nesilden nesile isimlerimizle birlikte hafıza ve kalplere nakşedeceğiz.”
Dönemin Milliyet Gazetesi Afyonkarahisar Muhabiri Ender Yurter de “Özlediklerimize Kavuştuk” başlıklı bir yazı kaleme alır. Yurter, “Eskiden herhangi bir mevzuda yazı yazdığımızda, Afyon’da şu olsaydı, bu olsaydı diye acı acı dert yanardık. Bu dert yanmalar, spor yazılarımızda daha fazla bir yer kaplardı” diye başlayan yazısını “Senelerce bekleyerek kavuştuklarımızı kaybetmeyelim” cümlesiyle bitirir. Gerçi bu yazı Çimentospor’un oynadığı güzel futbol için yazılır, ama Çimentospor’un yeni kurulan Afyonspor’a destek olacağının da altı çizilir.
Haber: R.Hüseyin Biçer
Murat Arısoy

Bakmadan Geçme