• Haberler
  • Genel
  • İktisadi konular, din boyutuyla görüşülecek

İktisadi konular, din boyutuyla görüşülecek

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı, Oruçoğlu Termal Otel’de başladı. Toplantıda konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, toplantıda faiz, borsa altın gibi konuların işleneceğini, bu nedenle konunun uzmanlarının da toplantıya davet edildiğini söyledi Diyanet İşleri Başkanlığı, Afyonkarahisar’da 3 gün sürecek olan Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı düzenledi. [&hellip]

İktisadi konular, din boyutuyla görüşülecek

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı, Oruçoğlu Termal Otel’de başladı. Toplantıda konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, toplantıda faiz, borsa altın gibi konuların işleneceğini, bu nedenle konunun uzmanlarının da toplantıya davet edildiğini söyledi

Diyanet İşleri Başkanlığı, Afyonkarahisar’da 3 gün sürecek olan Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, “Bu defa istişareye açtığımız mevzular, banka işlemleri, faiz, faiz-enflasyon ilişkisi, katılım bankaları işlemleri, internet üzerinden ticaret, borsa, altın üzerinden yapılan işlemler ve sigorta konularından oluşuyor” dedi.
Konunun uzmanları da
davet edildi
Diyanet İşleri Başkanlığı’na yurt içinden ve yurt dışından bu konularda pek çok soru geldiğine dikkat çeken Aktan, “Günümüzün oldukça karmaşıklaşmış, dünden bugüne yapısı değişmiş ve girift hale gelmiş olan konularında yöneltilen sorulara verilecek cevapların, önce kendi zihnimizde billurlaşması, berrak aşması gerekiyor. Zira tarım toplumunun basit ve sade hayat şartlarında vücut bulmuş olan fıkıh müdevvenatı çerçevesinde kalarak günümüzün karmaşık yapıdaki problemlerine cevap verilmesi mümkün olmamaktadır. Özellikle sözünü ettiğimiz alanlarda gelen sorulara cevap bulmak değil cevap üretmek gerekmektedir. Cevap üretmek için ise günümüz fakihlerinin, fıkıh müdevvenatına, kaynak ve usul bilgilerine vâkıf olmalarına ilaveten, hakkında çözüm teklif edecekleri konunun mahiyeti hakkında da doğru ve yeterli bilgiye sahip olmaları da gerekiyor. Bu nedenledir ki biz bu toplantımıza daha önceki toplantılarımızda olduğu gibi ilahiyatçı meslektaşlarımızla birlikte konunun uzmanlarını da davet ettik. Bu uzmanların ilahiyatçı olmaları şartını aramadık” diye konuştu.
Konuşmalar kitaplaşacak
Toplantıdaki konuşmaların kitaplaştırılacağını aktaran Akta, şöyle konuştu: “Toplantımızın amacının, pratik sonuca götürecek bilgiler edinmek olduğu sözümüzden istişareye açılan konular hakkında kesin bir sonuca varmanın amaçlandığı anlaşılmamalıdır. Toplantıdan beklenen sonuç bilgimizi artırma, doğru bilgilenme ve ufuk açma olacaktır. Konu üzerinde eğer bir hükme varmışlarsa katılımcılarımız vardıkları sonuçları çözüm olarak teklif edebilirler. Elbette bu teklifler kayda geçecek ve dikkate alınacaktır. Bu tür bilimsel toplantıların asıl verimli sonucu müzakereye açılan konuların kendi zihinlerimizde olgunlaşması ve berraklaşmasıdır. Başka bir deyişle statiklik yerine ilimde dinamizmi ve gelişmeyi sağlamasıdır. Burada ifade edilen bütün görüş ve değerlendirmeler sesli ve görüntülü kayda alınacak, daha sonra da bu kayıtlar çözülerek kitaplaştırılacak ve kalıcılığı sağlanacaktır. Bu toplantımızın ülkemiz ilim ve irfanına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Davetimize icabetle uzaktan ve yakından toplantımızı teşrif eden değerli ilim adamlarına ve meslektaşlarımıza teşekkür ediyor tekrar hepinize selam ve saygılar sunuyorum.”
Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga da toplantıya katılanlara hitap ederek “Sizleri Afyonkarahisar’da görmenin mutluluğu içindeyiz. Diliyorum ki düzenlenmiş olan bu istişare toplantısı yüce dinimizin güncel uygulamaları konusunda ufkumuzun genişlemesine vesile olacak sonuçlar doğuracaktır” dedi.
Toplantının açılışında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Dr. Fatih Yücel tarafından Kur’an’ı Kerim tilaveti sunuldu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme