• Haberler
  • Genel
  • İl Afet Müdürlüğü, her yerde yardıma koştu

İl Afet Müdürlüğü, her yerde yardıma koştu

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, basın mensuplarına yönelik eğitim çerçevesinde biyolojik saldırılardan korunma ve su altı dalış malzemelerinin kullanılmasını eğitimi verdi. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, 9 Mart-20 Nisan 2012 döneminde pek çok faaliyet yürüttüklerini söyledi İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla başlattığı Afyonkarahisar’daki basın [&hellip]

İl Afet Müdürlüğü, her yerde yardıma koştu

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, basın mensuplarına yönelik eğitim çerçevesinde biyolojik saldırılardan korunma ve su altı dalış malzemelerinin kullanılmasını eğitimi verdi. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, 9 Mart-20 Nisan 2012 döneminde pek çok faaliyet yürüttüklerini söyledi

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla başlattığı Afyonkarahisar’daki basın mensuplarına eğitimin Nisan ayı bölümü tamamlandı. Basın mensuplarına Nisan ayındaki eğitimde biyolojik saldırılardan korunma ve su altı dalış malzemelerinin kullanımı anlatıldı.
1 AYDA 59 OKULA GİDİLDİ
Eğitimin açış konuşmasını yapan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, son 1 aylık dönemde pek çok önemli işe imza attıklarını söyledi. Buldan, bu süre içinde eğitim faaliyetlerine büyük önem verdiklerini kaydederek “9 Mart–20 Nisan tarihleri arasında il merkezi, merkez kasaba, köy ve beldelerle ilçelerdeki ilköğretim ve liselerden 59 okula deprem ve tahliye ile ilgili eğitim verilmiştir. Okul idareleri ile yapılan görüşmeler çerçevesinde belirlenen eğitim gününde okullardaki şube sayılarına göre arama kurtarma personeli eğitim için görevlendirilmekte olup, eğitimlerde öğrencilere bir ders saati süresince personellerimizce sınıflarda teorik olarak deprem öncesi, anı ve sonrası ile ilgili bilgiler verildikten sonra anlatılanların uygulaması olarak bina tahliyesi gerçekleştirilmektedir. Yine bu dönemde 4 anaokulumuza bilgilendirme yapılmış, 2 kuruma da (Kapalı Cezaevi ve Polis M.Y.O. öğrencilerine) talepleri dolayısıyla konferans verilmiştir. 2012 yılı başından itibaren bugüne kadar toplamda 2 kurum kuruluş, 5 anaokulu, 84 ilköğretim ve lisede bilgilendirme ve eğitim çalışması yapılmış olup, faaliyetlerimiz önümüzdeki dönemlerde de devam edecektir” dedi.
KONYA’DA GÖREV ALDILAR
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin trafik kazalarında da etkin rol aldığını vurgulayan Buldan, “Nöbet ekiplerimizce müdahale edilen 3 trafik kazasında 2 vatandaşımız ölü, 4 vatandaşımız yaralı olarak sıkıştıkları alanlardan çıkartılmışlardır. 7 Nisan 2012 tarihinde Konya Valiliği’nin talebi doğrultusunda Sayın Başbakanımızın Konya iline yapacağı ziyaret dolayısıyla Müdürlüğümüz KBRN dekontaminasyon kamyonu ile Konya iline 7 personelimiz tespit, ölçüm ve gerektiğinde müdahale amaçlı görevlendirilmiştir. 9 Nisan günü Isparta Valiliğinin talebi üzerine, aracıyla Yalvaç ilçesi Sücüllü kasabası kırsalında dereye düşen araçta olduğu sanılan vatandaşımızın arama çalışmalarına beş gün süre ile iki dalgıç, iki köpek eğitimcisi ve arama köpeği ile on arama kurtarma personeli görevlendirilmiş, Sücüllü kasabası kırsalından derenin Eğirdir gölüne döküldüğü yaklaşık 55 kilometrelik hat boyunca 14 Nisan Cumartesi gününe kadar arazi araması yapılmış olup, vatandaşımıza ait herhangi bir bulguya rastlanmamıştır” diye konuştu.
134 DEPREMZEDE VAR
Müdürlük olarak depremzede vatandaşlarla yakından ilgilendiklerini hatırlatan Buldan, Van’daki depremin ardından Afyonkarahisar’a 353 kişinin geldiğini, bu depremzedelerin 219’unun Van’a geri döndüğünü belirtti. Afyonkarahisar’da şu anda 134 depremzede vatandaşın yaşadığına dikkat çeken Buldan, “Sosyal tesislerde, misafirhanelerde, yakınlarının yanında ve tahsis edilen evlerde kalan depremzedelerin iaşe, barınma, yakacak, ev eşyası, ve temizlik malzeme giderlerinin karşılanması için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığından, Müdürlüğümüze gönderilen Afet ve Acil Durum Harcamaları Ödeneği’nden ihtiyaç sahipleri için ayni ödemeler yapılmaktadır. Gerektiği durumlarda Belediye Başkanlığımız, diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve ilimizde yardım hizmetlerinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle koordineli olarak depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaç ve sıkıntılarını gidermeye çalışmaktayız” ifadelerini kullandı.
AFAD, ÖN HASAR TESPİTİ YAPTI
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün depremlerin ardından deprem bölgelerine gittiğini kaydeden Buldan, “Hocalar ilçemizde 29 Mart.2012 tarihinde 4.2 büyüklüğünde meydana gelen depreme arama ve kurtarma ekiplerimizin yanı sıra ön hasar tespit yapmak üzere Müdürlüğümüz teknik elamanları olay bölgesine acilen sevk edilmiş, genel tarama yapılmış vatandaşlarımızın ihbarları değerlendirilmiş ve herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadığı görülmüştür. Daha önceden olmuş afetler nedeniyle hak sahibi olanlarla ilgili bu ay içerisinde verasete intikalden dolayı hak sahipliği çalışması 11, bunlarla ilgili 5 adet tapu tescil işlemi gerçekleştirilmiştir. İlimiz genelinde yapılacak yatırımlarla ilgili 66 adet kurum görüşü verilmiştir” dedi.

İki önemli toplantı yapılacak

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, 25 ve 26 Nisan 2012’de, 2 önemli toplantıya ev sahipliği yapacak. Bu toplantılardan ilki, 25 Nisan’daki Seferberlik ve Savaş Hazırlıkları Koordinasyon Kurulu. Her yıl Nisan ayında yapılması gereken toplantıya Afyonkara-hisar’daki kamu kurum ve kuruluşları katılacak.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ndeki ikinci toplantı ise 26 Nisan’da. Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk’ün başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıda Afyonkarahisar Deprem Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanması tartışılacak.

Biyolojik silahlara dikkat

Arama ve Kurtarma Birim Amiri Taner Altun, biyoljik silahlarla ilgili bilgi verdi. Altun, biyolojik silahların, diğer kitlesel silahlara göre daha ucuz ve etkili olduğunu belirtti. Altun, biyolojik silah endişesinin oluşması hâlinde gerekli tedbirlere başvurulması gerektiğini kaydetti.

Paniğe kapılmayın

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ndeki sualtı ve suüstü arama ve kurtarma ekibinde çalışan Mustafa Karaayvaz, bir durağan suda boğulma tehlikesi yaşama ihtimaline karşı ne yapılması gerektiğini açıkladı. Karaayvaz, “Bir acil durumda, insanları en olumsuz şekilde etkileyen duygu paniktir. Sualtında da paniğe kapılmak doğru değil. Suda, yapmanız gereken tek şey sakince, derin bir nefes almaktır. Derin bir nefes aldıktan sonra birçak saniye içinde suyun yüzeyine çıkacaksınız” dedi.

Eğitimde 3 basın mensubu

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün basın mensuplarına yönelik eğitimine Gazete 3 muhabiri Duygu Tekin, Yerel Haber Ajansı Muhabiri Abdülkerim Perik, Kocatepe gazetesi muhabiri Murat Arısoy katıldı. Basın mensup-larının ilgisinin azlığı, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan’ın da dikkatini çekti. Buldan, “Marifet iltifata tabidir. Biz marifetimizi gösteriyoruz. Faaliyetlerimizi şeffaflık çerçevesinde yürütüyoruz. Basın mensuplarımıza sitem etmiyoruz, ama kapımız onlara hep açık” dedi.

Bakmadan Geçme