'İkinci Sıra Otoparka Taviz Verilmemeli'

Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İbrahim Karataş, eskiden olduğu gibi ikinci ve üçüncü sıra otoparklara taviz verilmemesi gerektiğini söyledi

Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karataş, hem vatandaş hem de şoför esnafının ortak sorunlarına yönelik görüşlerini ve çözüm önerilerini gazeteniz Kocatepe’ye açıkladı.

“KURALLARA ŞOFÖRLERDE VATANDAŞLARDA UYMAK ZORUNDA”

Şehri içi trafik yoğunluğu, Ambaryolu Caddesi’ndeki çift yön uygulamasına geri dönüş ve açık otopark uygulamasında ücret alınmama kararını yorumlayan Karataş, “Trafik yoğunluğu hepimizin malumudur ve ortak sorunudur. Kurban Bayramı nedeniyle de şehir içinde ciddi bir trafik sıkışıklığı vardır. Trafik kuralları sadece ticari araçlar ve toplu taşıtlar için geçerli değildir. Yayaların da trafik kullarına uymaları gerekir. Hepimizin uyması gereken belli kurallar vardır. Özel araç kullananların da trafik kuralına uyması gerekir. Fakat ne hikmetse trafik kuralı ihlallerinin sadece minibüsçüler, şoför esnafı yapıyor gibi düşünülüp dillendiriliyor. Vatandaşın dörtlüleri yakarak yolun ikinci sırasına kadar park etmesiyle, minibüsçünün durak harici yolcu indirip bindirmesinde hiçbir fark yoktur. İkisi de kural ilahidir. Her şeyi devletten, belediyeden, sivil toplum kuruluşlarından beklemek doğru ve uygun değildir. Herkes kendi kapısının önünü temizlerse tüm mahalle temiz olur. Herkesin kurallara uyması gerekiyor. Kurban Bayramı nedeniyle şehir içinde ki ciddi trafik sıkışıklığı var. Ama bu geçicidir.” dedi.

“ESKİDEN İKİNCİ SIRA OTOPARKA TAVİZ VERİLMEZDİ”

“Bana göre Afyonkarahisar’da otopark sorunu yok.” diyen Oda Başkanı İbrahim Karataş, “Bana göre şehrimizde otopark sorunu yok. Ne kadar otopark yaparsanız yapın vatandaşta kural ihlalini hak gören zihniyet değişimi olmadığı sürece şehir içi trafik çok zor açılır. Eskiden böyle değildi. Diğer illerde de böyle değildi. Harbiş’te oturan vatandaşımız da Uydukent’te oturan vatandaşımız da özel aracıyla çarşıya gelmek istiyor. Toplu taşıtları kullanmıyoruz. Bu da şehir trafiğine ne yapılırsa yapılsın çok zor bir hale getirir. Emniyet birimlerimiz ciddi manada destek veriyorlar. Ama bu desteğin artması gerekiyor. Mesela daha önceki yıllarda uygunsuz park eden araçlar kaldırıldı. Yolda ikinci sıra otoparka izin verilmezdi. Taviz verilmiyordu. Ama personel yetersizliği mi dersiniz, farklı gelişmeler mi oldu bilinmez. Uygulama emniyetin, karar Belediyenin.” diye konuştu.

“YOLA İKİ ÜÇ SIRA YAPILAN PARKLARA KESİNLİKLE MÜDAHALE ŞART”

Ambaryolu Caddesi üzerinde Belediye Meclisi’nin geçmiş dönemlerde yolun sağ taraflarını otopark olarak ayırdığını belirten Karataş, “Ambaryolu Caddesinde yolun sağ tarafı otopark olarak ayrılmıştır. Ama ikinci hatta üçüncü sıra parklara kesinlikle müdahale edilmesi gerekiyor. Önce halkımız bilinçlenmeli. Her yere özel aracıyla gitme alışkanlığından vazgeçmeli. Afyon’da ki araç sayısı nüfus sayısına göre çok fazladır. Bu alışkanlıklar ve bu zihniyet terk edilmedikçe trafik sorunun çözmek çok zor.” şeklinde konuştu.

“EMNİYETTEN YAPTIĞI UYARILARI ARTIRMASINI BEKLİYORUZ”

Bankalar Caddesi üzerindeki minibüs durağından örnek veren Karataş, şu ifadelere yer verdi: “Bizim Bankalar Caddesi üzerinde bir durağımız var. Halkımız buradan minibüsler, otobüsler giriyor diye şikâyet ediyor. PTT karşısında olan tarafta ise park yasağı var. Orası ana yol, park yasağı var. Ama yasağa rağmen her zaman sağ tarafta park edilen araçları görüyoruz. Bu konuda emniyetimizin uyarılarını artırmasını bekliyoruz. Zabıta birimleri emniyet gibi uyarılarını yapıyor. İnanın çok da ciddi şekilde abartıldığı kadar trafik sorunu yok. Ama yola ikinci sıra parklar yapılmasa.”

“AMBARYOLU CADDESİ TRAFİKTE ESKİ HALİNE DÖNMELİ”

Ambaryolu Caddesi’nde çift yöne geri dönüş talebini yorumlayan Karataş, şunları kaydetti: “Ambaryolu Caddesinde sorun şudur; Şehre girişte beş ana arterimiz vardır. Kurtuluş Caddesi, Ambaryolu Caddesi, Ordu Bulvarı, Gazlıgöl Caddesi, Milli Birlik Caddesi. Ordu Bulvarı da tam şehre girişin orta noktasında ciddi bir ana arterdir. Ambaryolu Cadddesinde tek yön uygulamasına geçilirken biz görüşümüzü söyledik. Konunun bütünüyle değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettik. Ama lokal olarak pilot uygulama yapılacağı söylenildi. Tabi kim olursa olsun geçmiş dönemde şu an mevcut yönetimde iyiyi yapmak için gayret sarf ediyorlar. O günkü teknik şartlar neydi onu biz göremiyoruz. Belediyenin yerindeki teknik bilgilerini biz bilemiyoruz. Sadece biz şifaen katılıyoruz. Ambaryolu Caddesinde şehre girişte ciddi bir trafik yükü var.  Şimdi burası kapatılınca yan caddelere yük bindi ve trafik daha da zorlandı. Burası bütünüyle değerlendirilip eski haline çift yöne dönmelidir.”

“YENİ KAMYON GARAJI İÇİN ÇARE ARIYORUZ”

Yeni kamyon garajı proje çalışmasının gidişatını değerlendiren İbrahim Karataş, şöyle konuştu: “Yeni Kamyon Garajı projesi şehir trafiğini rahatlatacak bir projedir. Bir noktada aslında bir sosyal sorumluluk projesi olarak da tanımlamak mümkündür. Bu proje kamyoncu esnafını ve Belediyemizi ilgilendiriyor. O bölgede uygunsuz parklar var. Camilerin, okulların kenarlarında parklar var. Sosyal sorumluluk projesi olarak tanımlama nedenim de bu projenin pek çok alanda nakliye sektörüyle işi ve ilişiği olan herkesi ilgilendiren bur konu olmasındadır. Nasıl şehirlerarası terminal olması gerekiyorsa, köy garajı olması gerekiyorsa mutlaka kamyon garajının da mutlaka olması gerekmektedir. Belediyeler çevre illerde çok güzel kamyon garajları yaptılar. Şehir trafiğini, kenar mahallelerdeki uygunsuz parkları kamyon garajlarına taşıdılar. Denizli’de güzel bir kamyon garajı var. Konya bitmek üzere, Kütahya bitirdi teslim etti. Ankara bitirdi, teslim etti. Afyon’a da şöyle bir şeye takıldık. Mehmet Zeybek Başkanımızın döneminde yer tespiti yapıldı, dolgusu başladı. Allah tekrarını göstermesin, 6 Şubat depremi ile karşılaştık. Arkasından seçimler geldi. Şimdi de tasarruf tedbirleri yayınlandı. Bu sorun mutlaka çözüme kavuşmalı. Esnaf Kamyon Garajının devlet eliyle işletilmesini istiyor. Sayın Belediye Başkanımızla, sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüyoruz. Esnafla görüşüyoruz. Bir çare aranıyor ve bu sorunda inşallah kısa sürede çözüme kavuşacak. Gelişmeler oldukça kamuoyuyla paylaşacağız.”

“MÜLKİYET HAKKI KONUSUNDA ESNAF TEDİRGİN MÜJDE BEKLENİYOR”

Minibüsçü camiası için çözülmesi gereken elzem konuların başında 49 yıllık mülkiyet hakkı olduğunu vurgulayan İbrahim Karataş, şunları söyledi: “Minibüs hatlarında 49 yıllık mülkiyet hakkı için aralıksız ciddi şekilde yürüttüğümüz çalışmalarımız ve temaslarımız devam ediyor. Ne hikmetse 5393 sayılı kanun 2005 yılında yayınlanmış. Belediyeler Kanunu da dâhil 81 ilde büyükşehir kanunları da dâhil tek Afyon’da Minibüs Yönetmeliğine girmiş. Bu Minibüs Yönetmeliğini kim niye koydu cevap verilmiyor. 81 İlde sadece Afyon’da var. Bu yönetmelik 2010 yılında konulmuş. Tabii esnaf hakkını aramak adına davalar açmış. Sonra Minibüs Yönetmeliğinden kalkmış. Devam eden mahkemeler var. Biz bunu Ulaştırma Bakanlığı’na İçişleri Bakanlığı’na Federasyonumuz aracıyla kendimiz taşıdık. Sayın Cumhurbaşkanımız burada eksikliği de gördü. 31 Mart yerel seçimlerinden önce Ankara Şoförler ve Otomobilciler Odasının iftar programında bu mülkiyet sorunu Meclis açılır açılmaz çözeceklerini ifade etti. Çalışmalar olduğunu duyuyoruz ama esnaf da tedirgin. Süreci beklerken Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifine rehin veremiyoruz. Kredi alışverişi yapamıyoruz. İş ve işlem yaptıramıyoruz. Milletvekillerimiz söz verdiler bu sorunun en kısa sürede çözülmesini istiyoruz. Tedirgin olan esnafımız müjde bekliyor. Meclisten çıkacak yasal düzenlemeyi dört gözle bekliyoruz.”

“ŞOFÖR ESNAFINA DEVLET DESTEK VERMELİ”

Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının şoför esnafını da kıskacı altına aldığını belirten Karataş, sözlerini şöyle tamamladı: “Şoför esnafının giderlerinin pek çoğu dövize endekslidir. Öyle bir haldeyiz ki artık yedek parçada ki fiyat artışına yetişemiyoruz. Akaryakıt bir yılda yüzde 125 zam yapıldı. Trafik sigortaları, kaskolar neredeyse yüzde 400 oranda zamlandı. Kötü bir dönemden geçiyoruz. Yatırımlar dolayısıyla inşaatlar durdu. Biliniyor ki inşaat ülkenin lokomotifidir. Kamyoncularımız, bu sektöre de katkı ve hizmet veriyordu. Bu durumda nakliyeler de düştü. Bu sürdürebilmek artık çok zordur. Devletimiz tedbir almalı. Geçmişte nasıl tarıma ve hayvancılık sektörlerine destek verildiyse nakliyecilere ve şoför esnafına da destek verilmelidir. Bağ-Kur prim sayısında ve akaryakıtta destekler verilebilir. Araç sigortalarında destek sağlanabilir. 14 Mayıs 2023 Milletvekili Genel Seçimi ve Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Sayın Cumhurbaşkanımız esnafa Bağ-Kur priminin 7 bin 200 güne ineceği şeklinde söz vermişti. Esnafımız bu indirimi bekliyor.”

Bakmadan Geçme