- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- İkindi Namazı Nasıl Kılınır?
İkindi Namazı Nasıl Kılınır?
Peygamber Efendimiz (S.A.V.), ikindi namazını kılmayı teşvik eder ve bu ibadetin Allah'a yakınlaşma vesilesi olduğunu belirtir. Bir başka hadisinde sabah ve ikindi namazını kılan kimsenin cennete gireceğini buyurmuştur.
İkindi namazının önemi, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) tarafından da vurgulanmıştır. Ebu Musa tarafından aktarılan bir hadiste, "İki serinlik namazını, sabah ve ikindiyi kılan kimse cennete girer" buyurulmuştur. Bu hadiste, güneşin doğuşundan ve batışından önceki namazlar, yani sabah ve ikindi namazlarının, cennete girme sebeplerinden biri olduğu belirtilmektedir. İkindi namazı, Müslümanların günlük ibadet hayatlarında önemli bir yer tutar ve bu namaz, akşamın serinliğine yaklaşan bir vakitte kılındığı için "serinlik" ifadesiyle anılmaktadır.
İKİNDİ NAMAZI KAÇ REKAT?
İkindi namazı, Bakara Suresi 238'de 'orta namaz' yani 'üçüncü vakit' olarak geçmektedir. İkindi namazı, 8 rekat kılınır ve bunlar 4 rekat sünnet ve 4 rekat farz olarak kılınır.
İKİNDİ NAMAZININ 4 REKAT SÜNNETİ NASIL KILINIR?
İkindi namazı sünnetinin ilk rekatında namaza 'Allahüekber' sözüyle başlanır. Bu, büyük bir çoğunluğa göre farzdır. Ardından 'Bismillahirrahmanirrahim' besmelesi çekilir. Niyet edilir: "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü ikindi namazının dört rekat sünnetini kılmaya." Niyet sözleri ile ifade edilir.
Tekbir getirilir: "Allah'u Ekber" denir. Bu sırada kadınlarda eller göğüs hizasına kaldırılırken, avuç içleri hafif karşıya bakar. Erkeklerde ise, iki el kulak hizasında kaldırılır ve avuç içleri hafif karşıya dönük olur. Sonrasında 'Sübhaneke' duası okunur ve 'Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahirrahmanirrahim' besmelesi çekilir. 'Fatiha Suresi' okunur ve zamm-ı sure olarak Kur'an-ı Kerim'den en az üç ayet okunur.
'Allah'u Ekber' denilerek rükuya eğilinir. Rükuda üç defa 'Sübhane Rabbiyel Azim' denir. Rükudan doğrulurken, 'Semi Allahulimen Hamide - Rabbena lekel Hamd' denir. Ardından 'Allahu Ekber' denilerek secdeye gidilir. Secdedeyken üç kez, 'Subhane Rabbiyel Ala' denir. "Allah’u Ekber" denilerek dizlerin üzerine oturulur ve tekrar "Allah’u Ekber" denilerek secdeye gidilir. Secdedeyken yine üç kez "Subhane Rabbiyel Ala" denir.
Ardından "Allah’u Ekber" diyerek kıyama geçilir ve ikinci rekata başlanır. İkinci rekatta da aynı şekilde 'Fatiha Suresi' ve zamm-ı sure okunur. Sonra rükua gidilir, rükudan doğrulma, secde ve oturma işlemleri tekrarlanır. Üçüncü ve dördüncü rekatlar da benzer şekilde kılınır. Dördüncü rekattan sonra 'Ettahiyatü' duası okunur, ardından 'Salli - Barik' duaları ile 'Rabbena Atina – Rabbenağfirli' duaları okunur.
Namaz tamamlandığında başımız önce sağa ve sonra sola çevirerek selam verilir. Sağ tarafa ve sol tarafa da selam verirken “Es Selamu Aleykum ve Rahmetullah” denir.
İKİNDİ NAMAZININ 4 REKAT FARZI NASIL KILINIR?
İkindi namazı farzında da ilk rekatın kılınışı, sünnetteki gibi başlar. Namaza 'Allahüekber' sözüyle başlanır ve besmele çekilir: 'Bismillahirrahmanirrahim'. Niyet edilir: "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü ikindi namazının dört rekat farzını kılmaya." Niyet sözleri ile ifade edilir. Tekbir getirilir: 'Allah'u Ekber' denir.
Ardından 'Sübhaneke' duası okunur ve besmele çekilir: 'Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahirrahmanirrahim'. 'Fatiha Suresi' okunur ve zamm-ı sure okunur. 'Allah'u Ekber' denilir ve rükuya eğilinir. Rükuda üç defa 'Sübhane Rabbiyel Azim' denir. Rükudan doğrulurken, 'Semi Allahulimen Hamide - Rabbena lekel Hamd' denir. 'Allahu Ekber' denilerek secdeye gidilir ve secdedeyken üç kez, 'Subhane Rabbiyel Ala' denir. "Allah’u Ekber" denir ve dizlerin üzerine oturulur. Tekrar "Allah’u Ekber" denir ve secdeye gidilir.
Bu işlemler, ikindi namazının dördüncü rekata kadar devam eder. Dördüncü rekatta da 'Fatiha Suresi' ve zamm-ı sure okunur, rükua gidilir, secdeler yapılır. Dördüncü rekattan sonra yine 'Ettahiyatü' duası okunur, 'Salli - Barik' duaları ve 'Rabbena Atina – Rabbenağfirli' duaları okunur. Son olarak başımız sağa ve sola çevirerek selam verilir.