İhracatta ilerleme, sıralamada gerileme var

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, kentin dış ticaret raporunu açıkladı. ATSO’nun derlediği verilere göre Afyonkarahisar, Eylül ayında 27 milyon 293 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Kent, ülke genelinde ihracat sıralamasında 29’uncu sırada yer aldı Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, çeşitli kurumlardan derlenen bilgilere göre hazırladığı dış ticaret raporunu açıkladı. ATSO’nun derlediği verilere göre Afyonkarahisar’ın ihracatı Eylül [&hellip]

İhracatta ilerleme, sıralamada gerileme var

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, kentin dış ticaret raporunu açıkladı. ATSO’nun derlediği verilere göre Afyonkarahisar, Eylül ayında 27 milyon 293 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Kent, ülke genelinde ihracat sıralamasında 29’uncu sırada yer aldı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, çeşitli kurumlardan derlenen bilgilere göre hazırladığı dış ticaret raporunu açıkladı. ATSO’nun derlediği verilere göre Afyonkarahisar’ın ihracatı Eylül ayında yüzde 11 artarak 27 milyon 293 bin 358 dolar olarak gerçekleşti.
28’İNCİ SIRADAN
29’UNCU SIRAYA DÜŞTÜ
Kentin ihracatı gelişmesine rağmen Türkiye genelindeki ihracat sıralamasında ise düşüş gözlemlendi. Afyonkarahisar, Ağustos ayında 24 milyon 684 bin dolarlık ihracatla Türkiye’de 28’inci sırada yer alırken, Eylül ayında 27 milyon 293 bin 358 dolarlık ihracata rağmen 29’uncu sırada yer buldu.
İLK SIRADA IRAK
Afyonkarahisar’ın Eylül ayında 62 ülkeye ihracat yaptığı belirlenirken bu ülkeler arasında ilk 5’e Irak, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Fransa girdi. Irak’la 10 milyon 816 bin dolarlık, Çin ile 3 milyon 580 bin dolarlık, Amerika Birleşik Devletleri ile 2 milyon 992 bin dolarlık, Almanya ile 1 milyon dolarlık ve Fransa ile yine 1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
ALMANYA’YA İHRACATTA
BÜYÜK ARTIŞ
2012 yılı Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasına bakıldığında Irak’a yapılan ihracat 2011 yılı Eylül ayına göre yüzde 29, Çin’e yapılan ihracat yüzde 29, A.B.D.’ ye yapılan ihracat yüzde 22, Almanya’ya yapılan ihracat yüzde 99 artarken, Fransa’ya yapılan ihracat yüzde 22 oranında geriledi.
MORİTANYA’YA BİLE
ÜRÜN SATILDI
Kentin Eylül ayında ihracat yaptığı ülkeler arasında dünyanın farklı coğrafyalarından pek çok ülkeye rastlamak mümkün. Bu ülkeler arasında İngiltere, Avustralya, Rusya, Güney Afrika, Vietnam, Katar, Benin ve Moritanya öne çıkıyor.
MADEN, İHRACATTA LOKOMOTİF
ATSO’nın hazırladığı dış ticaret raporuna göre vilayetten ihraç edilen ürünlerin başında maden ve metaller geliyor. Bu sektörü yumurta, kimyevi maddeler, demir ve demir dışı ürünler ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar izliyor.
ÖNEMLİ BİR VERİ
Raporda maden ve metaller sektöründe 2011 Ağustos ayına oranla yüzde 2 oranında gerileme görüldüğü, Ocak- Eylül döneminde Türkiye’nin maden ihracatının yüzde 4’ünün Afyonkarahisar tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme