İkindi Namazı Kaç Rekattır Ve Nasıl Kılınır?

'İki serinlik namazını, sabah ve ikindi namazını kılan kimse cennete girer.' hadisi şerifinde aktarıldığı gibi birçok fazileti olan İkindi namazı, 4 sünnet 4 farz olmak üzere 8 rekat olarak kılınır.

İkindi namazının düzenli kılınması ve kaçırılmaması konusunda birçok Hadis-i Şerif bizlere bu namazın önemini hatırlatmaktadır. Resûlullah (S.A.V.) şöyle buyurmuştur: “Melekler sabah ve ikindi namazında sizin aranızda bulunurlar.” (Nesai, Salat 21) Bu hadis, ikindi namazının müminler için manevi bir koruma ve rahmet vesilesi olduğuna işaret etmektedir.

İkindi namazı, kişiyi dünya işlerine dalıp ahiretini unutmaktan korur ve ruhu manevi bir huzurla besler. Aynı zamanda, gün boyunca yapılan hatalar için bağışlanma vesilesi olarak değerlendirilir.

İKİNDİ NAMAZININ 4 REKAT SÜNNETİ NASIL KILINIR?

İkindi namazının 4 rekat sünnetinin kılınışı şu şekildedir:

İlk olarak, “Bismillahirrahmanirrahim” diyerek besmele çekilir ve ardından niyet edilir. Niyet, “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü ikindi namazının dört rekat sünnetini kılmaya” sözleriyle yapılır. Tekbir getirerek “Allah’u Ekber” denir; kadınlar bu esnada ellerini göğüs hizasına, erkekler ise kulak hizasına kaldırarak avuç içlerini hafifçe karşıya çevirir. Sonra “Sübhaneke” duası okunur. 

Ardından, “Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahirrahmanirrahim” diyerek tekrar besmele çekilir ve “Fatiha” suresi okunur. Fatiha’nın ardından Kur'an-ı Kerim’den en az üç ayet veya kısa bir sure zammı sure olarak eklenir. Sonra “Allah’u Ekber” denilip rükuya eğilinir ve üç defa “Sübhane Rabbiyel Azim” denir. Rükudan kalkarken “Semi Allahulimen Hamide - Rabbena lekel Hamd” ifadesi kullanılır. Secdeye giderken “Allahu Ekber” denir ve secdede üç defa “Subhane Rabbiyel Ala” söylenir. Tekrar “Allah’u Ekber” diyerek dizlerin üzerine oturulur, yeniden “Allah’u Ekber” denilip ikinci secde yapılır ve secdede yine üç kez “Subhane Rabbiyel Ala” denir. 

Ardından “Allah’u Ekber” diyerek ayağa kalkılarak ikinci rekata başlanır. İkinci rekatta da “Fatiha” suresi ve ardından zamm-ı sure okunur. Tekrar “Allah’u Ekber” diyerek rükuya eğilinir, üç defa “Sübhane Rabbiyel Azim” denilir. Rükudan doğrulurken, “Semi Allahulimen Hamide - Rabbena lekel Hamd” denilir. Secdeye “Allahu Ekber” diyerek gidilir ve secdede üç kez “Subhane Rabbiyel Ala” söylenir. Secdeden sonra diz üzerine oturulur, ardından tekrar secde yapılır. Bu secdede de üç defa “Subhane Rabbiyel Ala” denir. Oturularak “Ettahiyatü” duası okunur ve ardından “Allah’u Ekber” diyerek ayağa kalkılır, üçüncü rekata geçilir.

Üçüncü rekatta yine “Fatiha” suresi ve ardından zammı sure okunur. Rükuya eğilip “Sübhane Rabbiyel Azim” üç defa söylenir. Rükudan kalkarken, “Semi Allahulimen Hamide - Rabbena lekel Hamd” denir. Secdeye gidip “Subhane Rabbiyel Ala” üç defa söylenir. Oturup tekrar secdeye gidilir ve aynı zikirler yapılır. “Allah’u Ekber” diyerek ayağa kalkılarak dördüncü rekata başlanır.

Dördüncü rekatta “Fatiha” ve zammı sure okunduktan sonra rükuya eğilinip “Sübhane Rabbiyel Azim” denir. Rükudan kalkarken, “Semi Allahulimen Hamide - Rabbena lekel Hamd” denilir. “Allahu Ekber” diyerek secdeye gidilir, üç defa “Subhane Rabbiyel Ala” söylenir. Oturup tekrar secde yapılır ve aynı zikirler tekrarlanır. 

Son olarak dizlerin üzerine oturulup “Ettahiyatü” duası, ardından “Salli-Barik” duaları ve “Rabbena Atina – Rabbenağfirli” duaları okunur. Sağ ve sol tarafa “Es Selamu Aleykum ve Rahmetullah” diyerek selam verilir. Böylece ikindi namazının dört rekat sünneti tamamlanmış olur.

İkindi Namazı Kaç Rekattır Ve Nasıl Kılınır?

İKİNDİ NAMAZININ 4 REKAT FARZI NASIL KILINIR?

İkindi namazı farzında da ilk rekatın kılınışı, sünnetteki gibi başlar. Namaza 'Allahüekber' sözüyle başlanır ve besmele çekilir: 'Bismillahirrahmanirrahim'. Niyet edilir. "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü ikindi namazının dört rekat farzını kılmaya." niyet sözleri ile ifade edilir. 'Allah'u Ekber' denilerek tekbir getirilir.

Ardından 'Sübhaneke' duası okunur ve besmele çekilir: 'Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahirrahmanirrahim'. 'Fatiha Suresi' okunur ve zammı sure okunur. 'Allah'u Ekber' denilir ve rükuya eğilinir. Rükuda üç defa 'Sübhane Rabbiyel Azim' denir. Rükudan doğrulurken, 'Semi Allahulimen Hamide - Rabbena lekel Hamd' denir. 'Allahu Ekber' denilerek secdeye gidilir ve secdedeyken üç kez, 'Subhane Rabbiyel Ala' denir. "Allah’u Ekber" denir ve dizlerin üzerine oturulur. Tekrar "Allah’u Ekber" denir ve secdeye gidilir.

Bu işlemler, ikindi namazının dördüncü rekata kadar devam eder. Dördüncü rekatta da 'Fatiha Suresi' ve zammı sure okunur, rükua gidilir, secdeler yapılır. İkinci secdeden sonra dizlerinin üzerine oturulur ve “Ettahiyatü” duası, ardından “Salli-Barik” duaları ve “Rabbena Atina – Rabbenağfirli” duaları okunur. Sağ ve sol tarafa “Es Selamu Aleykum ve Rahmetullah” diyerek selam verilir. Böylece ikindi namazının dört rekat farzı da tamamlanmış olur.

Bakmadan Geçme