'İklim Kanunu, Afyonlu Çiftçiye Maliyet Yükleyecek'
Anahtar Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Av. Mücahit Demiray, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan İklim Kanunu'nun Afyonkarahisarlı çiftçiye zarar vereceğini belirtti
Anahtar Parti ([A Parti]) İl Başkanı Av. Mücahit Demiray, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 20 Şubat 2025 tarihinde sunulan ve 8 Nisan 2025 tarihinde Genel Kurul gündemine alınması planlanan "İklim Kanunu Tasarısı"na yönelik sert eleştirilerde bulundu. Demiray, yaptığı açıklamada söz konusu tasarının, kamuoyunda yeterince tartışılmadan, sivil toplumun ve ilgili paydaşların katılımı sağlanmadan hazırlandığını vurguladı.
Tasarıda yer alan birçok muğlak ve belirsiz düzenlemenin ciddi endişelere yol açtığını ifade eden Demiray özellikle tarım ve hayvancılık alanında büyük riskler barındırdığına dikkat çekti. "Metan gazı gibi doğal kaynaklı salımlar nedeniyle hayvancılığı doğrudan hedef alan maddeler, hali hazırda geçim mücadelesi veren üreticilerimizi daha da zor durumda bırakacak, sektörel küçülmeye ve yerli üretimin gerilemesine neden olacaktır" dedi.
Demiray, tasarıda öngörülen "sertifikalı ürün" uygulamasıyla çiftçilerin ne ekeceklerine dahi karar veremez hale getirileceğini savunarak, "Bu uygulama, tarım alanında merkezi denetimi artırmakta, üretimin kamu yararı doğrultusunda sürdürülebilirliğini kısıtlamaktadır" şeklinde konuştu.
Anahtar Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Av. Mücahit Demiray açıklamasına şöyle devam etti:
“Afyonkarahisar gibi hem tarımı hem hayvancılığıyla binlerce ailenin geçimini sağladığı bir şehirde iklim kanunun yer alan kısıtlamalar, maliyet yüklemesi anlamına gelmektedir. Bu şehirde üretici, toprağını ekip biçerken devletinden cesaret bekler; baskı değil.
Afyonkarahisar’da mermer ocaklarından, yumurta üretim tesislerine, organize sanayi bölgelerinden çiftliklere kadar birçok sektör bu kısıtlamalardan doğrudan etkilenecektir. Bu tasarı yeterince tetkik edilmeden hayata geçerse, üretim zayıflayacak, istihdam azalacak, işverenlerin maliyeti önceleme sürecine girmesi halinde gençlerimiz doğduğu topraklardan yine göç etmek zorunda kalacaktır.”
Demiray, tasarının sosyal etkilerinin göz ardı edildiğine dikkat çekerek, "Vatandaşlarımızın günlük yaşamına ve ulaşım hakkına doğrudan olumsuz etkiler oluşturabilecek düzenlemeler içeriyor. Elektrikli araçlara geçiş süreciyle birlikte uygulanabilecek yakıt kısıtlamaları özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızı doğrudan mağdur edecektir. Bu yasa tasarısı, yerli üreticiyi zayıflatan, tarım ve hayvancılığı baskı altına alan, sosyal ve ekonomik gerçekliklerle örtüşmeyen bir metindir. Bu nedenle derhal geri çekilmeli, tüm kesimlerin katılımıyla, milli çıkarlarımızı gözeten ve daha etkin bir strateji ile şekillendirilmiş yeni bir iklim politikası çerçevesi oluşturulmalıdır. Anahtar Parti olarak bu sürecin her aşamasında halkımızın ve üreticilerimizin yanında olacağız” dedi.