Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

İLİM TAHSİL ETMEK NAFİLE İBADETTEN DAHA HAYIRLIDIR

Muharrem Günay 4 Ekim 2017 Çarşamba 13:34:42
 

Allah Rasulü’nin buyurduğuna göre, “Âlimin uykusu cahilin ibadetinden daha nhayırlıdır.” “Bir âlimin (ilim okuttuğu) meclisinde, (ilim tahsil etmek veya dinlemek için) hazır bulunmak, bin rek’at namaz kılmaktan, bin hastayı ziyaret etmekten ve bin cenaze namazında hazır bulunmaktan daha faziletlidir!” (ırâki bu hadîsin Ebu Zer’den değil, İbn Ömer’den rivayet edildiğini söylemiştir. İbn Cevzî ise bu hadîsi Mevzuat adlı eserinde zikretmiştir.)
“İslâm dinini ihyâ etmek maksadıyla ilimle uğraşırken ölen kimseyle peygamberler arasında, cennette sadece bir derecelik fark vardır.” (Ebu Nuaym, İbn Mes’ud’dan)
“İlim, maldan çok çok hayırlıdır. Çünkü ilim seni, sen de malını korursun. İlim öyle bir şeydir ki, verdikçe çoğalır; mal ise vermekle azalır. İlim dindir, çünkü kişi, dinini ilim vasıtasıyla bilir, ibadetleri ve yapacağı bütün işleri onun sayesinde öğrenir. Öldükten sonra, kişi, ilmiyle iyi bir şekilde yâd edilir. İlim hâkimdir, mal ise mahkûm. Malın kaybolmasıyla verdiği menfaat de kaybolur. Mal toplama gayretine düşenler diri oldukları halde birer ölü sayılır. Alimler ise, kıyamete kadar bâki kalırlar; onlar ölmezler.” (Hz. Ali)
Hiçbir şeyde hased (imrenme) doğru değildir; ancak iki kişinin hâline imrenmek bu hükmün dışındadır:
a) Allah Teâlâ’nın ilim ve hikmet öğrettiği kimsenin hali ki, bu kimse (aynı zamanda) öğrendiği ilmi halka öğretip müşkilleri hakkında bu ilimle hüküm verir;
b) Allah Teâlâ’nın kendisine mal vermiş olduğu kimsenin hâli ki, Allah ona elindeki malı hayra sarf etmeyi nasip etmiştir.  (Buharî, Müslim, Nesâî ve İbn Mâce)
Ebu Hureyre radıyallahu anhdan:
Kendisi çarşıya uğradı ve şöyle seslendi:
“Ey çarşı ahalisi neden burada oturup duruyorsunuz?”  “Bir şey mi var?” dediler.
“Allah’ın resûlü sallallahü aleyhi vesellemin mirası taksim ediliyor, siz hâla burada oturuyorsunuz” dedi. “Nerede?” dediler, “Mescitte” dedi. Hemen gittiler. Sonra dönüp şöyle dediler: “Biz bir şey göremedik; sadece kimilerini namaz kılarken, kimilerini Kur’an okurken, kimilerini de helal ve haram meselelerini tartışırken gördük.” Bunu üzerine: “Yazık size! Bunlar peygamberimizin mirası değil midir” dedi. (Taberânî, El-Mu’cemu’l Evsat)
Sevgili Peygamberimiz: “İlim talep etmek, kadın erkek bütün müminler için farzdır.” Buyurmuştur.  Ashab-ı Kiram’dan Ebuderdâ Hazretleri ise: “Ya alim ol,ya öğrenci ol veya dinleyici ol, sakın dördüncü halde olma, sonra mahvolursun” demiştir. (E. Semerkandi, Tenbih-ül Gafilin- Gafletten Kurtuluş, Yaman Arıkan, c.2, sf.658) , Peygamber Efendimiz: “Doğru bir sözü işitip sonra da onu din kardeşine  ulaştırarak öğretmek, ne güzel bir hediyedir. “ buyurmuşlardır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER