• Haberler
  • Genel
  • 'İlericiyim' demekle ilericilik olmuyor – Kocatepe Gazetesi

'İlericiyim' demekle ilericilik olmuyor – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye olarak çevre konusunda önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. Çoban,İzmir Belediyesi'nde hâlâ vahşi çöp depolama sistemi uygulandığını belirterek 'İlericilik, ben ilericiyim demekle olmuyor' dedi 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Atık Pil Toplama Kampanyası'na destek veren okullar ödüllendirildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin [&hellip]

“İlericiyim” demekle ilericilik olmuyor

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye olarak çevre konusunda önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. Çoban,İzmir Belediyesi’nde hâlâ vahşi çöp depolama sistemi uygulandığını belirterek “İlericilik, ben ilericiyim demekle olmuyor” dedi

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Atık Pil Toplama Kampanyası’na destek veren okullar ödüllendirildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye olarak çevre hizmetlerine önem verdiklerini aktardı. Bir çok vilayeti çevre hizmetleri alanında geride bıraktıklarını hatırlatan Çoban, “İlericilik, sadece “ben ilericiyim” demekle olmuyor. Bunun icraata yansıması gerekir. Bugün İzmir hala daha çöplerini vahşi depoluyor. Yıl 2014 Mayıs ayı Afyon 2009 yılında bu sisteme geçti. İzmir’de hala daha çöpler vahşi depolanıyor. Ben çevrecilerin esas gezide değil sadece burada eylem yapmasını istiyorum. Madem çevre duyarlılığı var neden bu duyarlılık burada gösterilmiyor. Hala daha İzmir’in atıkları tabiata doğaya bırakılıyor. Afyonkarahisar bu noktada çok güzel bir duruma geldi” dedi.
GÖRÜLMEYEN
YATIRIMLAR
Çevre yatırımlarının fark etmediği, gözle görünür yatırımlar olmadığını söyleyen Başkan Burhanettin Çoban, “Yerel yöneticiler pek bu yatırımlara girmek istemezler. Çevre yatırımları insanların hissetmediği, görmediği yatırımlardır. İnsanlarca görülmese, hissedilmese bile bence çevre yatırımları şehir için yoldan, kaldırımdan, parktan, bahçeden çok daha önemli yatırımlardır. Çünkü bizim geleceğimiz kirleniyor. Eber Gölü, şehrimizin değil, ülkemizin bir hazinesi. 2011 yılı Kasım ayına kadar Afyonkarahisar Belediyesi olarak biz günde 44 bin metreküp atıksu bırakıyorduk. 2011 Kasım ayından bu tarafa artık Eber Gölü, en azından Afyon Belediyesi kaynaklı kirlenmiyor” ifadelerini kullandı.
DAHA TEMİZ BİR ÇEVRE HEDEFİ
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer de konuşmasında çevre bilincinin önemine dikkat çekti. Okumuşer, “Dünyamız, kirletilemeyecek kadar küçük, temizlenemeyecek kadar büyüktür” dedi. Vahit Okumuşer, “Daha temiz bir çevre için el ele” diye konuştu.
YAŞAM TARZI
HÂLİNE GELMELİ
Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın ise 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutladı. Kimsenin kirli bir çevre içerisinde yaşamak istemeyeceğini aktaran Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın; gerek Atıksu Arıtma Birliği, gerekse Çevre Hizmetleri Birliği tarafından çevre bilincinin arttırılmasına yönelik yapılan çalışmaların takdir topladığını söyledi. Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, çevre duyarlılığını kutlamanın yanında yaşam tarzı haline getirmek gerektiğini sözlerine ekledi.
ÇEVREYE SAYGILI İŞLETMELERE ÖDÜL
Yapılan konuşmaların ardından Çevre Hizmetleri Birliği tarafından yıl içerisinde düzenlenen Atık Pil Toplama Kampanyasına destek olan okullar fotokopi makinası, dizüstü bilgisayar,projeksiyon, santranç eğitim seti ile ödüllendirildi. Ayrıca 2013 yılında Atıksularını Arıtma Tesisi’ne gönderen işletmelerden, Atıksular ve Sıvı Atıkların Bertaraf edilmesi konusunda destek veren işletmelere Belediye Başkanı Burhanettin Çoban tarafından 2013 Yılı Çevreye Saygılı İşletme ödülü verildi.

ÇÖPTEN GELİR ELDE EDİLİYOR

Çevre Hizmetleri Birlik Müdürü H. Mehmet Durak Çevre Hizmetleri Birliği, evsel atıkların düzenli depolanması ve biyogazdan elektrik enerjisi üretim tesisi ile çöpten gelir elde eder hale geldiğini söyledi. Mehmet Durak; “Ambalaj atıklarının yanı sıra elektronik atıkların ve tıbbi atıkların bertarafı ile geri kazanımı konusunda da Birliğimizin çalışmaları mevcuttur. Atık pillerin çevreye ve insan sağlığına zararlarını en aza indirebilmenin ilk şartı, halkımızın atık pillerin doğaya ve insanlara vermiş olduğu zararlar konusunda bilinçlenmesidir. Bu konuda bilinçlenen vatandaşlarımız ve çocuklarımızın atık pillerin geri kazanımı konusunda üzerlerine dü��en görevleri yapacağı inancıyla Çevre Hizmetleri Birliği olarak 2007 yılında atık pillerin doğaya verdiği zararları azaltmak için TAP Vakfı ile atık pil toplama çalışmalarına başlanmıştır. 2009 yılından bu yana da gelenekselleşen okullar arası Atık Pil Toplama Kampanyaları düzenlenmektedir. Yine bu yıl İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün destekleri ile kampanyaya 56 okul katılarak yaklaşık 3.5 ton atık pil toplanmıştır. Kampanyaya katılan ve en çok atık pil toplama oranına ulaşan ilk ondört okula okulların ihtiyaçlarına göre aldığımız ödülleri bugün teslim edeceğiz” diye konuştu.

220 BİN KİŞİNİN
ATIKSUYU BERTARAF EDİLİYOR

Afyonkarahisar Atıksu Arıtma Tesisi’nin, Afyonkarahisar Belediyesi ile birlikte 6 belediye ve 9 köye hizmet verdiğini söyleyen Atıksu Arıtma Birlik Müdürü Övgü Coşkun; “Tesisimizde günlük 220 bin kişinin atıksuları bertaraf edilmektedir. Atıksu Arıtma Tesisinin rantabıl olarak çalışabilmesi ve Sürdürülebilir Çevre Yönetimi için bu sorunların çözülmesi, kaynağında tedbir alınması gerekmektedir” diye konuştu. Övgü Coşkun; “Öğrencilere yönelik olarak; “Mete ve Neşe Temiz Su Peşinde” isimli 3 boyutlu animasyon filmi hazırlatılmıştır. İşletme yöneticilerine ise; “Atıksu Arıtma Tesisinin Arıtım Aşamalarını” anlatan 3 boyutlu animasyon filmi hazırlatılmıştır. Bunlarla beraber ülkemizdeki ve dünyadaki temiz su kaynaklarının kıtlığı ile suları tasarruflu kullanmamızın önemi anlatılmıştır. Birliğimiz tarafından bu çalışmalar yürütülürken diğer taraftan da işletmeler, hastaneler, oteller ve sanayi kuruluşları ile görüşmeler yapılmıştır. SKKY 25 maddesinin Birliğimize verdiği yetkiye istinaden bu işletmelerden atıksuların ve sıvı atıkların yönetimi ve bertarafı hakkında işbirliği teklifinde bulunulmuştur” ifadelerini kullandı.
(Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme