• Haberler
  • Genel
  • İlişkiler gelişirse yatırım da gerçekleşir

İlişkiler gelişirse yatırım da gerçekleşir

Çin Kültür Müsteşarı Jian You, Afyonkarahisar’ın kendine özgü birçok değerinin olduğunu belirtti. Jian You, Çin ve Afyonkarahisar arasındaki ilişkilerin gelişmesi için çalıştıklarını, ilişkilerin gelişmesi hâlinde yatırımcıların da bölgeye gelebileceğini kaydetti TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer’in davetlisi olarak Afyonkarahisar’a gelen Çin Kültür Müsteşarı Jian You, kentin birçok değerinin olduğunu belirtti. Jian You, defalarca gidip [&hellip]

İlişkiler gelişirse yatırım da gerçekleşir

Çin Kültür Müsteşarı Jian You, Afyonkarahisar’ın kendine özgü birçok değerinin olduğunu belirtti. Jian You, Çin ve Afyonkarahisar arasındaki ilişkilerin gelişmesi için çalıştıklarını, ilişkilerin gelişmesi hâlinde yatırımcıların da bölgeye gelebileceğini kaydetti

TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer’in davetlisi olarak Afyonkarahisar’a gelen Çin Kültür Müsteşarı Jian You, kentin birçok değerinin olduğunu belirtti. Jian You, defalarca gidip geldiği, iki kez de resmi ziyarette hazır bulunduğu Afyonkarahisar için “Şehir, çok ilginç ve özel bir coğrafyaya sahip. Özellikle Kale’yi görünce çok şaşırdım. Kaplıcalar hakkında da bilgim oldu. Afyon ve haşhaş olduğunu da öğrendim. Haşhaş tarlalarını gördüm, çok beğendim, güzel bir manzara. Ticari ilişkilerimiz var, mermer ticaretimiz de var. Buralarda, Afyon yöresinde birçok Çinli arkadaşımız olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
YATIRIM ÇEVRESİ OLUŞTURULMALI
Afyonkarahisar ile Çin arasında ticari ilişkilerin gelişmesi noktasında bir potansiyel görüldüğüne dikkat çeken Jian You, “Ticaret ilişkileri, birden bire bir hamle olmaz. Yavaş yavaş, uygun bir yatırım çevresi oluşturmamız lazım. Çin’den ekonomik, ticari heyetimizi getirmemiz lazım. İşadamları ile görüşmemiz gerekiyor. Büyükelçimiz geldi. Çok sayıda işadamı da Çin’e gidiyor. Bunların sonucunda iki ülke arasındaki ilişkiler gelişecektir” şeklinde konuştu.
TARİHİ VE KÜLTÜREL
BENZERLİKLER VAR
Türkiye ile Çin’in tarihi ve kültürel yapılarının benzerlik taşıdığının altını çizen Jian You, bu durumun her iki ülke için de avantaj sağlayacağını vurguladı. Jian You, şöyle devam etti:
“Ortak bir tarih ve yapımız var. Türkiye’de uzun süre kaldık. Önemli olan, iki ülke ve iki millet arasındaki dostluğu ve işbirliğini artırmak. Bunu başarmamız lazım. İki ülke arasındaki tarihlerde olumsuz şeyler var ama olumlu şeyler daha çok. Bir tarihçi, bir işadamı, bir dostluk elçisi iyi tarafları çoğaltmalı. Biz Çinli olarak çok kutuplu bir dünyaya destek veriyoruz. Çok kutuplu dünyada demokrasi olur.”

Lokum, tanıdık bir lezzet

Çin Kültür Müsteşarı Jian You, Afyonkarahisar’ın önde gelen ürünlerinden lokumun, Çin’de de olduğunu söyledi. Jian You, “Lokum gibi bir şekerimiz bizim de var. Çin’deki arkadaşlarımız Türk Lokumu’nu seviyorlar. Bizim lokumumuz çok eski zamanlarda vardı. Şimdi büyükşehirlerde lokum kalmadı, Çinliler gelince ‘burada lokum var’ diyorlar. Çinliler ‘Bizim çocukken yediğimiz lokum, burada da var’ diyor. Ama Çin’de kalmadı” dedi.

İlgiden memnun kaldı

Afyonkarahisar’da Jiangsu Kadınlar Çin Halk Müziği Topluluğu’nun iki konser verdiğini hatırlatan Çin Kültür Müsteşarı Jian You, konserlerde Afyonkarahisarlıların ilgisinden oldukça memnun kaldığını söyledi.
Jian You, “Organizasyondan çok etkilendim. Afyonkarahisarlı sanatseverlerden çok etkilendim. Büyük bir katılım vardı. Çin Geleneksel Halk Müziği hakkında inanılmaz bir takdir vardı. Kültür, her zaman milletler arasında ilişkilerin gelişmesi için bir vasıtadır. Devlet Konservatuvarı’nı da gezdik. Türk geleneksel müzik konseri verdiler, biz de çok etkilendik. Hem Türkiye’de hem Çin’de halk müziği iyi bir şekilde korunuyor. Demek ki iki milletin çok sağlam bir kültürü var. Bu da iki milletin ilerlemesine katkı sunuyor, bunu sağlamamız lazım” diye konuştu.
MURAT ARISOY

Bakmadan Geçme