İlber Ortaylı’nın Annesi Ve Babası Kimdir?

Ünlü Türk tarihçi, tarih profesörü İlber Ortaylı'nın annesi ve babasının kim olduğu merak ediliyor. Peki, ünlü tarihçi İlber Ortaylı'nın anne ve babası kimdir? Yanıtı haberimizde…

Ünlü Türk tarihçi, tarih profesörü İlber Ortaylı’nın annesi ve babası merak konusu oldu. Türk Tarih Kurumu’nun ‘şeref’ üyesi olan İlber Ortaylı’nın anne ve babası kimdir? Sizler için araştırdık.

Ünlü Türk tarihçi, tarih profesörü İlber Ortaylı’nın annesi Şefika Ortaylı (1918-2020) Kırım’ın önde gelen asilzade ailelerinden Karaşay ailesindedir. Stalingrad’da Rus Dili ve Edebiyatı mezunudur. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümünde yıllarca hocalık yapmıştır.

Babası Kemal Ortaylı ise Kırım’lı bir uçak mühendisidir. Pek çok Kırım tarihi ve Tatar eserlerini Türkçe’ye çevirmiştir. Rusya’da Stalin’in zulmünden kaçan Kırım Türkü Şefika Hanım ve mühendis Kemal Bey II. Dünya Savaşı’nda mülteci oldukları Avrupa’da tanışmışlardır.

Bir Kırım asilzadesi olan Şefika Hanım başarılı bir makina mühendisi olan Kemal Bey’in 1947’de Avusturya’da kaldıkları kampta ellerinde sadece bir bavul ve küçük bebekleri İlber vardı. Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı dünyanın sayılı tarihçileri arasına sokan hayat böyle bir aile öyküsüyle başlamıştı.  Baba Kemal ve Anne Şefika Ortay, İlber Ortaylı iki yaşındayken Türkiye’ye göç ederek,  Ankara’ya yerleşmişlerdir. Kemal Ortaylı,  önce askeri fabrikada uçak mühendisliği yapmış ardından da tercümanlığa başlamıştır. Şefika Ortay ise Dil Tarih Kurumu’nda çalışmıştır.

Bakmadan Geçme