İlistir, Edebiyatın Da Süzgeci Olacak

Afyonkarahisar'da edebiyat gönüllülerinin çıkardığı İlistir Fanzin, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal'ın portrelerinin yer aldığı kapakla ilgi çekmişti. İsmini Afyonkarahisar'da çok kullanılan 'ilistir' kelimesinden alan İlistir Fanzin'in Genel Yayın Yönetmeni Eray Tezcan ile dergi üzerine konuştuk

-Sondan başlayalım: Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ile Afyonkarahisar Belediye Başkanı Av. Burcu Köksal’ın portrelerinin bulunduğu kapak fikri nasıl çıktı? Bu kapakta kimlerin emeği var?

Belediye Başkanımız Av. Burcu Köksal’ın yerel seçimleri kazanması sonucunda Afyonkarahisar’ın ilk kadın belediye olması ve aynı zamanda valimizin de kadın olmasıyla haberlerde Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa hem valinin hem de belediye başkanının kadın olduğu şehir Afyonkarahisar olduğunu öğrendim. Bu sebeple bir Afyonkarahisarlı olarak tarihe düşmek istedim. Fikrimi önce yayın ekibimiz ile paylaştım. Onlarında hem fikir olması üzerine önce çizerlerimizden Burcu Diren ile görüştük. Kendisinin yapmış olduğu tasarımlardan yola diğer çizerimiz Muhammet Ali Erkek son halini ortaya çıkardı.

Derginizin ismi dikkat çekici. İsim bize ne anlatıyor?

Edebiyata olan ilgimizi perçinleyen pek çok değerli fanzin ve derginin ardından biz de kendi dünyamızda oluşturduğumuz ve gönül süzgecinden geçirdiğimiz çalışmalarımızı siz değerli okuyucularımızla paylaşmaya karar verdik. Afyonkarahisarımız’da da kullanılan ve ‘süzgeç’ anlamına  gelen ‘ilistir’ ismini, kulağa hoş gelen nüktedan bir isim olması nedeniyle seçtik.  Kimi zaman katıdan sıvıyı, kimi zaman da büyükten küçüğü (fakat her zaman istenen şeyi) ayırmaya yarayan süzgeci edebiyat alanında da layıkıyla kullanabilmek en temel arzumuzdur. Edebiyatın engin deryasına yaptığımız bu serüvende sizlerle birlikte yolculuk etmek istiyoruz.

Haber

Kadronuz ve gönüllüleriniz kimlerden oluşuyor?

Kadromuz; Genel Yayın Yönetmeni: Eray Tezcan, Dizgi Tasarım: Gülnihal Aşçıoğlu & Süleyman Aldemir, Editör: Betül Aytekin,  Tanıtım ve Dağıtım: Yunus Yürekli, Karikatürist: İhsan Canıtez, Satış Temsilcisi: Fırat Aden. Ayrıca yazarlar ve çizerlerden oluşan geniş bir gönüllü kadromuz var.

Düzenli toplantılarınız, şiir sohbetleriniz oluyor mu?

Her ay belirlediğimiz bir tarihte Nefes Konak’ta şiir gecesi düzenliyoruz. En son 23. Şiir Gecemizi yaptık. Ayrıca eser toplama süresi bittikten sonra yeni sayı için yayın ekibi olarak toplanıp basılacak eserlere ve kapağa karar veriyoruz.

Haber

Dergiye eser göndermek isteyenler ne yapmalı?

@ilistirfanzin instagram hesabımızdan eser toplama duyurusu yapıyoruz. Belirlediğimiz son eser alım süresine kadar [email protected] adresine mail olarak çalışmalarını gönderebilirler

Dergiyi nereden satın alabiliriz?

Afyonkarahisar’da Külüstür Sahaf ve Kitabevi’nden ve Nefes Konak’tan temin edilebilir. İnternetten satın almak için nadirkitap.com internetten sitesinden fanzinimizi satın alabilirsiniz. Instagram sayfamızdan da link paylaşıyoruz.

Kısa, orta ve uzun vadede derginin hedefleri nedir?

Kısa ve orta vadede İlistir Fanzin’in daha geniş kitlelere ulaşmasını ve daha çok okuyucuya erişmesini hedefliyoruz. Uzun vadede ise dağıtıma çıkarak tüm ülke çapında dergi satışı yapılan yerlerde bulunmak ve edebiyat alanında Afyonkarahisar’ın markalaşmasına katkıda bulunmak ana hedeflerimizdir.

1922’YE ÖZEL ŞİİR

İlistin Fanzin Genel Yayın Yönetmeni Eray Tezcan’a “Büyük Taarruz’un 100. Yılı için bir çalışma yaptınız mı” diye sordum. Tezcan, “Genelde serbest şiir yazıyorum ama bu şiirin bir matematiği var. Plakamızı temsilen 3 kıta hazırladım. İlk kıta Eylül için 9 satır, İkinci kıta 19 ve üçüncü kıta 22 satır. Yani Eylül 1922 oluyor” dedi. İşte o şiir:

ASIRLIK ZAFER

Büyük oğlu şehit düştü Balkan’da

Çanakkale’den dönemedi ortanca da

Sonuncuyu Kurtuluş Savaşı’na gönderdi

Yüreği buruk anneler Anadolu’da

Vatan için diyerek düşünmeden sonunu

İnebolu – Ankara Karayolu

Adlandırıldı “İstiklal Yolu”

Yendiğinde anladı dünya

Kağnının kamyonu

600 ton tahıl hediye ettik

Minnet altında kalmadık Sovyetlere

Emeksiz yemek yemedik

Bırakmadık toprağımızı ellere

Uygulandı Tekalif-i Milliye

Destek olundu cepheye

Halkımız yardımseverdi

Verdi ne varsa elinde

Çok daha heybetli görünüyordu

Yoksulluğumuz onlardaki zenginlikten

Milletimizin iradesi ise çelikten

Düşman ulaştı Sakarya Nehri’ne

Mangal Dağı, Türbe Tepe

Kaç kez el değiştirdi düşünsene

Mustafa Kemal Paşa gitti cepheye

Değiştirdi bilinen kuralları

Artık Hatt-ı Müdafaa yoktu

Sath-ı Müdafaa vardı

O satıh bütün vatandı

Kimin aklına gelirdi

Futbol maçında taarruz planlansın

Ordumuzun kurmayları dâhiydi

Düşmansa hareket yok sansın

Hazırlandı Kurt Kapanı planı

Bir darbede çökertmekti amacı

120.000 asker, 165 top kaydırıldı

Sessizce, uyandırmadan düşmanı

Ve Kocatepe’de 26 Ağustos sabahı

Başladı ordumuzun akını

Söz verdi Başkomutanına Albay Reşat

Karşısına çıktı güçlü tahkimat

Saatler ilerledi, düşman direndi

Askerlik onuru dedi, şehadete erdi

Düşman bir vuruşta üçe bölündü

10 günde 400 kilometre yüründü

Ve bir sabah dağların üzerinden

Güzel İzmir manzarası göründü

Fevzi Paşa, İsmet Paşa ve diğerleri

Mustafa Kemal Paşa önderleri

  1. Yılına Ahde Vefa

Kalplerinde yaşatacak bu millet sizleri

Bakmadan Geçme