Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu

İKİ BİLİMSEL FUTBOL KİTABI – Kocatepe Gazetesi

Agah Bıyıkoğlu 28 Mart 2018 Çarşamba 13:18:21
 

“Dünyanın ve ülkemizin en yaygın ve popüler spor dalı futbol üzerine yazılmış çok değerli kitaplar var; bunların çoğu da bilimsel yayın. Futbol bir bilim dalı değildir; fakat milyonları peşinden sürükleyen bu büyülü spor dalı, özellikle son otuz  yıldır bilimsel verilerden yararlanarak; teknik-taktik-kondisyon –psikolojik yönlerden daha hızlı, daha güçlü, daha renkli ve sportmen hale gelmiştir.
Futbol üzerine yapılan bilimsel  araştırmaların derlenip toparlanarak kitap haline getirildiği  çok sayıda yayın var; 2017 yılı sonlarında yayımlanmış fakat benim elime daha yeni geçmiş iki kitabı tanıtmak istiyorum . Bunlardan ilki AKÜ BESYO öğretim üyesi Doç. Dr. Sayın Yücel Ocak,  Prof. Dr. Sayın Mehmet Günay, Dr. Atilla Yüce tirosunun ortaklaşa yazdıkları “FUTBOL-FUTSAL ANTRENMANININ BİLİMSEL TEMELLERİ” adlı değerli bir çalışma… Sayın Yücel Ocak yirmi gün önce bana hediye etti bu kitabı. Hem alaylı hem de mektepli bir spor bilimcisi Yücel Hoca… Mehmet Günay, Afyonkarahisarlı bir hemşehrimiz, bir spor bilimcisi, kendisini gençliğinde birkaç kez görmüştüm… Atilla Yüce ise benim antrenör kurslarından ve seminerlerinden uzun süredir tanıdığım, bana hocalık etmiş bir futbol misyoneri, hem mektepli hem de alaylı.
On dokuz bölümden oluşmuş 595 sayfalık “FUTBOL-FUTSAL ANTRENMANININ BİLİMSEL TEMELLERİ”nin on sekiz bölümü futbola dair: Antrenman kavramı, kuvvet, dayanıklılık, sürat, koordinasyon, esneklik, planlama, antrenman ve maç gözlemi, ısınma masaj, sağlık gibi konuları kapsıyor bu bölümler.. On dokuzuncu bölüm ise futsal… Bilimin ve teknolojinin futbola katkıları yalın bir dille anlatılmış; çeşitli tablo, şema ve şekillerle daha açık ve anlaşılır bir şekilde yansıtılmış bütün konular… Spor, özellikle futbol dünyamızın bir başucu kitabı… Bir kaynak kitap. “Bu kitap, futbol antrenörleri, futbol yöneticileri, spor bilim uzmanları ve beden eğitimi öğretmenlerine hitap etmektedir” deniliyor kitabın giriş bölümünde…
Mehmet Günay’ı, Atilla Yüce’yi ve Yücel Ocak Hocamızı hararetle kutluyorum…
İkinci kitap, “BAŞARILI ATRENÖRLÜĞÜN TEMEL İLKELERİ”… Sabahattin Koludar Hocamız tarafından yazılmış… Antrenör arkadaşım Ramazan Özpınar getirdi bana bu kitabı… İzmir TÜFAD şubesi etkinliklerinde uzun süredir çalışan bir teknik adam Koludar Hoca; kendisinin adını çok duydum ancak tanışma fırsatım olmadı.  “O, 50 yılı aşkın bir süredir amatör veya profesyonel alan olmasına bakmaksızın TÜRK FUTBOLUNA ve TÜRK GENÇLİĞİNE bir ömür vakfetmiştir” diyor,TÜFAD İzmir Şube başkanı sayın Şaban Acarbay, Sabahattin Koludar Hoca için; keza önceki Antalya TÜFAD şube başkanı sevgili Abdullah Tanyolaç da “Sabahattin Koludar ve benzeri nitelikli, değerlere sahip, insanî hasletlerle  donanmış antrenörlerin çalışmalarıyla yolumuz açık ve yarınlarımız güvendedir” sözleriyle Hocay’ı da anlatıyor kitabı da..
Kitap, futbolun tek-tak-kond. konuları dışındaki antrenörlük ve eğitim, öğrenmenin ve antrenörlüğün prensipleri, antrenörler ve görevleri, spor pedagojisi antrenörlük felsefesi, takım sevk ve idaresi antrenörlük ve liderlik, disiplin, motivasyon iletişim ve antrenörlük ahlakı gibi  otuz beş bölümden oluşuyor. 434 sayfalık kitapta 35 yerli ve yabancı kaynak gösterilmiş..
“Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır”; ancak futbol antrenörlüğü yoğurt yemek değil, takımları maçtan önce, maç sırasında ve maçtan sonra da yönetmektir…
Kalemine sağlık Sabahattin Hocam… İçtenlikle kutluyorum sizi…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti