• Haberler
  • Genel
  • İktisadi eksen, Doğu'ya kayıyor – Kocatepe Gazetesi

İktisadi eksen, Doğu'ya kayıyor – Kocatepe Gazetesi

Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkanı Mustafa Özkara, dünyanın iktisadi ekseninin Batı'dan Doğu'ya doğru kaydığı belirtti Afyonkarahisar'da Hür Sanayici ve İşadamları Derneği'ne (HÜRSİAD) yeni katılan işadamları için plaket töreni düzenlendi. Korel Termal Otel'deki toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü [&hellip]

İktisadi eksen, Doğu’ya kayıyor

Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkanı Mustafa Özkara, dünyanın iktisadi ekseninin Batı’dan Doğu’ya doğru kaydığı belirtti

Afyonkarahisar’da Hür Sanayici ve İşadamları Derneği’ne (HÜRSİAD) yeni katılan işadamları için plaket töreni düzenlendi. Korel Termal Otel’deki toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclis Başkanı Mehmet Çarkgil, HÜRSİAD Başkanı Niyazi Diler ile çok sayıda işadamı katıldı.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ÖNE ÇIKIYOR
Toplantıda konuşan Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkanı Mustafa Özkara, dünyanın iktisadi olarak ekseninin Doğu’ya kaydığını belirtti. Özkara, “Dünya genelinde iktisadi ve siyasi dengeler hızla değişmektedir. 1990 yılında gelişmekte olan ülkelerin dünya toplam tüketimindeki payı yüzde 20 iken, 2011’de bu oran yüzde 40 çıkmıştır ve 2018’de yüzde 50’ye ulaşması öngörülmektedir. Dünyanın ekseni kayıyor.
Yaşanan en son global ekonomik kriz bu değişimi hızlandırmış,yeni iktisadi ve siyasi oyuncular doğuracak bir ortam oluşmasına sebep olmuştur. Bölgesel aktörlerin önemi ve rolü artmıştır. Afganistan ve Irak tecrübeleri ABD’ye bölgesel aktörlerin önemini hatırlatmış ve öğretmiştir. Değişen iktisadi koşullar yeni siyasi dengeleri de beraberinde getirmiştir.
Asıl olan bu fırsatları ülkemiz adına avantaja dönüştürebilmektir. Aksi takdirde kaçan fırsatlar olarak arkasından bakmak durumunda kalırız” dedi.
SAĞLAM ALTYAPI KURULMASI ŞART
Küresel düzeyde rekabet edebilmek için sağlam bir altyapıya ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Özkara, “Herkesin kendi alanında en iyiyi yakalaması veya en iyiyi hedeflemesi ile ve mesuliyet şuuru ile olacaktır. İş dünyası olarak çağın gereksinimlerini göz önünde bulundurarak, tasarıma dayalı, katma değeri yüksek, teknolojik ürünlere odaklanmalıyız. Küresel rekabetin gerektirdiği yatırımları bir araya gelerek yapabilmeliyiz ve bunun alt zeminini hazırlamalıyız. Yeni pazarlar arayışımız hiç bitmeyen, daimi bir hedef olmalı.. Klasik pazarlarda payımızı artırmaya çalışırken, yeni pazarlar ile karlılığımızı, iş hacmimizi ve büyümemizi artırıp hızlandırmanın yollarını aramalıyız” diye konuştu.
DÜRÜST VE
SOSYAL
SORUMLULUK SAHİBİ
ESİDEF olarak önemli hedefler için yola koyulduklarına dikkat çeken Özkara, şöyle devam etti:
“Başarımızın altında yatan değer ve prensiplerimiz: Ülkemizin ve iş dünyamızın sorunlarına yapıcı anlayışla alternatif çözümler üretmek, tüm dünyadaki ekonomik gelişmeleri takip ederek, iş adamlarımızın dünya ile entegrasyonuna katkı sağlamak,aile şirketlerinin kurumsallaşmasına ön ayak olmak, iş adamlarımızın gerek yerel gerekse global pazarlarda ihtiyaç duyacağı bilgi ve tecrübe ve ilişkileri paylaşmak, temel pazarların yanı sıra gelişen pazarları inceleyerek üyelerimize gerekli bilgilendirmeleri yapmak, üyelerimizin ihtiyaç duyduğu hizmet ve bilgileri doğrudan, konunun uzmanları ile değerlendirmek sureti ile elde etmelerine yardımcı olmak. Üç önemli püf noktası çalışkan, dürüst, güvenilir ve sosyal sorumluluk bilincine sahip işadamlarımızı ve firmalarını bir araya getirmeyi benimsedik. En büyükler ile mütevazi işletmelerin ve sahiplerinin bir araya geldiği bir platformuz. Ülkemizin ve ülkemiz ekonomisinin büyümesinin hepimize kazandıracağı bilinci ile hareket ediyoruz.”
TÜRK OKULLARI’NA TEŞEKKÜR
Yurtdışındaki Türk Okulları’nın da Türkiye’nin gelişmesinde büyük rol aldığını vurgulayan Özkara, “Rüzgar lehimize esiyor. Siyasi ve iktisadi değişiklikler ülkemizin lehine seyrediyor.
Devam eden istikrar ortamı ve yapılan başarılı çalışmalar ülkemizin cazibesini artırıyor.
Ülkemiz ve firmalarımızın itibarı yüksek, Türk malları kaliteli olarak kabul ediliyor tarih boyunca adalet ve hakkaniyet içerisinde olmuş bir millet olarak itibarımız çok olumlu yaklaşık 150 ülkedeki Türk Okulları ülke imajımıza inanılmaz katkı sağlıyor ve iş dünyamızın prestijini artırıyor. Tüm bu faktörleri bir arada yakalamak her zaman mümkün değil.
Tüm imkan ve fırsatları değerlendirmek sureti ile bu süreci olumlu kullanmak zorundayız.
Birlikten güç doğar prensibince bir araya gelişlerimizi artırmalı, tecrübelerimizi, bilgilerimizi paylaşmalıyız” dedi.
“TÜRKİYE BAŞI DİK BİR ÜLKE”
Kürsüde bir konuşma yapan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Türkiye’nin artık başı dik bir ülke olduğunu belirtirken, HÜRSİAD Başkanı Niyazi Diler de “Afyonkarahisar iş hayatına en üst seviyede katkı sunmaya gayret gösteriyor. 350’ye yakın üyesiyle ikinci büyük iş hayatı organizasyonu haline gelmiş durumdadır” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme