• Haberler
  • Genel
  • İlim aydınlatır, yol gösterir – Kocatepe Gazetesi

İlim aydınlatır, yol gösterir – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen, “Mühendislik Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar ve Akreditasyon” konulu konferans, ANS Kampusü Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Karagözoğlu’nun verdiği konferansa AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz İçağa ve öğretim elemanları katıldı. Prof. Dr. Karagözoğlu, [&hellip]

İlim aydınlatır, yol gösterir

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen, “Mühendislik Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar ve Akreditasyon” konulu konferans, ANS Kampusü Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Karagözoğlu’nun verdiği konferansa AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz İçağa ve öğretim elemanları katıldı.
Prof. Dr. Karagözoğlu, yaptığı konuşmasında “İlim aydınlatan, yol gösteren ve ferahlatan bilgilere denir. İlim; bilgi gelişmiş bir akıl, doğru kaynaklardan elde edilmiş tartışmasız gerçekler (postula) ve doğru gözlemlerle elde edilir. İlim aydınlatan, yol gösteren ve ferahlatan bilgiler bütünüdür. Eğitim, öğrencileri aşağı bir seviyeden alıp, onları çeşitli geliştirme basamaklarından geçirir. Kendilerine verilen bir görevi en uygun şekilde yapma veya bir üst eğitim kurumuna girebilme yeteneğine sahip kabiliyet, beceri ve sıfatlara haiz kişiler yetiştirir. Eğitimin kademelerine de müfredat (curriculum) denir. Eğitimin amaçları arasında ise çevresi ile uyumlu yaşayan sorumlu vatandaşlar oluşturmak, insanları hastalıklardan korumak, hastalıklı kişileri (maddi ve manevi) tedavi etmek, toplum bireylerinin toplumun hedeflerine doğru sağlıklı ilerlemesini sağlamak vardır. Öğretim (talim) bir konuda nasıl doğru ve tutarlı karar verileceğini, yani nasıl düşünmemiz gerektiğini belletir. Eğitim (terbiye) ise nasıl yapacağımızı belletir; bize doğru, iyi ve güzeli kendisinin ve başkalarının amellerinde koruma alışkanlığını kazandırır. Her meslek eğitiminin talim ve terbiyeye kısımları vardır ama mesleğine göre biri diğerine baskın olabilir. Tıpta terbiye, mühendislikte ise talim daha baskındır. Eğitim mutlaka bir belletici yoluyla yapılır ama öğretimde öğretmen eğitimi hızlandırır” dedi.
MÜHENDİSLİK NEDİR?
Prof. Dr. Karagözoğlu, konuşmasında mühendisliğin tanımını ise şöyle yaptı: “Türk Dil Kurumuna göre mühendislik; bilim ve matematiksel prensipleri, tecrübe, karar ve ortak fikirleri kullanarak insana faydalı ürünler ortaya koyma sanatıdır. Belirli bir ihtiyacı karşılamak için gerekli teknik ürün ve sistemi üretme sürecidir. Bilim adamlarına göre ise pratikte uygulanan (çalışan) bir şeyler üretmektir. Ödünleşme sanatıdır. İkisi birleştiğinde: tasarımcılıktır.” Konuşmasında mühendislik eğitiminin önemine de değinen Prof. Dr. Karagözoğlu “Mühendis, kendine güveni tam, cesur insan; mühendisliğin sembolü olan cetvelden daha düzgün insan demektir. Asla yalan söyleyip laf ebeliği yapmaz. Mühendislik uygulamalarında çoğu kez karmaşık ve net olmayan durumlarla karşılaşılır. Bu durumda verilecek kararlar başkaları için çok kritik olabilir ama açık ilmi hüküm bulunmadığından mühendisler suçlanamazlar. İnsanın yetişme tarzı ve değer yargıları burada çok önem kazanır.” dedi. Prof. Dr. Bahattin Karagözoğlu, konferansın sonunda dinleyenlerin sorularını da yanıtladı. (Kocatepe)

Karagözoğlu kimdir?

Prof. Dr. Bahattin Karagözoğlu 1949 yılında Kastamonu’da doğmuştur. 1972 yılında ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümünden mezun olduktan sonra aynı üniversitenin Elektrik Mühendisliği Bölümünde Tıp Elektroniği konusunda 1974 yılında yüksek lisansını tamamlamıştır. Doktorasını ise yine Tıp Elektroniği alanında İskoçya’da (Glaskow) Stratcyld Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde gerçekleştirmiştir. Sırasıyla İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesinde, Kral Abdulaziz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde ve 2012 Kasım ayından itibaren de İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde öğretim üyeliği yapmaktadır. Çalışma ve araştırma alanları tıp elektroniği ve klinik ölçme teknikleri, biyotelemetri ve hasta izleme, elektronik cihazlar ölçme ve görüntüleme sistemleri, mühendislik eğitiminde ölçme ve değerlendirmedir. KAU’da son 12 yılda akreditasyon faaliyetleri ile ilgilendi ve bölümdeki 4 program ABET’ten akredite oldu.

Bakmadan Geçme