İlaçsız, ameliyatsız tedavi bu yöntemde

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde uygulanan bir yöntemle kalp damar hastalarının yaşam kalitesi artıyor. İlaç kullanımını azaltan, ameliyat ile yeterince çözüme ulaşılamayan hastalarda kalp sorunları nedeniyle yürümekte zorlanan hastalar, birkaç ay içinde 500 metreyi sorunsuz yürümeye başlıyor Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde uygulanan tedavi, kardiyoloji ve fizik [&hellip]

İlaçsız, ameliyatsız tedavi bu yöntemde

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde uygulanan bir yöntemle kalp damar hastalarının yaşam kalitesi artıyor. İlaç kullanımını azaltan, ameliyat ile yeterince çözüme ulaşılamayan hastalarda; kalp sorunları nedeniyle yürümekte zorlanan hastalar, birkaç ay içinde 500 metreyi sorunsuz yürümeye başlıyor

Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde uygulanan tedavi, kardiyoloji ve fizik tedavi anabilim dalarının ortak çalışmasıyla yürütülüyor. Kardiyoloji Kliniği’nde muayeneleri ve tetkikleri yapılan hastalardan tedaviye uygun olanlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniğinde her iki anabilim dalının öğretim üyeleri kontrolünde egzersiz programına alınıyor. Tedavinin kalp damar tıkanıklıkları hastalıkları, kalp yetersizlikleri, kalp kapak hastalıkları ve bacaklarında damar tıkanıklığı olan hastalara uygulandığını ifade eden Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersel Onrat, kardiyak rehabilitasyon işlemiyle hastaların kalp ve bacaklarındaki damarlanma sistemlerinin arttırıldığını anlattı. Tedavi sonrası hastaların yürüdükleri yol mesafelerinin arttığını vurgulayan Prof. Dr. Onrat, hastaların hem daha rahat nefes alabildiklerini, hem de göğüs ağrısı olmadan daha uzun mesafe yürüyebildiklerini, halsizlik ve yorgunluklarının azaldığını kaydetti.
Kardiyoloji ve fizik tedavi anabilim dallarının ortaklaşa yürüttüğü tedavinin 5 yıldır uygulandığını belirten Prof. Dr. Ersel Onrat tedaviyle ilgili şunları söyledi, “Belirlediğimiz tedaviye uygun hastalara, kalp ve bacak damarlarındaki kan dolaşım sistemlerini arttıracak bir egzersiz programı uygulanıyor. Bu programla hastaların daha rahat yürümelerini ve hareket etmelerini hedefliyoruz. İlaçsız olarak yapıldığından hastalar da bu tedaviden oldukça memnun kalıyor. Hastaların ilaçlardan biraz daha uzak kalmasını sağlıyoruz. Kardiyoloji servisinde 10 günde bir nefes darlığı ile başvuran hastamız Mustafa Şahin, bu tedaviye başladığından beri kliniğe gelmiyor. Ben kendisini burada ziyaret ediyorum. Eskiden 20-30 metre yürüdüğünde ağrı hisseden, nefes almakta zorlanan hastalarımız bu tedaviyle 100-150 metre hatta 500 metreye kadar yol yürüyüp hiçbir ağrı ve nefes darlığı sorunu yaşamıyor.”
GÜVENLİ ARALIKTA
EGZERSİZ YAPTIRIYORUZ
Tedavinin merkezinde hastaların riske atılmadan güvenli sınırda egzersiz yapması olduğunu söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ümit Dündar ise, hastaların tedavi süresince saniye saniye bilgisayar sistemli cihazlarla kontrol edildiğini anlattı. Hastaları kalbini yormayacak, kalbine zarar vermeyecek şekilde bilgisayar sistemli cihazlar eşliğinde egzersize alındığını aktaran Doç. Dr. Dündar, “Güvenli aralıkta egzersiz yaptırarak hastaların kalbinin güçlenmesini sağlıyoruz. Bu sayede hastalara herhangi bir risk oluşturmadan, kardiyak kapasitelerini yani kalp fonksiyonlarını güçlendiriyoruz. Bu güçlendirmeyle hastalar daha kolay merdiven inip çıkabiliyor ya da daha fazla yol yürüyebiliyor. Yani yaşam kaliteleri oldukça artıyor. Bu olumlu gelişmelerle hastalar kendilerini daha mutlu hissediyor.” dedi.
Nefes darlığı problemleri veya KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) gibi rahatsızlığı olan hastaların tedaviyle nefes darlığından kurtulduğunu aktaran Dündar sözlerini şöyle sürdürdü, “Uygulama bir seanslık bir tedavi değil. En az 30 seans sürüyor. Tedavi boyunca hastalarımızın her gün bir saat bu ünitede egzersiz yapmaları gerekiyor. Bilgisayar destekli programlar eşliğinde hastaların kalbini yormadan aerobik egzersizler yapıyoruz. Kan basıncı, EKG değerlerini, solunum fonksiyonlarını ve oksijen satürasyonu gibi parametreleri gözleyerek bisiklet egzersizi yapıyoruz. Afyon’da yaşamayan hastaları, tedavi süresince yataklı ünitemizde yatırıyoruz. Böylece tüm tedaviye uygun hastalar bu imkandan faydalanabiliyor. Üstelik tedavi sosyal güvenlik kapsamında ödeniyor. Kalp krizi geçiren, kalp damarları tıkalı olan, kalp kapakçıklarında sorun olan ya da bacak damarları tıkalı olan hastalar; Kardiyoloji Anabilim dalındaki öğretim üyeleri uygun görürse herhangi bir ücret ödemeden Afyon Kocatepe Üniversitesi kardiyak rehabilitasyon ünitesinde tedavi görebiliyor. KOAH gibi nefes darlığı yapan hastalığı olan hastaları göğüs hastalıkları uzmanı değerlendirdikten sonra egzersiz programına alıyoruz . Hastalarda tedavi sonrasında nefes darlığı problemi çözülüyor ve hasta rahat nefes alıp verebiliyor. Türkiye’de bu tedaviyi İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler dışında uygulayabilen önemli merkezlerden biriyiz.”
TEDAVİDEN ÖNCE
UYUYAMIYORDUM
Sık sık kardiyoloji servisinde yatarak tedavi görmek zorunda kalan 75 yaşındaki Mustafa Şahin, tedavi programıyla birlikte nefes sorunlarının büyük oranda çözüldüğünü ifade etti. Tedaviden önce geceleri uyuyamadığını aktaran Şahin, “Hiç merdiven çıkamıyordum. Şimdi çok rahat merdiven çıkıyorum. Artık uykunun da yarısını sorunsuz uyuyorum. Evdeki o eski halime göre artık çok çok rahatım. Hocalarımız da buradaki bakım da çok iyi. Kısa sürede rahat nefes almaya başladım. Son dönemde yürüyemez hale gelmiştim ama dün hemşire kızımla denedik. Tam 160 metreyi hiç yorulmadan, dinlenmeden yürümeyi başardım” şeklinde konuştu.
ÇÜRÜMÜŞ ARABAYDIM,
TAMİRDEN ÇIKMIŞ
GİBİ OLDUM
Hastanedeki tedavinin evdekinden daha iyi olduğunu anlatan 65 yaşındaki Şerif Akıncı, kendisini tamirden çıkmış yeni arabaya benzetti. Tedavi öncesi çok fazla öksürdüğünü belirten Akıncı, tedaviyle birlikte öksürüğünün azaldığını, nefesinin düzenli hale geldiğini aktardı. Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü, “Eskiden 100 metre yürüsem şişip kalıyordum. Şimdi şişmeden, dinlenmeden 500 metre yürüyebiliyorum. Aslına bakarsanız yaşlandık ve her türlü sorun başladı. Ama bu tedavi yaşamımızı kolaylaştırdı. Mesela ben çürümüş bir araba gibiydim. Bu tedavi sonrası tamirden çıkmış arabaya benzedim.”
ARTIK ÇOK
RAHATIM
İki kez kalp ameliyatı olmasına rağmen kalp damarlarının kısa sürede tıkandığını anlatan 58 yaşındaki Abdullah Kaya ise, tedaviyle bir kez daha ameliyat olmaktan kurtulduğunu anlattı. 15 yıldır kalp sorunlarıyla uğraştığını kaydeden Kaya, “Bugüne kadar 2 kez açık kalp ameliyatı oldum. Damarlarım yine tıkandı. Vücudum nedense kısa sürede damarları yine tıkıyordu. Bu tedaviyi duydum. Kardiyoloji bölümünde muayenemi oldum. Hocalar bu tedaviyi uygun görünce egzersizlere başladık. 3 Haftadır tedavi görüyorum. Önceden kalbimin sıkışıyor, nefesimin daralıyordu. Her gece yarısı acile gidiyordum. Son 3 haftadır göğsüm çok rahatladı. Nefesim de düzeldi. Ağır bir şey kaldırmaya çalışsam nefesim tıkanıp kalıyorum. Şimdi istediğimi yapabiliyorum çok rahatım.” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme