İklim Kırbacı Geliyor!

Türkiye genelinde mart ayında 13 il ve 17 ilçede sıcaklık rekorları kırılırken, uzmanlar bu değişimlerin yaz mevsimini de etkileyebileceği uyarısında bulundu.

“İklim kırbacı” olarak tanımlanan sert geçişlerin ardından, 2024 yılının olağanüstü sıcak geçmesinin etkisiyle 2025 yazının daha da sıcak olabileceği tahmin ediliyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şermin Tağıl, önemli uyarılarda bulundu.


SICAKLIKLAR MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE SEYREDİYOR
Ocak ayı, son 55 yılın en sıcak üçüncü ocak ayı olarak kayıtlara geçti. Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından yapılan ölçümlere göre, dünya genelinde ocak ayı sıcaklığı 13,23 derece olarak gerçekleşti. Bu değer, 1991-2020 dönemi ortalamasının 0,79 derece üzerine çıktı. Türkiye’de ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 1991-2020 arası ortalama 2,9 derece olan ocak ayı sıcaklığı, 2024’ün ocak ayında 5,5 dereceye ulaştı. Mart ayında ise ülke genelinde yaz günlerini andıran sıcaklıklar görüldü. Özellikle İzmir’de 15 Mart günü ölçülen 31,1 derece, 1938 yılından bu yana mart ayında kaydedilen en yüksek sıcaklık oldu.


BEKLENMEDİK SOĞUKLAR TARIMI OLUMSUZ ETKİLEDİ
Normalde sıcak geçmesi beklenen nisan ayında ise Türkiye’nin birçok bölgesi kış şartlarıyla karşılaştı. Kar yağışı ve olumsuz hava koşulları sebebiyle çeşitli illerde eğitime ara verildi. Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü ve kar yağışının yaşandığı bu dönemde, zirai don pek çok tarım ürününü etkiledi. 2024 yılı olağanüstü yüksek sıcaklıklarla geçerken, uzmanlar 2025 yazının daha sıcak geçeceğini ve bununla birlikte kuraklık riskinin de arttığını belirtiyor.


KURAKLIK VE AŞIRI SICAKLAR YAZ MEVSİMİNİ ŞEKİLLENDİREBİLİR
Prof. Dr. Şermin Tağıl, iklim değişikliğinin Türkiye üzerindeki etkilerinin her geçen gün daha belirgin hale geldiğini vurguladı. 2025 yazının aşırı sıcaklıklar ve kuraklıkla geçmesinin artık güçlü bir olasılık olduğunu ifade eden Tağıl, bu değişimlerin tarım başta olmak üzere birçok sektörü etkileyeceğini kaydetti.


ANİ HAVA DEĞİŞİMLERİ DOĞAYI ZORLUYOR
Türkiye’nin Akdeniz Havzası’nda yer alması sebebiyle küresel ısınmanın etkilerini ortalamanın üzerinde yaşadığını belirten Tağıl, “İklim kırbacı” olarak adlandırılan ani hava değişimlerinin kuraklık ve sel gibi uç olayları beraberinde getirdiğini söyledi. Tağıl, “Bu sert geçişler doğayı sarsarken, insanları da hazırlıksız yakalıyor” değerlendirmesinde bulundu.
 

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme