İHH ümmetin kurumu – Kocatepe Gazetesi

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Türk, Kocatepe Gazetesi muhabirinin sorularını cevaplandırdı.Burcu Aydın: İnsani Yardım Vakfına bakış açısı nedir? Vakfı ve çalışma prensibini nasıl tanımlarsınız?Fatma Türk: Her şeyden önce yaptığımız işte büyük bir hak var. Çok büyük bir gayret var. Kendi alanımızla ilgili ona layık olmaya çalışıyoruz. Biz [&hellip]

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Türk, Kocatepe Gazetesi muhabirinin sorularını cevaplandırdı.
Burcu Aydın: İnsani Yardım Vakfına bakış açısı nedir? Vakfı ve çalışma prensibini nasıl tanımlarsınız?
Fatma Türk: Her şeyden önce yaptığımız işte büyük bir hak var. Çok büyük bir gayret var. Kendi alanımızla ilgili ona layık olmaya çalışıyoruz. Biz İHH olarak “iyilik hareketi” olarak adlandırılıyoruz. Öyle bir noktaya geldik ki, Evet İHH çok şükür Türkiye’nin bir kurumu. Bu ülkenin evlatlarının hayat verdiği bir kurum. Artık uluslararası olması ile ümmetin kurumudur.
Burcu Aydın: İHH hizmetlerinin ana başlıkları nelerdir?
Fatma Türk: Hizmet odağımız insan. Özeldeki dokumuz insan. Bizim vakfımızın ismi ve açılımını insandan başlıyor. İnsan Hak ve Hürriyetleri diyoruz. İnsani yardım diyoruz. Ana çalışma başlığımız üç tane. İnsan hakları, insani diplomasi ve insani yardım.  
Burcu Aydın: İHH olarak gönüllü sayınızı yeterli buluyor musunuz?
Fatma Türk: Genç, yaşlı, kadın, erkek herkes bir şey yapabilir ve yapıyor. Biz bunu daha üst noktaya taşıyoruz. Hatta artık biz şunu istiyoruz; Bizim bu çalışmalarımız ya da iyilik çalışmaları için birinci basamak bilinç oluşturmaktır. Bu çaba ve gayretlere yönelik bilinçlenip idrak edildiğinde, herkes sahip olduklarını harekete geçiriyor. Biz bilinçlenme doğrultusunda öncelikle gönüllü sayımızın artmasını istiyoruz. Kimi gönüllümüz vaktini, kimi gönüllümüz nakdini, kimi gönüllümüz mesleki ehliyetini, kimisi zamanını sahip olduğu donanım, beceri her ne ise fiziksel olarak kimyasal olarak hepsine ihtiyacımız var. Bu noktada medyaya da ihtiyacımız var. Çünkü medya bu çalışmaları halka taşınması noktasında çok önemli bir ayağı oluşturuyor.
Burcu Aydın: Son derece veballi bir işi yürütme gayretinde temel birinci etken nedir?
Fatma Türk: Veballi bir iş yapıldığı hassasiyeti olunca herkes gereken özen ve dikkati gösteriyor. Bu hassasiyet özelliği de çalışmalarımızın başarılı olmasında önemli bir etken. Bizim bir gazetecinin hassasiyetine de, bir öğretmenin emeğine de ihtiyacımız var. Öğretmenlerimize çok ihtiyaç duyuyoruz. Allah razı olsun ciddi anlamda destek de oluyorlar. Ama hala yeterli değil. Bizim binlerce yetimimiz var. Afyon’un yerelinde de var, Afyon’un dışında da var. Bizler sponsorluk sisteminden, yetimhanelerden bahsediyoruz. Ama bu işin birde başka bir boyutu var. Bizim kendi yerelimizde yetim, muhtaç çocuklarımıza ücretsiz olarak öğretmenlerimizin destek olmalarına ihtiyacımız var.
Burcu Aydın: İHH yöneticileri en çok neyi önemsiyor?
Fatma Türk: Biz eğitimi çok önemsiyoruz. Elbette eğitim eğitimci ile yürür. Ama eğitimcinin gönüllüğü de gerekiyor. Eğer eğitimci gönüllü olmazsa hiçbir şekilde başarılı olamayız. Bu işi gönlümüzü koymadan yürütmemiz mümkün değil. Sağlıkçılara hemşirelere, doktorlara ihtiyacımız var. Ben Tarih Öğretmeniyim. Sürekli sosyal bilimlerle ilgilendim. Özellikle tıp denildiğinde ben kopuyordum. Şahit olduğum bir olayı paylaşacağım. Nijer’de Ömer isminde bir göz doktorumuz 50 yaşında, 35 yıldır katarakt nedeniyle hiçbir şey göremeyen bir hanımı ameliyat ederek ışığa kavuşmasını sağladı. Buna da şahitlik ettim. Ama yaşadığımızı kelimelerle tarif etmek mümkün değil. Bu hanım 20 yılı aşkın zamandır göremediği evladını gördükten hemen sonra ‘Ben gözlerimi açanı görmek istiyorum’ dedi. Unutamadığım, hafızama kazınan olaylardan biri de budur. İşte o gönüllü doktorumuz oraya gitmese bu güzellik yaşanamazdı. Biz bu noktada destek bekliyoruz. Hangi meslekten, hangi sektörden olursak olalım hepsi ile ilgili bir gönüllü alan var. Afyon’daki hayırseverlerimize ihtiyaç olan maddi desteği yapmaları noktasında çağrı yapmakla birlikte ötesi gayreti aktaran gönüllülük esasıdır. Her alanda gönüllülüğe ihtiyaç var. Gönüllülük bilincini el ele vererek oluşturmak istiyoruz. İnşallah buna da öncülük yapacağız.
Burcu Aydın: İHH’nın memleket sathı mahallindeki üye sayısı nedir? Aynı zamanda üye sayısı için konulan bir hedef var mı?
Fatma Türk: Bilindiği üzere ülkemizin nüfusu 80 milyona yaklaştı. Türkiye’deki hayır kurumları anlamında, uluslararası çalışma yapan kurumlar anlamında gönüllü tabanını en zengin olan kuruluşuz. Kayıtlı 1 milyon 200 bin civarında bağışçımız var. Desteklerini Ramazan ve Kurban bayramında ya da hamd olsun aylık bir vazifeye dönüştürerek yapanlarda var. Bunun yarısı bizim gönüllümüz. Sistemimizde kayıtlı gönüllü olarak 500 bin civarındayız. Çünkü biz bağışçılarımızla gönüllülerimizi ayırıyoruz. Bu 500 bin kişinin çoğunluğunu en kısa zamanda aktif kılmak istiyoruz. Gönüllülük durumunu aktif ve pasif olarak da ayırıyoruz. Pasif gönüllü demek program ve çalışmalara çağrıldığında destek veren kişi anlamına gelir. Aktif gönüllü ise her daim çalışmaların içerisinde olup çalışmalara bir şekilde elini uzatan anlamına gelir.
Burcu Aydın: Siz Kadın Kolları Genel Başkanı olarak hanımların çalışmalarını nasıl değerlendirmektesiniz? Bu anlamda da belirlenen hedefler var mı?
Fatma Türk: Hanım çalışmalarını daha aktif kılmak için çeşitli komisyonlar oluşturduk. Sosyal İşler, Eğitim Kültür İşleri, Halkla İlişkiler Tanıtım, Yetim Komisyonlarında hanım arkadaşlarımızın çalışabileceklerini belirttik. Kadınlarımız çalışmak istedikleri komisyonları bizzat kendileri tercih ediyorlar. Onlara ‘Gelin aktif olarak görev alın’ dedik. Bu komisyonlar vasıtası ile son iki yıldır daha çok arkadaşı daha aktif kıldık. Amacımız kısa vade de 81 ilde aktifleşmek. Daha sonra kayıtlı olan gönüllülerimizi mümkün mertebe aktif kılmak istiyoruz. Bizler tüm Türkiye’de gönüllü çalışmalarının daha aktif hale getirilmesini arzu ediyor ve bunun için çabalıyoruz. Çünkü daha çok aktif gönüllünün desteğine tüm gönül coğrafyamızda ihtiyaç var. >> Burcu AYDIN’ın Röportajı

Afyon İHH ekibine tam not
Burcu Aydın: Afyonkarahisar’daki hayır hasenat sahiplerine, insan ve Müslüman olma hassasiyeti sahiplerine nasıl bir mesaj vermek istersiniz?
Fatma Türk: Öncelikle bizim Afyon’da ki ekibimiz çok güzel çalışıyor. Bu bize Afyon’daki gönüllülerimizin de ciddi gayretli olduklarını gösteriyor. Sürekli hayırsever katkıları ve gönüllülerimizin çabaları ile yardım tırları hazırlanıp gönderiliyor. Afyonkarahisar’da çok güzel ve çok bereketli bir çalışma yürüyor. Biz bunu takip ediyoruz. Ama yeterli mi değil. Çünkü biz Afyon’un hem insan varlığının hem de o varlığın yönettiği infak varlığının da daha büyük olduğunu tahmin ediyoruz. Bu noktada biz gönüllülerimize mümkün mertebe çalışmanın ne kadar çok desteğe ihtiyacı olduğunu ifade ederek, hayırseverlerin her türlü yardım ve desteğine açık olduğumuzu tekrarlamakta yarar görüyorum. 

Fatma Türk kimdir?
İnsani Yardım Vakfı’nın 2 yıldır Kadın Kolları Başkanlığını yürüten Fatma Türk, öncesinde aktif olarak sahada 16 yıldır vakıf gönüllülerindendir. Sahada edindiği tecrübeleri idari görevde kullanan Türk, Tarih Öğretmenidir.

Bakmadan Geçme