İklim Takvimi, Kültürel Miras’a aday

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Okan Bozyurt'un 'İklim Takvimi' çalışması, Birleşmiş Milletler nezdinde takdir gördü Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Okan Bozyurt'un 'İklim Takvimi' çalışması Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Varlıkları listesine aday oldu.Bozyurt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada bir süre [&hellip]

İklim Takvimi, Kültürel Miras'a aday

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Okan Bozyurt’un “İklim Takvimi” çalışması, Birleşmiş Milletler nezdinde takdir gördü

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Okan Bozyurt’un “İklim Takvimi” çalışması Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Varlıkları listesine aday oldu.
Bozyurt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada bir süre önce çalışmasının ulusal basında haber olarak yer almasının ardından UNESCO yetkililerinin kendisi ile bağlantıya geçerek Ankara’ya davet edildiğini söyledi. Bozyurt, “UNESCO’dan benimle bağlantıya geçtiler. ‘İklim Takvimi’ çalışmam ile ilgili olarak ulusal basında TRT’de bir haber yayınlandı. Büyük bir ihtimalle bu yolla çalışmamdan haberdar oldular. UNESCO yetkilileri çalışmama ilişkin kendilerine detaylı bilgi vermemi istediler” dedi. Bozyurt, Ankara’da UNESCO Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Öcal Oğuz ile görüştüğünü ve çalışmasını anlattığını belirterek, “Kendisi aynı zamanda Gazi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Görüşmede kendisine çalışmamla ilgili bilgiler verdim ve çalışmamı tanıttım. Görüşmem sonrasında ise çalışmam ilgili bir konferans vermemi istediler” diye konuştu.
HIDRELLEZ’İ ANLATTI
UNESCO yetkileri ve akademisyenlerin katıldığı bir ortamda “Hıdrellez’in Halk Takvimi’ndeki Yeri” başlıklı bir konferans verdiğini anlatan Bozyurt, “Ankara Hamamönü’nde bulunan Somut Olmayan Kültürel Varlıklar Müzesi’nde UNESCO yetkililerin katıldığı bir konferans verdim. Akademisyenlerin ve UNESCO yetkililerin katıldığı konferansta Halk Takvimi’ni ve İklim Takvimi’ni nasıl yaptığım konusunda ve ayrıca Hıdrellez’in halk nezdinden gerek dinsel gerek kültürel gerekse de coğrafi anlamda ne gibi yeri olduğuna dair bilgiler verdim” ifadelerini kullandı.
HALKIN TAKVİMİ ŞAŞMIYOR
İklim Takvimi’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Varlıkları listesine aday olduğunu ifade eden Bozyurt süreci şöyle özetledi:
“Çalışmamın onlar için büyük bir öneme haiz olduğu yönünde tepkiler aldım ki bunun nedeni Türkiye’de daha önce bu minvalde bir çalışma yapılmamış olmasıydı. Bu takvimi duvarınıza astığınızda bir yılın hava tahminini kendiniz yapma şansına sahipsiniz. Bu takvimlerdeki tarihler artı veya eksi bir ya da iki gün sapıyor. Onun dışında bütün hava olayları aynen çıkıyor. Konferans neticesinde ve görüşmelerim sonucunda İklim Takvimi’nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Varlıkları’na alınması için bir çalışma başlatılacağı bilgisi benimle paylaşıldı. UNESCO yetkilileri bu çalışmanın uzun soluklu olarak gerçekleşeceğini, öncesinde iller bazında Türkiye’de çalışmamın tanıtılacağını söylediler. Şartların uygun olması halinde ‘İklim Takvimi’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Varlıkları’na listesine alıancağı bilgisi tarafıma verildi.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme