• Haberler
  • Gündem
  • İhsan Yener'in bayrağını Uçan Parmaklar yükseltecek

İhsan Yener'in bayrağını Uçan Parmaklar yükseltecek

Afyonkarahisar doğumlu İhsan Sıtkı Yener, F Klavye'nin mucidi olarak bilinir. İhsan Sıtkı Yener'den sonra F Klavye'ninduayen ismi ise Seçkin Köse. Bankacılık sektörünün yakından tanıdığı Seçkin Köse, bir Şuhutlu olarak İhsan Yener'in emanetine sahip çıkıyor. Afyonkarahisar F Klavye Platformu kurulmasına öncülük eden Seçkin Köse, şimdi de Afyonkarahisar merkezli kurulan F Klavye Uçan Parmaklar Derneği'nin kurucu başkanlığını [&hellip]

Afyonkarahisar doğumlu İhsan Sıtkı Yener, F Klavye’nin mucidi olarak bilinir. İhsan Sıtkı Yener’den sonra F Klavye’ninduayen ismi ise Seçkin Köse. Bankacılık sektörünün yakından tanıdığı Seçkin Köse, bir Şuhutlu olarak İhsan Yener’in emanetine sahip çıkıyor. Afyonkarahisar F Klavye Platformu kurulmasına öncülük eden Seçkin Köse, şimdi de Afyonkarahisar merkezli kurulan F Klavye Uçan Parmaklar Derneği’nin kurucu başkanlığını yürütüyor. Seçkin Köse, F Klavye ile ilgili çalışmalarını Gazeteniz Kocatepe’ye anlattı
GAZETENİZ KOCATEPE: İhsan YenerHocamız’ı kaybettik. İhsan YenerHocamız’ın Türkçe için önemi neydi?
SEÇKİN KÖSE: İhsan Yener Hocamız’ı 91 yaşında kaybettik. Kendilerini 1966 yılından beri 49 yıldır yakından tanıdım.İhsan Yener hocamız çok çalışkan birisiydi. Bu nedenle Cumartesi-Pazar dahil devamlı çalışmıştır, vefat edene kadar. Yalnızca son 4 hafta sağlık problemi nedeniyle işine gidememiştir. İhsan Yener Hocamız,  Ömrünü klavyenin bilimsel olarak on parmakla bakmadan F klavyede kullanılmasına ve ülkemizin Birleşmiş Milletlere bağlı,INTERSTENO Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu’nda temsil edilmesine adayan bir duayenimizdi. Hocamız için Türkçe demek, Türkçede en çok kullanılan harflerin, en güçlü parmaklar tarafından süratli yazılması için ortam yaratmak demektir. İhsan Yener hocamız bu maksatla, öncelikle  30 bin kelime üzerinde en çok kullanılan harflerinin tespiti çalışmasını yapmış ve harfleri sesli harfler, sessiz harfler diye iki gruba ayırmıştır. Bu harflerden en çok kullanılanları  sağ ve solun en güçlü parmaklarına yerleştirmiş ve bu suretle F Klavye’yi icat etmiştir. O nedenle İhsan Hocamız’a F Klavye Mucidi, F Klavye’nin babası derler.Türkçe’ye en uygun F klavye sayesinde, bilgisayarı on parmakla bakmadan kullananlar, önemli bir zaman tasarrufu sağlamaktadırlar. Öğrenci ise öğrencinin ders çalışma, çalışan kişi ise kişinin işte çalışma verimi artmaktadır. Çünkü bu sayede zamandan önemli bir verim tasarrufu sağlanmaktadır.F Klavye kullanılmamasından dolayı, Türkiye genelinde, kaybedilen zaman kaybının hesaplanması halinde milyarlarca Türk Lirası verim kaybı olduğu görülecektir.


MADALYALARIN EN AZ
YÜZDE 50’Sİ BİZİM
Siz İhsan Yener’den aldığınız bayrağı daha yükseklere taşıdınız. Kaç Dünya Şampiyonu yetişmesine vesile oldunuz?
İhsan Hocam bana, 1992’li yıllarda, kendisinin Birleşmiş Milletlere bağlı olarak faaliyetini sürdüren INTERSTENO Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu’nun Türkiye Temsilciliğini önerdi. Bu öneriyi yaparken kendisi INTERSTENO Onursal Başkanlığı’na getirilecekti, o nedenle kendisinden boşalan Temsilcilik görevini benim üstlenmemi istedi. Kendilerine bankacılık kesiminde yoğun bir çalışmanın içinde olduğumu söylememe ve affımı talep etmeme rağmen, bu görevi üstlenmemin bir milli görev olduğunu, bir Dünya Şampiyonu olarak bu görevden kaçamayacağımı  ısrarla vurguladı.
Hocamın ısrarı ve birilerinin bu tür görevleri yapmasının gerekliliği üzerinde de durarak, Türkiye Temsilciliği görevini kabullendim. Gerekli desteği vermeye başladım. Özellikle son 15 yılda, Türkiye ve Dünya Şampiyonalarına, F Klavyenin gelişimine zaman ayırdım.
Ekip halinde yaptığımız çalışmaların sonucunda, her yıl yapılan internet ve iki yılda bir yapılan Dünya Bilgisayar Klavye Şampiyonaları’nda dağıtılan madalyaların en az yüzde 50’sini kazandık. Bu kazanımlarda, İhsan YenerHocamız’ın liderliğinde, Hocamız gibi Afyonkarahisarlı olan Hüseyin Özçelik, Güzin Talu Ablamız, Saynur Kılıçaslan, Nurben Dönmez, Muzaffer Okutkan ve Ünal Uzdil gibi hocalarımızın da katkısı büyük olmuştur.
Bu yıl itibariyle Türk Milli Takımı olarak kazandığımız, çoğu rekor Dünya Şampiyonluğu madalyalarımızın sayısı 83’e yükselmiştir. Bu başarımızda, 1965’li yıllarda Afyon Ticaret Lisesi Müdürümüz olan Yüksel Eryılmaz ve Daktilografi Hocamız olan Remzi Uğur’un payı da vardır. Bu iki hocamızın eğitimi, desteği ve yardımı ile Türkiye ve Dünya Şampiyonu oldum. Öğrendiklerimi, desteğimi ben de diğer adaylara aktardım ve tarihi büyük başarıları Türk Milli Takımı olarak elde ettik. O nedenle iki hocama tekrar şükranlarımı sunarım.


TÜRK GENCİ,
DİSİPLİNLİ ÇALIŞIRSA
DÜNYA ŞAMPİYONU OLUR
Siz de bir Dünya Şampiyonusunuz. Dünya Şampiyonluğu, bir Türk genci için ne ifade eder?
1969 ve 1971 yıllarında, birisi Dünya Rekoru olmak üzere iki kez Dünya Şampiyonu oldum.
İlk katıldığım Polonya’nın Başkenti Varşova’daki Dünya Gençler Elektrikli Makinalar Daktilografi Şampiyonası’nda, 30 dakikalık hatasız sürat yazı müsabakasında, bir dakikada net 113 kelime yazmıştım, ikinci ve üçüncü Almanlardı. Almanların derecesi ikinci 89, üçüncü 87 kelime idi. O tarihlerde açık farkla Dünya rekoru kırarak şampiyon olmuştum.
Dünya Şampiyonu olmak çok güzel bir olay. İnsan yaşamını etkiliyor. Öncelikle ülkenizi temsil ediyor ve ülkenizin Dünya Şampiyonu olmasına vesile oluyorsunuz, büyük bir onur. Ondan sonra kişisel olarak, demekki bir Türk genci, ‘Disiplinli, sistemli, planlı ve bilimsel olarak, olağanüstü bir çalışma yaparsa, Fransız, İngiliz, Amerikalı, Rus gibi, hiçbir ülke ayırmadan tüm ülke insanlarına kıyasla, onların önünde giderek, çok başarılı bir netice elde edebilir’ düşüncesini taşıyorsunuz. Bu düşünceyi tüm gençlerimizle paylaşmak istiyorum. Çalışmak ve akabinde başarmak her zaman mümkündür. Bu başarıyı uluslararası düzeyde yaptığınızda onun sevinci, mutluluğu daha da fazla olmaktadır.
Öte yandan, bana Dünya Şampiyonu olmamın en büyük katkısı şu olmuştur:
‘Çalışmak, çalışmak, çalışmak’. Sonunda başarının en güzelini en iyisini yakalamak.
Çalışırken, başarırken, hiç kimseyi kendime rakip görmedim. Yalnızca kendimi rakip gördüm. Ben bu çalışmanın sonucunda, en iyi başarıyı nasıl yakalarım, görevimi en iyi şekilde nasıl gerçekleştiririm? Sorularının cevabını aradım.Halen çalışmaktayım. 50 yıldır çalışıyorum. Dünya Şampiyonu olmak demek, bir Türk genci için, günde en az 13-14 saat  profesyonel ve sosyal faaliyet çalışmalarında bulunmak gibi bir anlam ifade eder.Çalışmak benim çok sevdiğim, mutlu olduğum bir ortam haline gelmiştir. Bu hususta Dünya Şampiyonluğumun katkısı ile olmuştur. Bilgisayarı F Klavye’de on parmakla hızlı bir şekilde bilimsel kullanmak, yarışlara katılmak veya yarışçıların Dünya Şampiyonasına iştirakine ortam yaratmak, insanlık adına Ülkemiz adına güzel bir olaydır. Bunları yapmak ve başarmakta, insanın manevi yönden mutlu olmasına vesile olmaktadır.Bilgisayar F klavyesini kullanarak Dünya Şampiyonu olan gençlerimizin, istikbalde gerek okullarında ve gerekse işlerinde çok çok başarılı olacaklarına, topluma fevkalade yararları bulunacağına inanıyorum.
UÇAN PARMAKLAR
DERNEĞİ KURULDU
Afyonkarahisar merkezli F Klavye Uçan Parmaklar Derneği kurdunuz. Bu Dernek, nasıl bir işlev üstlenecek?
Afyonkarahisar F Klavye Platformu üyeleri ile birlikte kurduğumuz F Klavye Uçan Parmaklar Derneği, öncelikle Afyonkarahisar’da, tüm öğretmenlerin, kamu görevlilerinin, gazetecilerin, özel sektörde çalışanların, herkesin, ilkokul 1. sınıfından başlayarak tüm öğrencilerin, bilgisayarı F Klavye’de on parmakla bakmadan bilimsel olarak öğrenmelerini, kullanmalarını sağlamayı üstlenmek istiyoruz. İlimizde, ilçemizde ve tüm köylerde bu gelişimi sağladıktan sonra, Üniversitelerde, diğer okullarda ve illerde bu uygulamayı hayata geçirmek istiyoruz.
İstanbul’da yıllar önce Afyonkarahisarlı olan rahmetli F Klavye Duayeni İhsan Yener Hocamız’ın kurduğu, Bilimsel Çalışma, İletişim ve Gelişmeleri Destekleme Derneğiile de işbirliği yaparak, Türkçeye en uygun F Klavye’nin yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı arzu ediyoruz. Aslında bu faaliyetleri Milli Eğitim Bakanlığımızın üstlenmesi lazım. Ancak, bu konuda eğitimin çok çok yavaş ilerlediğini görmekteyiz.
-Başka şehirlerde de Uçan Parmaklar Derneği kurulabilecek mi?
İstanbul ve Afyonkarahisar dışındaki 79 ilimizde de Uçan Parmaklar Derneği’nin kurulmasını düşünüyoruz. Ancak, öncelikle İlimizde, Derneğimizin etkin bir konuma gelmesini sağlamamız gerekli. Bu gelişimden sonra, diğer illerde de gerekli çalışmaları yapmamız sözkonusu olacak
-Derneğe üye olmak isteyenler ne yapmalı?
Derneğimize üye olmak isteyenler üye formunu doldurup internet ortamında, [email protected], [email protected], [email protected] adreslerine göndermeleri yeterli olacaktır. Derneğimizin adresi, Dumlupınar Mahallesi Davulcuoğlu İş Merkezi Kat:1 Numara:30’dur. Üyelik yıllık aidatı 10 TL’dır. Arzu eden üyelerimiz, Derneğimizin görevlerini  daha etkili yapabilmesi için bağış yapabilirler.Derneğimizin iki yılda bir dış ülkelerde yapılan Dünya Bilgisayar Klavye Şampiyonaları’na yarışçı göndermesi de ana görevleri arasındadır. Bunu gerçekleştirebilmesi için, yarışçı yetiştirmesi ve kaynak bulması sözkonusudur.Bununla ilgili de gerekli plan ve programlar yapılmıştır. Kaynak bulma konusunda, Afyonkarahisarlı İşadamlarıyla, Valilik Makamı, Üniversite Rektörlüğü, Kaymakamlıklar, belediye Başkalarımız kanalıyla, Öğretim Üyesi-Görevlisi ve Öğretmenlerimizin desteği ile daha önce başardığımız gibi netice alacağımıza inanıyorum.
>> Murat ARISOY’un Özel Röportajı

F KLAVYE ZAMANDAN TASARRUF SAĞLAR

F Klavye ile yazı yazmak insana ne kazandırır?
Bugün bilgisayarı F Klavye ile bakmadan on parmakla bilimsel yazmak, öncelikle kişiye zamandan büyük bir tasarruf sağlar. Kişi yazıya ayıracağı zamandan büyük bir verim elde eder. Artan zamanını diğer yapacağı işlerde, ders çalışmalarda çok rahat kullanabilir.
İkinci olarak, F Klavye’yi süratli ve hızlı yazan kişinin, kendisine olan güveni artar. Disiplinli ve sistemli çalışması halinde her türlü başarıyı elde edeceğine olan inancı artar.
Kişi, bu çalışmaları biz yarışçılar gibi daha ileri noktaya taşıyıpuluslararası yarışlarda Dünya Şampiyonu olacak noktaya taşırsa, hafızasında, ‘Her konuda disiplinli, sistemli çalışan, özveride bulunan bir Türk gencinin, Avrupa ülkeleri, Amerika ve Ruslar gibi ülkeleri çok gerilerde bırakması ve onlardan daha başarılı olabileceğinin yer etmesi’ yerleşecektir.Kişi on parmakla bakmadan Türkçeye en uygun F Klavye’de bilgisayarda yazarken, süratli yazmanın yanısıra, yazmakla ilgili hiçbir düşünceye, zaman kaybına sebebiyet vermediği gibi, düşüncesini yazmaya değil, yazacağı yazının içeriğine, makale yazıyorsa  makaleye, proje yapıyorsa projeye odaklanacaktır. F Klavye’de yazı yazmak sağlık açısından fiziki olarak faydalıdır. Beynin fonksiyonlarını yerine getirmesi yönüyle de insanlara önemli katkıda bulunur.

NELER YAPILMALI?

-F Klavye kullanımının yaygınlaştırılması için, ithalat-ihracattan tutun milli eğitime kadar neler yapılmalı?
Türkçeye en uygun olan ve 1955 yılında yürürlüğe konulan F Klavye düzeni 1980’li yıllarda zamanın Başbakanı rahmetli Turgut Özal tarafından bozulmuştur. Şimdi o bozulan sistemi düzeltmeye çalışıyoruz. Düzeltmek için neler yapılmalı?
2013 Yılında Başbakanlığın kamuda F klavyenin kullanılması ve alımı ile ilgili Genelge’ye ek bir Genelge daha çıkarılarak,
1) İlkokul 1’inci sınıfın 2’nci yarısında ve 2’nci sınıfta F Klavye eğitiminin mecburi ders olması,
2) 2016/2017 Öğretim yılının ilk yarısında, İlk, Orta ve Lisenin diğer sınıflarında, Kamuda, Özel Sektörde çalışanlara, işsizlere, F Klavye Eğitimi Verecek öğretmen yetiştirilmesi (mevcut mevzuata göre öğretmen yetiştirilmesi için adayın 160 saatlik F Klavye Eğitimi alması yeterli olmaktadır. Buradan sertifika alacak olan kişinin (öğretmen adayının) sertifikasını Milli Eğitim Bakanlığının Usta Öğretici veya Uzman Öğretici belgesine dönüştürmesi gerekmektedir),
3) İş ve İşçi Bulma Kurumu kanalı ile veya Bakanlıkların direk iş ilanları ile işe alınanlara, verilecek ilk eğitimin, Grubumuzun girişimleri ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nce kabul edilen ve Halk Eğitim Merkezlerinde eğitim uygulamasına geçilen F Klavye 64 saatlik program eğitiminin verilmesinin mecburi olması,
4) 2017 Yılı sonunda tüm kamuda çalışan personel F klavyeden sınava tabi tutulmalı, belli bir puanın üzerinde başarı elde edenlerin 2018 yılından itibaren aylık maaşlarına ilaveten F klavye tazminatı verilmesi, tazminatın devam edebilmesi için 2 yılda bir personelin sınava alınması,
5) Türkiye’nin en iyisi ilk 20 öğrenci ile ilk 20 yetişkininin, yurt dışında  2 yılda bir yapılan Dünya Bilgisayar Klavye Şampiyonalarına ülkemizi temsilen Devletimizce gönderilmesi,
6) Üniversiteye ilk başlayan öğrencinin de öncelikle 64 saatlik F Klavye Eğitimi alması, mevcut öğrencilerinde 2016/2017 yılı öğretim yılı içinde F Klavye eğitimlerini tamamlaması,
7) Tüm bilgisayar ve telefon ithalatların F Klavye yapılması,
8) Fatih Projesinin ilk hedefinin F Klavye’de on parmakla bakmadan bilgisayarın bilimsel öğrenilmesinin olmasıyürürlüğe konulmalıdır.

Bakmadan Geçme