İl Genel Meclis Üyeliği Nedir

Mahalli Yerel seçimler yaklaşırken İl Genel Meclisi üyelerinin görev ve yetkileri merak ediliyor

Haber

İl Genel Meclis Üyeliği Nedir? sorusunun cevabı İl Genel Meclisi’nin Görev ve Yetkileri içerisinde yer almaktadır.
İl Genel Meclis Üyeliği Nedir
İl Genel Meclisi üyeliği İllerde Belediye sınırları dışarısında kalan yerlere hizmet götüren İl Özel İdaresi’nin karar organında görev almak demektir.
İl Genel Meclis Üyeliği, İl Özel İdaresi’nin karar mekanizması olan İl Genel Meclisi’ndeki üyeliktir.
2003 yılı öncesinde İl Özel İdareleri’nin bütçesinin harcamasında etkin olan İl Genel Meclisleri’nin başkanlıklarını ilerde Valiler yürütüyor ama Meclis seçilmiş üyelerden oluşuyordu.
Bu durumda bütçenin harcanmasında Valiler daha etkin rol alıyordu. AK Parti’nin iktidara gelmesinin ardından Merkezi idare’nin illerdeki etkinliğinin azaltılması amacıyla İl Genel Meclisleri ile ilgili düzenlemeler gerçekleştirildi.
Bu düzenlemelerle birlikte kendi üyeleri içinden Meclis Başkanı seçen İl Genel Meclisi üyeleri daha çok gündeme gelmeye başladılar.
İl Genel Meclis Üyeliği Görev ve Yetkişleri
a) Stratejik plân ile yatırım ve çalışma programlarını, il özel idaresi faaliyetlerini ve personelinin performans ölçütlerini görüşmek ve karara bağlamak.
b) Bütçe ve kesin hesabı kabul etmek, bütçede kurumsal kodlama yapılan birimler ile fonksiyonel sınıflandırmanın birinci düzeyleri arasında aktarma yapmak.
c) Belediye sınırları il sınırı olan Büyükşehir Belediyeleri hariç İl çevre düzeni plânı ile belediye sınırları dışındaki alanların imar plânlarını görüşmek ve karara bağlamak.
d) Borçlanmaya karar vermek.
e) Bütçe içi işletmeler ile Türk Ticaret Kanununa tâbi ortaklıklar kurulmasına veya bu ortaklıklardan ayrılmaya, sermaye artışına ve gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulmasına karar vermek.
f) Taşınmaz mal alımına, satımına, trampa edilmesine, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın akar haline getirilmesine izin; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi yirmibeş yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar vermek.
g) Şartlı bağışları kabul etmek.
h) (İptal: Anayasa Mahkemesinin 18/1/2007 tarihli ve E.:2005/32, K.:2007/3 sayılı Kararı ile.)
i) İl özel idaresi adına imtiyaz verilmesine ve il özel idaresi yatırımlarının yap-işlet veya yap-işlet-devret modeli ile yapılmasına, il özel idaresine ait şirket, işletme ve iştiraklerin özelleştirilmesine karar vermek.
j) Encümen üyeleri ile ihtisas komisyonları üyelerini seçmek.
k) İl özel idaresi tarafından çıkarılacak yönetmelikleri kabul etmek.
l) Norm kadro çerçevesinde il özel idaresinin ve bağlı kuruluşlarının kadrolarının ihdas, iptal ve değiştirilmesine karar vermek.
m) Yurt içindeki ve yurt dışındaki mahallî idareler ve mahallî idare birlikleriyle karşılıklı işbirliği yapılmasına karar vermek.
n) Diğer mahallî idarelerle birlik kurulmasına, kurulmuş birliklere katılmaya veya ayrılmaya karar vermek.
o) İl özel idaresine kanunlarla verilen görev ve hizmetler dışında kalan ve ilgililerin isteğine bağlı hizmetler için uygulanacak ücret tarifesini belirlemek.

Bakmadan Geçme