“İlaç sektöründe dışa bağımlılık azaltılmalı”
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Türkiye'nin en önemli cari açıklarından birisinin ilaç sektörü olduğunu belirterek, “Bu konuda dışa bağımlılığın azaltılması için tıbbi ve aromatik bitkilerin üretime dönüştürülmesi gerekiyor” dedi Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Teknoloji ve Transfer Ofisi tarafından Korel Termal Otel de düzenlenen Tıbbi ve [&hellip]
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Türkiye’nin en önemli cari açıklarından birisinin ilaç sektörü olduğunu belirterek, “Bu konuda dışa bağımlılığın azaltılması için tıbbi ve aromatik bitkilerin üretime dönüştürülmesi gerekiyor” dedi
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Teknoloji ve Transfer Ofisi tarafından Korel Termal Otel de düzenlenen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’nda, Bakanlığın tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda yaptığı çalışmalarda önemli mesafeler katettiğini söyledi.
“2023 YILI HEDEFİMİZ 5 MİLYAR DOLARDIR”
Özkaldı, Bakanlığın amacının, bu konuyu sürekli gündemde tutarak bilinç oluşturmak ve ülkenin daha fazla mesafe almasını sağlamak olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Ormanlarımızda doğal olarak yetişen her yıl yüzbinlerce ton tıbbi ve aromatik bitkilerin değerlendirilmeden kayıp servete dönüştüğünü hepimiz biliyoruz. 2005 yılında 35 bin ton odun dışı orman ürünü üretmişiz. Geçen seneki rakamlara baktığımızda bu 20 kat artmış, 2018 yılı sonu itibarıyla 701 bin tona ulaşmış. Bu güzel bir rakam ama bunu artırmamız lazım. 2018 yılı için odun dışı orman ürünlerinin ülke ekonomisine katkısı yaklaşık 4,2 milyar liradır. Dolar bazında ise 740 milyon dolardır. 2023 yılı hedefimiz de 5 milyar dolardır. Dünyadaki pazar da 115 milyar dolardır. Aslında hedefimiz ulaşılamayacak bir rakam değildir.”
“TÜRKİYE’DE 12 BİN 500 BİTKİ TÜRÜ VAR”
Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu da tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili ticaret yapmak isteyen yatırımcı ve iş adamlarına destek olmak istediklerini aktardı.
Türkiye’deki bitki türlerinin, kıta Avrupasından çok daha fazla olduğunu dile getiren Eroğlu, şöyle konuştu:
“Yaklaşık 12 bin 500 tür var. Bunun da 3 bin 650’si endemik ve sadece Türkiye’de var, başka yerde yok. Dolayısıyla bu çok büyük zenginlik. Yani, kıta Avrupasından çok büyük bir zenginlik var. Dünyada 115 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Türkiye’nin bu zenginliğe rağmen önceleri yaptığı ihracat, 150-200 milyon dolar iken şimdilerde 740 milyon dolara çıkmış ama bu yeterli değil. Bakanlığım dönemimde 2023 hedefi olarak 5 milyar dolar ihracat hedefi koyduk. Bunu gerçekleştirmek çok zor değil. Hedef olmadığı zaman neticeye ulaşılmıyor. Buna inanalım ve bu potansiyeli harekete geçelim.”
“İŞ ADAMLARIMIZI TEŞVİK ETMEMİZ GEREKİYOR”
Eroğlu, Türkiye’nin iklimlerin kavşak noktası olduğu için bitki çeşitliliğindeki flora ve faunanın da çok fazla olduğunu vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının son dönemlerde birlikte yaptığı çalışmaların ardından Türkiye’de bu işin ehemmiyetinin anlaşıldığını ifade eden Eroğlu, şu de-ğerlendirmelerde bulundu:
“Çin’de o kadar endemik tür yok ama ihracat açısından dünyada birinci sıradalar. Daha sonra Hindistan, ABD ve Almanya geliyor. Dünyada artık sentetik kimyasal ilaçlardan tabii ilaçlara doğru bir yönelme var. Bunu fark edelim çünkü bu ilaçların pek çok yan etkileri var. Bunları da herkes biliyor. Türkiye’de maalesef enerji sektöründen sonra dışarıya en çok döviz ödediğimiz sektör ilaç sektörüdür. Bunun da nasıl olduğunu araştırmakta fayda var. Bu konuda da tıbbi ve aromatik bitkilerde mutlaka bir standardizasyon ve ilaç üretim planlaması yapmalıyız. İş adamlarımızı da teşvik etmemiz gerekiyor.”
“ÇALIŞMALAR TATMİN EDİCİ DEĞİL”
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz da tıbbi ve aromatik bitkiler konusunun Türkiye açısından önemli olduğunu ancak ülkede bu konuda yapılan çalışmaların tatmin edici olmadığını anlattı.
Afyonkarahisar’da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi bulunduğuna dikkati çeken Tutulmaz, “Tıbbi Aromatik Bitkiler ülkemiz açısından önemlidir. Ancak bugüne kadar gelinen nokta tatmin edici değil. İlimiz açısından baktığımızda da iklimlerin, yolların kesiştiği bir bölgede olması dolayısıyla bitki örtüsünün çok farklı olduğu bir il. Bunun sonucu olarak Bakanlığı döneminde Veysel Eroğlu tarafından oluşturulan bir Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi var. Merkezde değişik alanlarda faaliyetler yapılıyor. Bu alanda potansiyel var ama yeterince değerlendiremiyoruz. Farkındalık oluşturulmaya başlandı. Ancak biz bir an evvel sonuca gitmeliyiz. AFSÜ yönetimini tebrik ediyorum. Çalışma alanlarından birini bu alanda belirledi. İlimiz bundan sonraki süreçte sağlığın önemli merkezi konumuna gelecektir. İnşallah çalıştaydan olumlu sonuçlar çıkar ve ülkemize de katkı sağlar.” ifadelerini kullandı.
“TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER ALANINDA BİLİNÇ OLUŞTU”
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş ise tıbbi ve aromatik bitkiler alanında son dönemde yapılan çalıştaylar sayesinde Türkiye’de bir bilincin olduğunu ve ihracatında da artışların yaşandığını aktararak, “Daha önce bakanlığımız himayelerinde 3 ayrı çalıştay yapıldı. Yapılan çalıştaylar Tıbbi Aromatik Bitkiler konusunda bir bilincin oluşmasını, son 5-10 yılda bu alanda yapılan çalışmalar ihracatın artmasını sağladı. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’nun bunda çok büyük destekleri var. Bakanlıklar ve üniversitelerin çok büyük destekleri var. Kamu, bürokrasi ve siyaset bu konuya destek vermeye başladı. Mevzuat konusunda sıkıntı vardı. Geleneksel tamamlayıcı tıp konusunda mevzuat oluşturdu. Hatta bu alanda Çin çok gelişmiş durumda ama bizim mevzuatımızdan bazı bölümler aldılar. Elde edilmiş ivmeyi artık ürüne dönüştürmek üzere bu çalıştayı düzenledik. Bu alanda sorunların ortaya konulması, tartışılması, ülkemizde ve Afyonkarahisar’da yayılış gösteren ilaç, gıda, kozmetik gibi farklı sektörlerde ham madde olarak kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomik boyutu, ekonomimize katkısını değerlendirmek, tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomisini geliştirmek için ülkemiz açısında yol haritaları belirlemek, bu alanda kamu, Özel sektör ve üniversiteler arasında ortak faaliyet alanlarının oluşturulmasını sağlamak amacıyla çalıştayı yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
ÇALIŞTAYA ÇOK SAYIDA AKADEMİSYEN KATILDI
Çalıştayın açılış törenine; Vali Mustafa Tutulmaz, AK Parti Milletvekilleri Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Av. Ali Özkaya, Av. İbrahim Aydın, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Belediye Başkan Vekili Süleyman Karakuş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Şuayp Özdemir, Baro Başkanı Turgay Şahin, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden çok sayıda rektör, dekanlar, öğretim üyeleri, bakanlık müsteşarları, daire ve şube müdürleri ile davetliler katıldı.