İki Karabağ buluşuyor – Kocatepe Gazetesi

Bolvadin’in Karabağ Köyü ile Azerbaycan Dağlık Karabağ bölgesinin kültürel olarak buluşması için proje başlatıldı Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Azerbaycan Dağlık Karabağ ile Afyonkarahisar Bolvadin-Karabağ Köyleri Kültürel Etkileşim Projesi kapsamında ortak kültürel değerlerini ortaya çıkartmak üzere proje başlattı. TİKA Başkanı hemşehrimiz Dr. Serdar Çam’ın olurlarıyla TİKA Bakü Program Koordinatörlüğü’nce yürütülmeye başlanan “Karabağ” projesi kapsamında [&hellip]

İki Karabağ buluşuyor

Bolvadin’in Karabağ Köyü ile Azerbaycan Dağlık Karabağ bölgesinin kültürel olarak buluşması için proje başlatıldı

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Azerbaycan Dağlık Karabağ ile Afyonkarahisar Bolvadin-Karabağ Köyleri Kültürel Etkileşim Projesi kapsamında ortak kültürel değerlerini ortaya çıkartmak üzere proje başlattı.
TİKA Başkanı hemşehrimiz Dr. Serdar Çam’ın olurlarıyla TİKA Bakü Program Koordinatörlüğü’nce yürütülmeye başlanan “Karabağ” projesi kapsamında Azerbaycan’daki Dağlık Karabağ Bölgesi’nin kaçkınlarıyla, Bolvadin’deki Karabağlıların ortak özellikleri, kültürleri, adetleri, dil benzerlikleri, düğünleri ve folklorik eş yönleri ele alınarak, unutulmaya yüz tutmuş tarihi kültürel dokuları uzman heyetler tarafından incelenecek.
YERİNDE İNCELEDİLER
“İki Dövlet Bir Millet” diye tabir edilen kardeş Azerbaycan’daki Karabağlılar ile Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesindeki Karabağlılar’ı biraraya getirip kaynaştırmak için yola çıkılan proje için TİKA Program Koordinatör Yardımcısı Yük. Bil. Müh. İsmail Gürlek ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Folklor Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Sayılov Bolvadin’e gelerek çalışmalara başladılar. Yetkililer Bolvadinli araştırmacı yazar Dr. Muharrem Bayar’dan aldıkları bilgiler doğrultusunda Bolvadin’de yaşayan Karabağ Türkmenlerinin, 1473 yılında Manisa’ya, 1691 yılında da Bolvadin’deki Karabağ yerleşkesine gelen, Karabağ Eyaletinin, Gence Vilayetinin, Bozuluş aşiretinden kişiler olduklarını kaydettiler.
ORTAK KELİMELER VAR
TİKA Program Koordinatörü Mustafa Haşim Pola ve Koordinatör Yardımcısı Yük. Bil. Müh. İsmail Gürlek tarafından önceden tespit edilen ve Bolvadin’deki edebiyat öğretmenleri tarafından desteklenen ve bölgede halen kullanılan ortak kelimelere dikkat çeken uzmanlar; Amca (Emmi), Hala (Bibi), Teyze (Dayaza), Baba (Ata), Kayın Peder (Gaynata), Kayın Valide (Gaynana), Abla (Aba), Lahana (Kelem), Kaba adam (Qobut Adam), Acele etmek (Telesimek), Ne yapayım ben onu? Bana gerek değil (Neynirem), Göğsüm/Yüreğim Yanar (Bağrım Yanır), Çocuk Salıncak Kuşağı (Bağırdak), Sinek (Cibin), Sineklik (Cibinlik), Şişman (Gönbe/Gobbuş), Topal/Çolak, Benimle dalga mı geçiyorsun? / Mezeleniyor musun? (Menimle mezelenirseen) gibi kelimelerin halen Azerbaycan Dağlık Karabağ Eyaletinde yaşayan Türkmenler tarafından da kullanıldığını, bu konuda hem tarih hem de lügatçe konusunda çalışma yapacaklarını belirterek ayrı bir eser olarak sunmayı düşündüklerini ifade ettiler. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme