İl Özel İdaresi bütçesi 200 milyonu aştı

İGM Başkanı Av. Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar İl Özel İdaresi 2022 mali yılı taslak bütçesinin tahmini olarak 215 milyon TL olarak öngörüldüğünü açıkladı   İl Genel Meclisi (İGM) Kasım ayı toplantılarının ilk birleşimi dün sabah Meclis Toplantı Salonu'nda Meclis Başkanı Burhanettin Çoban'ın Başkanlığında tamamlandı. 'CUMHURİYETİ ARMAĞAN EDEN KAHRAMANLARA MİNNETTARIZ' Toplantı açılışında konuşan Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, [&hellip]

İGM Başkanı Av. Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar İl Özel İdaresi 2022 mali yılı taslak bütçesinin tahmini olarak 215 milyon TL olarak öngörüldüğünü açıkladı

İl Genel Meclisi (İGM) Kasım ayı toplantılarının ilk birleşimi dün sabah Meclis Toplantı Salonu’nda Meclis Başkanı Burhanettin Çoban’ın Başkanlığında tamamlandı.
“CUMHURİYETİ ARMAĞAN EDEN KAHRAMANLARA MİNNETTARIZ”
Toplantı açılışında konuşan Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, Kasım ayı toplantılarıyla birlikte 20 gün aralıksız yorucu bir 2022 yılı bütçe görüşmeleri maratonuna başlayacaklarını söyledi. Cumhuriyetin 98. kuruluş yıldönümünü kutlayan Çoban, “Toplantımıza 1 Kasım tarihinde başladık. İki gün önce 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladık. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere 25 Ağustos gecesi Şuhut-Kocatepe’den Büyük Taarruzu başlatan o komutanlar kahraman Türk Ordusuna bizlere Cumhuriyeti armağan ettikleri için çok teşekkür ediyoruz. Minnet ve şükran duyuyoruz. Dünya da daha iyisi bulunana kadar en iyisi demokratik cumhuriyettir. İnşallah demokrasimiz, cumhuriyetimiz ilelebet payidar olsun.” dedi.
“KIZILAY’IN VARLIĞINI
BİLMEK HUZUR VERİYOR”
Burhanettin Çoban, Kızılay Haftasını da kutladı. Eski adıyla Hilal-i Ahmer olan Kızılay’ın nerede bir sıkıntı doğal afet baş gösterirse teşkilat olarak hazır olduğunu söyledi. Çoban, “Gerek bizim Kızılay teşkilatımız gerekse Dünya Kızıl Haç Teşkilatını yardım etme uğrunda katkı sağlayan, çalışan ya da gönüllü çalışan kimler varsa hepsini tebrik ediyoruz. Allah ihtiyaca düşürmesin ama ihtiyaç olduğunda onların varlığını bilmek bizim için büyük bir huzur kaynağıdır. Hepsine minnetarız teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
“CUMHURİYET TÜRK İNSANININ UFKUNU GENİŞLETTİ”
MHP Çay İGM Üyesi Faruk Kökcür gündem dışı söz alarak Cumhuriyetin kuruluşunun 98. yılını kutladı. Kökcür şöyle konuştu: “Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktıktan sonra başlattığı Kurtuluş Savaşımızın zaferle sonuçlanmasından sonra 29 Ekim 1923 tarihinde ilan ettiği Cumhuriyet Türk Milletimize verilmiş en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. İşte bu değer bizleri milli bir devletin onurlu bir şekilde özgürce düşünebilen eşit hakları olan birer ferdi, devletin tek ve gerçek sahibi haline getirmiştir. Devlet yönetme işini kişilerin, ailelerin, bir zümrenin ya da belli sınıfın eline bırakmayan cumhuriyet sistemi, 1923’den beri ülkemizde büyük katkılar sağlamış, Türk toplumunu millet olma bilincine ulaştırmış bireyide vatandaş konumuna yükseltmiştir. Tarihin en büyük ve kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan cumhuriyet getirdiği yenilikler ve atılımlarla Türk insanının ufkunu genişletmiştir. Ekonomik, sosyal ve siyasal yaşantımız görülmemiş bir ivme kazandırmıştır.” şeklinde konuştu.
NERGİZ: PERSONEL
GİDERİNE PARA AYRIMINI
DOĞRU BULMUYORUZ
Toplantı valilik makamından meclise gönderilen dört ayrı konunun okutularak rapor hazırlanmak üzere ihtisas komisyonlarına gönderilmesiyle devam etti. Gündem dışı maddelerden biri olan hizmet alımı yoluyla personel çalıştırılması harcama kalemine teklif edilen ödeneğin yetersiz geleceğinden ödenek aktarımı konusunda CHP Sultandağı İGM Üyesi Ismahan Nergiz, personel alımlarına sınırlama getirilmesini talep etti. Nergiz, “Ödenek aktarımlarından biz muhalefet olarak rahatsız oluyoruz. Çünkü sürekli personel giderlerine paralar ödeniyor. Bunu doğru bulmuyoruz. Bu yüzden bu personel alımlarına sınır getirilmesini talep ediyoruz. Biz burada Köylere Hizmet Götürme Birlikleri kanalıyla köylerimize hizmetmi edeceğiz? Yoksa sürekli personel giderlerine bütçemi ayıracağız?” ifadelerini kullandı.
ÇOBAN: İLAVE
BİR İŞÇİ ALIMI YOK
Meclis Başkanı Burhanettin Çoban konu hakkında yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Herhalde bu konuda bir yanlış anlaşılma var. İl Özel İdaresinde üç türlü personel çalışmaktadır. Birincisi, eski Köy Hizmetlerinden Özel İdareye gelenlerdir. Bildiğim kadarıyla bu kategoride çalışanların maaşlarını Ankara ödemeye devam ediyor. Ama bunlar az kaldı. İkincisi, İl Özel İdaresinin memurları, sözleşmeli personelleri ve işçileri vardır. Bunların maaşları İl Özel İdaresi bütçesinden ödeniyor. Üçüncüsü de 2015 yılında çıkarılan taşeron yasasıyla hizmet alımıyla çalıştırılan işçilerin kadroya geçirilmesiyle mecburen Belediyeler de ve Özel İdarelerde bunlarla ilgili personel alım şirketleri kuruldu. Burada da bu şekilde çalışan 300’e yakın işçi vardır. Sendika ile yurt genelinde tüm İl Özeli İdareleri çalışanlar için toplu iş sözleşmesi yapıldı. Sözleşme ile işçilere bir takım ilave haklar ödenildi. Bundan dolayı gündem dışı madde de öğrendiğimiz 7 bin TL ek gider ön görülemeyen bir gider olarak ortaya çıktı. Yoksa ilave bir işçi alımı yoktur. Özel İdaremizde gereken hassasiyeti gösteriyor. 18 ilçede yapılan hizmetler yaklaşık 300 kişiyle yapılıyor. Yeni alınan iş makinelerini kullanacak personel alımı ihtiyacı ortaya çıkıyor. Emekli olanlar oluyor. İşten ayrılanların yerine ilaveler olmaktadır.”
“2022 YILI
TASLAK BÜTÇESİ
215 MİLYON TL”
Toplantının 2. maddesinde bulunan İl Özel İdaresi 2022 Yılı Performans Programı rapor hazırlanması için 13 komisyona oybirliğiyle gönderildi. Üçüncü gündem maddesi olan İl Özel İdaresinin 2022 Mali Yılı bütçe tasarısıda tüm komisyonlarda görüşülecek. Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, meclisin Kasım ayı çalışmalarının ana temelini oluşturan 2022 Mali Yılı BütçeTasarısı hakkında bilgi verdi. Çoban, “Afyonkarahisar Valiliği ve İl Daime Encümeninde görüşüldükten sonra bize gelen son 2022 Mali Yılı bütçesinin toplam rakamlarını vermek istiyorum. Gelir bütçesi tahmini olarak 222 milyon TL, gider bütçesi 215 milyon TL olarak geldi. Arada ki 20 milyon TL’lik fark sanırım borçlanmalarla ilgilidir. Sanırım iş makineleri alınırken bankalardan alınan kredilerle ilgilidir. Dolayısıyla 215 milyon TL’lik bir bütçe taslağından söz edebiliriz. Tabii ihtisas komisyonlarımız bunu ayrıca değerlendireceklerdir.” dedi.
İSCEHİSAR
ÜYELERİ KASIM TOPLANTILARINDAN BİRİNE TALİP
Şuhut İlçe Özel İdare Müdürlüğünün Akaryakıt Alım Ödeneğinin yetersiz gelmesi nedeniyle 130 bin TL ek ödenek talebi Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesine karar verildi. Meclis Başkanlığına verilen önerge ile Sinanpaşa ilçesine bağlı Gezler köyünde yarım kalan yol yapımı için Sinanpaşa Köylere Hizmet Götürme Birliğine 220 bin TL ödenek aktarımı talep edildi. Önergeyi ilgili komisyonlar değerlendirecek. İscehisar meclis üyeleri taerafından Kasım ayı toplantılarından birinin İscehisar ilçesinde yapılması talep ediliyor. Meclisin Kasım ayı toplantılarının ikinci oturumu bugün sabah saat 10.30’da meclis toplantı salonunda yapılacak. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Meclis’te depreme karşı riskli okul binaları konuşuldu

Toplantı sonunda söz alan Afyonkarahisar İYİ Parti İGM Üyesi Alper Yağcı, İGM Başkanı Burhanettin Çoban’a Milli Eğitim’e ayrılacak olan bütçeden büyük kısmın Milli Eğitim Bakanlığı’na devredileceği yönündeki açıklamasını sordu

Çoban şunları kaydetti: “Bilindiği üzere ülkemizde bir deprem gerçeği var. Afyon’da 14 bin kilometrelik alan birinci derecede deprem bölgesindedir. Az bir bölümü de ikinci derecede deprem bölgesindedir. Okul binalarının yüzde 65’i risk analizine tabi tutulmuştur. Bunlar içerisinde yeniden yıkılıp yapılması gerekenler var. Teknik elemanların hazırladığı rapora göre güçlendirilmesi gereken binalar vardır. Milli Eğitim, ‘Deprem bölgesindeki okullarda böyle bir risk varken yeni bir okul yapılmasına taraftar değilim, yaptırmam.’ diyor. Bunu söylerken temel eğitim kanunlarında bir hüküm var. İl Özel İdaresiyle yapılan yatırım programları Milli Eğitim Bakanlığı’nca onaylanır diyor. Ancak onaylanmazsa ne olacağına dair bir madde yoktur. Burada bana göre ne Özel İdarenin istediğini tek başına yapabilme hakkı vardır ne de Milli Eğitimin ‘Ben dediğimi yaptırımım.’ demeye hakkı vardır. Eğer yapılmaz kalırsa Özel İdarenin parası bankada faizde işlemeye devam eder. Çünkü onaylanmazsa Milli Eğitimin dediği şey yapılır demiyor.”
“İNFİAL OLMAMASI İÇİN
AÇIKLAMA YAPILMIYOR”
Çoban sözlerine şöyle devam etti: “Özelde şahsımıza bilgi veriyorlar ama bunu kamuoyuna açıklayamıyorlar. Mesela şimdi Şemsettin Karahisari Orta Okulu yıkıldı yeniden yapılacak. Atatürk İlkokulu yıkıldı yeniden yapıldı. Oysa okul binalarının depreme karşı riskli olduğu yönündeki rapor geleli 3-4 yıl olmuş. Milli Eğitim Atatürk İlkokulu riskli bina çıktı deseydi; hangi veli çocuğunu o okula gönderebilirdi? Şu anda bu şekilde Afyon’da riskli olarak tespit edilen yaklaşık 60 okul var. Milli Eğitim bunu açıklayamıyor. Kamuoyunda infial olur diye.” Çoban, 2022 yılı bütçesinde Milli Eğitim’e ayrılacak rakamın 37 milyon TL olacağını sözlerine ekledi.
ALBAY: MİLLİ EĞİTİM BU KONUDA HASSAS
Afyonkarahisar Özel İdaresi Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürü Neriman Gül Albay meclis üyelerine konu hakkında bilgi verdi. Albay şöyle konuştu: “Şimdiye kadar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çok sayıda okulda güçlendirme tahkiki ve raporlaması yapıldı. Ancak bunlar 2015 yılı yapımı oldğu için 2019 yılı itibariyle idaremize ulaştırıldı. Bizim tarafımızdan bunlar güncellendi. Şu ana kadar güçlendirme kısmını biz yapıyoruz. Yaklaşık 65 adet okulda biz güçlendirme projesini hazırlayarak ihalesini yaptık. Bunlar devam ediyor. Bir kısmı bitti eğitim öğretime geçildi. Ancak milli eğitimin açıklamadığı bu sayıyı ben burada vermek istemiyorum. Çünkü onlar bu konuda hassaslar. Ama yaklaşık bir bu kadar daha ilimizde güçlendirme yapılması gereken okul binaları vardır. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor.”

Bakmadan Geçme