İlber Ortaylı’nın babası kimdir

  Ünlü Türk tarihçi, tarih profesörü İlber Ortaylı’nın babanı Kemal Ortaylı için Nazi suçlamalarında bulunuldu. Bu suçlamalar gündeme gelse de Kemal Ortaylı aslında büyük acılar çekmiş bir teknik insandı. İlber Ortaylı’nın annesi Rus Dili ve Edebiyatı mezunudur. Babası Kemal Ortaylı ise Kırım’lı bir uçak mühendisidir. Pek çok Kırım tarihi ve Tatar eserlerini Türkçe’ye çevirmiştir. Rusya'da [&hellip]

Haber

Haber

Ünlü Türk tarihçi, tarih profesörü İlber Ortaylı’nın babanı Kemal Ortaylı için Nazi suçlamalarında bulunuldu. Bu suçlamalar gündeme gelse de Kemal Ortaylı aslında büyük acılar çekmiş bir teknik insandı.

İlber Ortaylı’nın annesi Rus Dili ve Edebiyatı mezunudur. Babası Kemal Ortaylı ise Kırım’lı bir uçak mühendisidir. Pek çok Kırım tarihi ve Tatar eserlerini Türkçe’ye çevirmiştir. Rusya’da Stalin’in zulmünden kaçan Kırım Türkü Şefika Hanım ve mühendis Kemal Bey II. Dünya Savaşı’nda mülteci oldukları Avrupa’da tanıştılar. Bir Kırım asilzadesi olan Şefika Hanım başarılı bir makina mühendisi olan Kemal Bey’in 1947’de Avusturya’da kaldıkları kampta ellerinde sadece bir bavul ve küçük bebekleri İlber vardı. Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı dünyanın sayılı tarihçileri arasına sokan hayat böyle bir aile öyküsüyle başlamıştı. Baba Kemal ve Anne Şefika Ortay, küçük bebekleri İlber henüz iki yaşındayken Türkiye’ye göç etmişti. Ankara’ya yerleşmişler, babası önce askeri fabrikada uçak mühendisliği ardından tercümanlığa başlamış, annesi ise Dil Tarih Kurumu’nda çalışıyordu. İlber Ortaylı 21 Mayıs 1947 yılında, Kırım Tatarı bir ailede Avusturya Bregenz’de dünyaya geldi.

Afyonkarahisar’a da bir çok kez gelen Prof. Dr. İlber Ortaylı, Büyük Taarruz ve Büyük Zafer ile ilgili etkinliklere katılmıştı.

Bakmadan Geçme