• Haberler
  • Gündem
  • İl Müdürü Acar vatandaşları uyardı: 'Doğadaki mantarı değil, tesislerde üretilen kültür mantarlarını tercih edin'

İl Müdürü Acar vatandaşları uyardı: 'Doğadaki mantarı değil, tesislerde üretilen kültür mantarlarını tercih edin'

Dazkırı ilçesinde 10 bin metrekarelik kapalı alanda mantar üretimi yapılıyor. Elif Mantar Üretim Tesisi'nde üretilen mantarlar İzmir, İstanbul gibi büyükşehirlere gönderiliyor. Yaklaşık 30 kişinin çalıştığı tesiste, çalışanların büyük bir bölümü kadınlardan oluşuyor.  Tesiste oluşturulan serin odalarda yılda 1500 ton kültürel mantar üretiliyor.  Mantar üretim tesisini ziyaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Acar, [&hellip]

Dazkırı ilçesinde 10 bin metrekarelik kapalı alanda mantar üretimi yapılıyor. Elif Mantar Üretim Tesisi’nde üretilen mantarlar İzmir, İstanbul gibi büyükşehirlere gönderiliyor. Yaklaşık 30 kişinin çalıştığı tesiste, çalışanların büyük bir bölümü kadınlardan oluşuyor.  Tesiste oluşturulan serin odalarda yılda 1500 ton kültürel mantar üretiliyor.  Mantar üretim tesisini ziyaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Acar, işletme yetkililerinden üretim aşamaları hakkında bilgiler aldı.
“UZMANLAR BİLE AYIRT ETMEKTE ZORLANIYOR”
Eskişehir’in Han İlçesi’nde yaşanan mantar zehirlenmesi olayını hatırlatan Acar, doğadaki mantarların hangisinin zehirli hangisinin zehirsiz olduğunu şu an için uzmanların bile ayırt edemediğini söyledi. Acar, “Eskişehir’de birkaç gün evvel zehirlenme hadisesi yaşandı. Vatandaşlarımız doğadan topladıkları mantarları yiyerek zehirlendiler. Vatandaşlarımız mantarı hiçbir şekilde doğadan toplayarak tüketmesinler. Sonuçta bunun binlerce çeşidi var. Bunların hangisinin zehirli olduğunu hangisinin zehirsiz olduğunu bilemeyiz. Üniversitedeki hocalarımız ‘Biz yıllardır mantarla uğraşıyoruz biz bile ayırt edemiyoruz’ derlerdi. O yüzden kesinlikle kültürel olarak üretilmiş mantarları tercih etsinler.” dedi.
“BU TESİSLERE ZEHİRLİ MANTARIN KARIŞMA İHTİMALİ YOK”
Kültür mantarı üreten tesislerdeki üretim alanlarına zehirli mantarın karışma ihtimalinin olmadığına dikkat çeken Acar, konuşmasına şöyle devam etti:
“Burasıda bir mantar üretim tesisi.. Burada hiçbir şekilde zehirli bir mantarın buraya karışma ihtimali yok. Vatandaşlarımız kesinlikle kültürel olarak üretilmiş mantarları tercih etsinler. Doğadan toplanmış olan mantarları tercih etmesinler. Birbirine çok benzeyen zehirli ve zehirsiz mantar çeşitleri var.”

Bakmadan Geçme