• Haberler
  • Gündem
  • İhracaat demiryolu ile kolaylaşacak – Kocatepe Gazetesi

İhracaat demiryolu ile kolaylaşacak – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi tarafından 2012 yılından bu yana sürdürülen, Lojistik Üs kurulması çalışmaları kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi adına TCDD 7. Bölge Müdürlüğü ile ön mutabakat metni imzalandı.   İmza törenine OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, OSB Bölge Müdürü Ali Ulvi Akosmanoğlu, Modernizasyon Daire Başkan Yardımcısı Sefer Volkan Arslan, Modernizasyon Daire Başkanlığı [&hellip]

Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi tarafından 2012 yılından bu yana sürdürülen, Lojistik Üs kurulması çalışmaları kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi adına TCDD 7. Bölge Müdürlüğü ile ön mutabakat metni imzalandı.

İmza törenine; OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, OSB Bölge Müdürü Ali Ulvi Akosmanoğlu, Modernizasyon Daire Başkan Yardımcısı Sefer Volkan Arslan, Modernizasyon Daire Başkanlığı Alt Yapı Şube Müdürü Gökhan Tacim ve TCDD 7. Bölge Müdürü Adem Sivri katıldı.
REKABET GÜCÜ ARTACAK
Günümüz piyasa koşularında lojistiğin önemine değinen OSB Başkanı Bekir Yeşilay “Yapılacak Lojistik üs ile sanayicilerimizin lojistik maliyetlerinin düşeceğini ve böylece rekabet güçlerinin artacağına inanıyorum. İmzaladığımız Lojistik üs ön mutabakat metninin ilimize ve sanayicilerimize hayırlı olmasını diler, emeği geçenlere sanayicilerimiz adına çok teşekkür ederiz” dedi.
Organize Sanayi Bölgemisi’nhde faaliyet gösteren firmaların, Avrupa’ya ve Amerika Birleşik Devletleri’ne ihracat yapmak için genellikle İzmir Limanı’nı kullandıklarını hatırlatan Yeşilay, “Başta mermer sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız, ürünlerini karayolu ile limana taşıdıkları için yönetmeliklerle ve taşıma standartları nedeniyle sıkıntı yaşamaktadırlar. Ayrıca, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nde mermer işletmelerine, Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Muğla, Eskişehir ve Bilecik illerindeki mermer ocaklarından da blok mermer gelmektedir. Mermer bloğu fiziki yapısı özelliği itibariyle, nakliye amacıyla ikiye bölünmesinin söz konusu olmadığı için, firmalar, ürünlerini limanlara naklederken, karayolu taşıma standartlarına uygun hale getirmekte sorun yaşamaktadır. Bu sorun neticesinde karşılaştıkları cezalar ve müşteri kayıpları, firmalarımızın rekabet güçlerini olumsuz etkilemektedir. Olumsuzlukların giderilmesi adına, firmalarımızın demiryolu ile taşımacılığa yönlendirilmesi rekabet güçlerini arttırmaya katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
DEMİRYOLU EKONOMİK VE
ÇEVRECİ TAŞIMA SİSTEMİ
Yeşilay sözlerine şöyle devam etti:
“Afyonkarahisar Ali Çetinkaya Garı, şehir içinde kalmış bulunmaktaydı. Gar’daki vinç sayısı ve depolama alanlarının yetersizliği, firmalarımızın Gar’dan yararlanmalarına engel olmaktadır. Gar’da Tır Parkı’nın bulunmayışı, intermodal taşımaya olanak sağlayamaması, kolay ihracat yapılmasının önünde engel teşkiletmektedir. Sanayicilerimiz; Şehir merkezi içinde kalmış olan yük garımızın, Avrupa Ülkelerinde olduğu gibi etkin karayolu ulaşımı imkânı olan çevre yolu üzerinde, Şahitler Kayası diye tabir edilen bölgenin arkasında, mülkiyeti hazineye ait alanda lojistik üs şeklinde kurulması zaruri bir ihtiyaç olmuştu. Demiryolu taşımacılığı günümüzün ekonomik, dakik ve çevreci bir taşıma sistemidir. Böylece, yük potansiyeli yüksek olan Organize Sanayi Bölgemiz ve özellikle ilimiz mermer sektörü firmaları, şehir dışında Organize Sanayi Bölgemize yakın bir alanda kurulacak olan lojistik üs sayesinde, ürünlerini, lojistik köylere ve limanlara doğrudan nakletme imkânı bulacağı için zamandan ve nakliye masraflarından tasarruf etmiş olacaklardır. Karayolu teslimatlarında, trafiğin durumuna göre ve yol bakım ve onarım çalışmaları gibi öngörülemeyen nedenlerle aksaklıklar olabilmektedir. Limana yetişmesi gereken yükü, zamanında teslim etmek isteyen sürücüler, hız kurallarını ihlal etmekte ve trafik kazalarının yaşanmasına sebep olmaktadır. Demiryolu taşımacılığı ise günümüzün ekonomik, dakik ve çevreci bir taşıma sistemidir”
GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ
LOJİSTİK ÜSSE TAŞINACAK
Bölgeye ulusal ve yerel projelere bütünleşmiş bir lojistik üs kurulmasının büyük önem taşdığını kaydeden Yeşilay, “İşletmelerde yaşanılan üretim ve ihracat miktarlarındaki artışlar, il yönetimimizin Gıda ve Doğal Taş Sektöründe marka şehir olma çalışmaları, Hükümetimizin 2023 hedefleri ışığında, Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonu ve İpek Yolu projesi ışığında bölgemizde, ulusal ve yerel projelere bütünleşmiş bir lojistik üs kurulması gerekmekteydi. Kısa süre içinde projesi yapılacak olan lojistik üssümüzde, ilimiz Gümrük Müdürlüğü için yer tahsisi yapıldı. İnşaatımız tamamlandıktan sonra Gümrük Müdürlüğü Lojistik Üssümüz içerisine taşınacak. Lojistik üssümüzde, taşımacılık, dağıtım, depolama, elleçleme, gümrükleme, bankacılık ve danışmanlık hizmetleri de verilecektir. Afyonkarahisar ihracatını büyük ölçüde etkileyebilecek ve ilimizin mevcut ihracat potansiyelini daha üs seviyelere taşıyacağına inandığımız bu önemli gelişme gerek ulusal gerekse uluslararası pazarda ilimizin rekabet gücünü arttıracağına inancımız tamdır” diye konuştu.
TCDD 7. Bölge Müdürü Adem Sivri ise
Afyonkarahisar OSB Lojistik üs projesinin TCDD 2017 yılı yatırım programına alınmasının kent için kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu belirtti.

Bakmadan Geçme