İhtiyaç yoksa, altın talep edilmesin

Afyonkarahisar Sarraf ve Kuyumcular Dernek Başkanı Ali Büyükduman, vatandaşları altın konusunda uyardı. Büyükduman, 'İhtiyaç yoksa, altına fazla talep göstermeyin' dedi Afyonkarahisar Sarraflar ve Kuyumcular Dernek Başkanı Ali Büyükduman, altın fiyatları hakkında basın toplantısı düzenledi. Büyükduman, normal koşullara göre çeyrek altının 125 lira dolaylarında olması gerekirken bugünlerde 135 lira dolaylarında satıldığını belirterek, aradaki farkın toptancıların cebine [&hellip]

İhtiyaç yoksa, altın talep edilmesin

Afyonkarahisar Sarraf ve Kuyumcular Dernek Başkanı Ali Büyükduman, vatandaşları altın konusunda uyardı. Büyükduman, “İhtiyaç yoksa, altına fazla talep göstermeyin” dedi

Afyonkarahisar Sarraflar ve Kuyumcular Dernek Başkanı Ali Büyükduman, altın fiyatları hakkında basın toplantısı düzenledi. Büyükduman, normal koşullara göre çeyrek altının 125 lira dolaylarında olması gerekirken bugünlerde 135 lira dolaylarında satıldığını belirterek, aradaki farkın toptancıların cebine girdiğini söyledi. Büyükduman, dernek binasında yaptığı açıklamada “İki gündür suni bir yokluk yaşıyoruz. Mal bulmakta zorlanıyoruz. Maalesef toptancılar 2-3 bin lira civarında olan işçilikleri 13-15 bin lira arasında yükselttiler. Dolayısıyla tamamen bizim dışımızda toptancıların devreye girmesi ile oluşan suni bir fiyat artışı ve malda sıkıntı yaşıyoruz. Bizim görevimiz her ne kadar üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak, üyelerimiz arasındaki birlik ve beraberliği sağlamaksa da bizim asıl veli nimetimiz olan siz değerli hemşehrilerimizin kıymetli müşterilerimizin haklarını da korumak ve savunmaktır. Dolaylı şekilde tüketicinin cebinden, müşterinin cebinden haksız yere normalin dışında 2-3 bin TL tanesinde işçilik olması gerekirken 13-15 bin TL arasında bir rakam çıkmakta. Bize göre ve İstanbul Kuyumcular Odası’na göre bunun nedeni; darphaneye yüklü miktarda mal bastırıp, altın piyasalarındaki düşüşten olumsuz etkilenmemek üzere piyasaya kısıtlı mal verip, işin fiyatını yükselten toptancılarda” dedi.
FİYATLAR YERİNE OTURACAK
Vatandaşları, ihtiyaç duyulmadıkça altın talep edilmemesi doğrultusunda uyaran Büyükduman, “Fiyatlar yerine otursa, birkaç gün geçse tekrar mal bolalacak ve maalesef bu kötü niyetli insanların ekmeğine yağ sürülmeyecek. Ben buradan bütün Afyonlu hemşehrilerimizi, değerli altın talep eden müşterilerimizi tüketicilerimizi uyarıyorum. Lütfen ihtiyacınız olmadığı halde altın almayın. Piyasanın oturmasını fiyatların oturmasını bekleyin. Zaten fiyatlar iniş trendinde. Rakam vermek gerekirse iki sene evvel 185 TL’ye sattığımız küçük altın bugün itibariyle 125 TL civarında olması gerekirken, toptancıların piyasaya kısıtlı mal vermesi ve yüksek işçilik talepleri dolayısıyla şu an için Afyon’da kuyumcularda 135-137 TL civarında altın bulunabilmektedir. Bu afakî bir farktır. Şunu da belirtmek isterim, bu farkın sebebi; bu malı müşteriye ulaştıran perakendeci değildir. Darphaneye yüklü miktarda mal bastırıp elindeki malı piyasaya az veren kısıtlı veren toptancının cebine para girmektedir. Dolayısıyla biz Afyon Kuyumcular Derneği olarak İstanbul Kuyumcular Odası ile yaptığımız görüşme neticesinde siz değerli hemşerilerimizi ve çok kıymetli tüketicilerimizi uyarmak zorunda kaldık. Lütfen bu ara fiyatlar normalleşmeden ihtiyaç yoksa altına fazla talep göstermeyin. Fiyatlar durulsun. Ben umut ediyorum ki, birkaç gün içinde fiyatlar normale dönecektir” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Darphane’de grev var mı?

Afyonkarahisar Sarraf ve Kuyumcular Dernek Başkanı Ali Büyükduman, altın basımı konusunda aksaklık yaşanmayacağını ümit ettiklerini söyledi. Büyükduman, şöyle konuştu: “Darphane basımı cumhuriyet altınlarının her türünde yine piyasada çok sorunlar yaşanmaktadır. Darphane faaliyetlerine normalde devam ediyor. Hatta İstanbul Kuyumcular Odası’ndan edindiğimiz bilgiye göre, Temmuz ayı itibariyle ilk haftasına kadar elindeki bütün siparişleri piyasaya arz edecek. Ramazan ayı boyunca da normal faaliyetlerine devam edip kendisine gelen siparişleri karşılayacak. Ağustos ayında gündemde bir grev duyurusu var. Metal-İş’e bağlı darphane çalışanları Ağustos ayında greve gidecekler. Ama bunda da o güne kadar olumlu bir gelişme olur. Sendika ve işveren anlaşır. İnşallah böyle bir sıkıntı yaşamayız. Ancak biz böyle bir grev olmamasına darphanenin normal zamanda siparişleri basıp vermesine rağmen bir sıkıntı bir kriz yaşıyoruz.”

Bakmadan Geçme