İklim değişiklikleri mercek altında – Kocatepe Gazetesi
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi kapsamında yapılacak olan proje ihale çalışmalarının sürdüğünü açıkladı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, Afyonkarahisar'da 31’i personel olmak üzere yaklaşık 40 kişilik katılımla 4 günlük hizmet içi eğitim verilceğini kaydetti. Akbaş, 2011 yılında kurulan yeni bir genel [&hellip]
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi kapsamında yapılacak olan proje ihale çalışmalarının sürdüğünü açıkladı
Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, Afyonkarahisar’da 31’i personel olmak üzere yaklaşık 40 kişilik katılımla 4 günlük hizmet içi eğitim verilceğini kaydetti. Akbaş, 2011 yılında kurulan yeni bir genel müdürlük olarak personelin yeni ve genç olma özelliği nedeniyle hizmet içi eğitime ağırlık verdiklerini söyledi. Personelin sahalarında lisans ve doktora yapan akademik camiadan olduğuna işaret eden Akbaş, bu personelin teşvik edildiğini dile getirdi. Hüseyin Akbaş, dünya da ve Türkiye’deki bilimsel gelişmelerin takip edilerek ülke çapında değerlendirildiğinin altını çizdi.
HİZMET İÇİ EĞİTİM ÖNEMLİ
Türkiye’nin Kuraklık Yönetimi, İklim Değişikliğine Uyum Çalışmaları ve Taşkın Yönetim Planlarının masaya yatırılacağı hizmet içi eğitim programı dün sabah Oruçoğlu Termal Otel’de başladı. Toplantının açılış konuşmasını Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş yaptı. Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Daire Başkanlığı Hizmet İçi Eğitiminin hayırlara vesilen olmasını dileyen Akbaş, hizmet içi eğitimlerin, personelin bilgi, tecrübe ve verimliliğini arttırmakla kalmayıp aynı zamanda aynı sektörde çalışan paydaşlarını biraraya getirerek fikir alışverişinde bulunulması, kişilerin birbirlerini daha iyi tanıma ve anlama fırsatı buldukları faaliyetler olmasından dolayı önem arz ettiğini söyledi. Bu kapsamda söz konusu eğitim için Afyonkarahisar’a gelerek kendilerine destek veren başta bilim insanları olmak üzere tüm eğitmenlere teşekkür eden Hüseyin Akbaş; “Katılımcılara da başarılı ve faydalı bir eğitim olmasını diliyorum. Bilindiği üzere Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz 29 Haziran 2011 tarihinde kurulmuştur. Temel görevlerimiz; Su kaynaklarının korunması, iyileştirilmesi ve kullanılmasına ilişkin politikaları belirlemek, su yönetiminin ulusal ve uluslararası düzeyde koordinasyonunu sağlamaktır. ” dedi.
KORUMA KULLANMA
DENGESİ GÖZETİLİYOR
Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, genel müdürlük hizmetleri kapsamında; havza bazında kirliliğin önlenmesi ile ilgili tedbirleri ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte belirlemek, değerlendirmek, güncellemek ve uygulamaların takibini yapmanın da yer aldığını belirtti. Su kaynaklarının kıyı suları dahil olmak üzere koruma-kullanma dengesi gözetilerek, sucul çevrenin ekolojik ve kimyasal kalitesinin korunması ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla havza bazında nehir havza yönetim planları hazırlamak, hazırlatmak, bütüncül nehir havzaları yönetimi ile ilgili mevzuat çalışmalarını yürüttüklerini aktaran Akbaş; “Yer üstü ve yer altı suların kalite ve miktarının korunmasına yönelik hedef, ilke ve alıcı ortam standlarını ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte belirlemek, su kalitesini izlemek veya izletmek, su kirliliği açısından hassas alanları ve nitrata duyarlı hassas alanları tespit etmek ve izleme de yapılmaktadır. Nehir havza yönetim planlarına uygun olarak sektörel bazda su kaynaklarının tahsislerine ilişkin gerekli koordinasyonu yapıyoruz.” diye konuştu.
8 YÖNETMELİK YAYIMLANDI
Hüseyin Akbaş, su kaynaklarının korunması ve yönetimi ile ilgili uluslararası sözleşmeler ve diğer mevzuattan kaynaklanan süreçleri takip etmenin yanı sıra, sınır aşan ve sınır oluşturan sulara ilişkin işleri ilgiili kurumlarla işbirliği içinde yürütüldüğünü söyledi. Ulusal su veri tabanlı bilgi sisteminin oluşturmanın da yapılacak işler arasında olduğunu kaydeden Akbaş ;”Taşkınlarla ve kuraklıkla ilgili strateji ve politikaları belirlemek, ilgili mevzuatı ve taşkın yönetim planlarını hazırlamak, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ile ilgili çalışmalar yapmak görevlerimiz içerisindedir. Genel Müdürlüğümüz kuruluşundan beri 2 yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen, çok sayıda elzem çalışmaya imza atılmıştır. Başbakanlık Genelgesi ile kurulan ‘Su Kanunu Koordinasyon Kurulu’, 2012 yılı içerisinde yayımlanan 8 yönetmelik, Su Kalite Tebliği ve İzleme Tebliği önemil yer tutmaktadır. Bunun yanında, Su Kanunu taslağı nihai hale gelmek üzeredir. Daire Başkanlıklarımız tarafından çok değerli projelere imza atılmaktadır.” ifadelerini kullandı.
ERGENE’DEKİ SU KALİTESİ
ANKARA’DA İZLENİYOR
Havza Yönetimi Daire Başkanlığı’nca; 11 havzada koruma eylem planı tamamlandığını, 9 havzanın koruma eylem planı çalışmalarına başlandığını anlatan Akbaş, 5 havza için de koruma eylem planı güncellenmesi çalışmaları başlatıldığını bildirdi. Su Kalitesi Yönetimi Daire Başkanlığı’nca; Su Kalitesi Yönetim Planı Strateji Planı taslağı hazırlandığını ifade eden Hüseyin Akbaş şöyle konuştu: “Bu kapsamda her havzaya özel alıcı ortam standartları belirlenmektedir. Sulardaki tehlikeli maddeler kontrol altına alınmaktadır. İçme kullanma suyu ve atık su arıtma tesisleri tasarım esasları ve normları belirlenmektedir. İçme ve kullanma suyu eldesinde kullanılan suların kalite kategorileri belirlenerek kullanılması gereken arıtma tipleri belirlenmektedir. Envanter ve İzleme Dairesi Başkanlığı’nca yapılan çalışmalar ile; 2012 sonundan itibaren Ergene’deki su kalitesi Ankara’dan anında izleniyor. Ülkemizdeki su kalitesi ve miktarının izlendiği noktalar birleştirilerek bir izleme ağı oluşturuluyor. Biyolojik izleme ağı kurularak ülkemizin sucul flora ve fauna listesi oluşturuluyor. Ulusal Su Bilgi Sistemi Fizibilite Etüdü çalışmaları devam etmekte olup 2013 yılı sonu itibariyle tamamlanması hedeflenmektedir.”
KONYA HAVZASI İÇİN ÇALIŞMAYA BAŞLADI
Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Havzalar bazında taşkın tehlike ve taşkın risk haritalarını içeren taşkın yönetim planlarının hazırlanmaya başladığını kaydeden Akbaş şunları söyledi: “Türkiye’de kapasitenin geliştirilmesi için taşkın direktifinin uygulanması projesi kapsamında Batı Karadeniz havzasında taşkın direktifinin aşamaları uygulanmaya başlanmıştır. Ayrıca, Yeşilırmak Havzasında Taşkın Yönetim Planlarının Hazırlanması Projesi’nin ihale aşaması tamamlanmış olup, proje çalışmalarına başlanmıştır. Antalya Havzası taşkın yönetim planlarının hazırlanması projesi ihale aşamasındadır. Türkiye’de bir ilk olan Kuraklık Yönetim Planlarının hazırlanması çalışmalarına Konya Havzası için başlanmıştır. Ayrıca Akarçay Havzası Kuraklık Yönetim Planı Hazırlanması Projesi ihale sürecindedir. İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına etkisi kapsamında yapılacak olan proje ihale çalışmaları devam etmektedir.” Burcu AYDIN’ın haberi.