• Haberler
  • Genel
  • İGM’nin 2015 önceliği kapatılan 47 belde olacak

İGM’nin 2015 önceliği kapatılan 47 belde olacak

İGM Ekim ayı toplantılarının dördüncü birleşimi Emirdağ ilçesinin Gömü beldesinde yapıldı. Toplatıya Gömü Belediye Başkanı AK Parti Emirdağ İGM eski üyesi Hakkı Tekin ev sahipliği yaptı. İGM Başkanı Salih Sel, meclis olarak 2015 yatırım programında önceliklerinin kapatılan 47 belde olduğunu söyledi. Köylerin durumlarının kapatılan beldelerden daha iyi olduğunu ifade eden Sel, 'Bir çok köyümüz kapatılan [&hellip]

İGM'nin 2015 önceliği kapatılan 47 belde olacak

İGM Ekim ayı toplantılarının dördüncü birleşimi Emirdağ ilçesinin Gömü beldesinde yapıldı. Toplatıya Gömü Belediye Başkanı AK Parti Emirdağ İGM eski üyesi Hakkı Tekin ev sahipliği yaptı. İGM Başkanı Salih Sel, meclis olarak 2015 yatırım programında önceliklerinin kapatılan 47 belde olduğunu söyledi. Köylerin durumlarının kapatılan beldelerden daha iyi olduğunu ifade eden Sel, “Bir çok köyümüz kapatılan beldelerden çok daha iyi durumda” dedi

İl Genel Meclisi (İGM) toplantısı gündem dışı iki konunun okunarak gündeme dahil edilmesi ile başladı.
DEVİR UYGUN GÖRÜLDÜ
Kapanan Belediyelerden olan Emirdağ ilçesi Aşağıpiribeyli köyü sınırları içerisinde bulunan Zeynep Kurnaz’a satışı yapılan arsaların devir edilmesini uygun gören İmar Bayındırlık, Plan Bütçe, İdari Hukuk İşleri komisyonlarının aynı yöndeki raporları kabul edildi. İl Özel İdaresi Alt Komisyonuna, kapanan Güney Belediyesinin taşınmaz listesinde sehven Belediye taşınmazı olarak bildirilen, köy halkından Ali Kızılırmak’ın satın aldığı taşınmazın kendisine devir edilmesini uygun gören üç komisyonun raporu oybirliği ile kabul edildi.
STRATEJİK PLAN SONRA GÖRÜŞÜLECEK
İl merkezine bağlı Çakır köyü sınırları içerisinde bulunan mülkiyeti Hazineye ait İl Özel İdaresine tahsisli Bin Kişilik Kapalı Tip Yüzme Havuzunun Afyonkarahisar Belediyesine devri konusundaki çalışmaların devam etmesi nedeniyle konu Kasım ayındaki meclis toplantısında gündeme gelecek. 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 10. maddesi gereğince İl Özel İdaresi 2015-2019 yıllarını kapsayan Stratejik Planı konusu da Kasım ayı toplantısında mecliste görüşülecek.
KANAL KAPATILMASI BAŞVURUSU DSİ’YE
Toplantı ihtisas komisyonlarından gelen raporların görüşülmesi ile devam etti. Sandıklı ilçesinin Gökçealan köyünün yağışlarda su baskınlarına maruz kalması için gerekli çalışmayı yapacak olan DSİ 18. Bölge Müdürlüğüne başvurulması gerektiği bilgilendirmesi yapıldı. Sinanpaşa ilçesine bağlı Boyalı köyü içerisinden geçen yolun darlığı nedeniyle oluşan tehlike göz önüne alınarak camii ile okul arasındaki kanalın kapatılması için DSİ 18. Bölge Müdürlüğüne başvurulması gerektiği bildirildi.
SALAR’A İMAM HATİP YAPIMI GÜNDEMDE
Merkez ilçeye bağlı Salar beldesinin ortaokul bahçesi müsaitliği nediniyle; Salar, Sülün, Nuribey, Karaaslan, Beykaracaören, Halımoru ve Sarık beldelerine hitap edecek İmam Hatip Orta Okulu yapımı isteniyor. Bu konuda çalışmaların devam ettiği gerekçesiyle konunun Kasım ayı toplantısında görüşüleceği bildirildi.
AĞAÇLANDIRMA ALANI SİT DIŞINDA
İhsaniye ilçesine bağlı Üçler Kayası köy sınırları içerisinde bulunan Kapıkaya mevkiinde geniş alan üzerinde şahıslara kiralama yöntemiyle yapılan ağaçlandırma duyumu alındığı kaydedildi. Ağaçlandırılacak alanın sit alanı olduğu, Frigya dönemine ait kaya figürlerinin bulunduğu belirtildi. Durum tespitinden sonra alanın sit alanı olduğu belirlemesi halinde ağaçlandırma çalışmasının durdurulması isteniyor. Söz konusu alanın sit alanı dışında bulunduğunu bildiren üç ayrı komisyonun raporu kabul edildi.
DERSLİK YAPIMI ONAYLANDI
İscehisar ilçesinin Oyukpınar köyünde bulunan ilköğretim ve ortaöğretim okullarının yetersiz olmasından dolayı tahsis edilen arsaya okul yapım isteğinde bunuldu. Komisyon incelemesinde tahsis edilen arsaya 8 derslik ortaokul, bir derslik bilişim laboratuarı, bir derslik fen laboratuarı ve bir derslik kütüphane planlaması uygun görüldüğü kaydedildi. Üç ayrı komisyonun aynı yöndeki raporları kabul edildi.
ANA OKULU YAPIMI GÖRÜŞÜLECEK
Bayat ilçesindeki sentetik çim sahanın korunması için ihata duvarı üzerine tel çekilmesi, çamurdan korunması içinde kilitli parke döşenmesi ve seyirci bölümü yalıtımı yapılması isteğini Bayat Köylere Hizmet Götürme Birliği’nce yapılmasını uygun gören komisyon raporu oybirliği ile kabul edildi. Kızılören ilçesinde İsmet Attila İlköğretim Okul bahçesine mutfağı ve tuvaleti olan ana sınıfı yapım isteği 2015 yılı yatırım programında değerlendirmesi uygun görüldü.
ALT YAPI İHTİYAÇLARI DEĞERLENDİRİLECEK
Kızılören ilçesine bağlı Ekinova köyünün alt yapısının eski olması nedeniyle kanalizasyonun sürekli tıkandığı, kanalizasyonun yarısının foseptik çukuruna bağlı olup yarısının da dereye aktığı bildirildi. Bu nedenle Ekinova köyü kanalizasyon yapım işinin 2015 yılı yatırım programına alınması talebini uygun gören komisyon raporları oybirliği ile kabul edildi. Merkez ilçeye bağlı Olucak köyünün 2,5 kilometre içme suyu terfi hattı aspest boru ile taşındığından suyun yetersiz geldiği bildirildi. Aspest boruların değiştirilip, su borusunun yenilenmesi isteğinin dairesince incelenerek, ihtiyaç halinde 2015 yılı bütçe değerlendirmesinde gündeme gelmesini uygun gören komisyon raporları kabul edildi.
KÖPRÜ YAPIMI MERCEK ALTINDA
Evciler ilçesine bağlı Gökçek beldesi Barbaros mahallesinde kanalizasyon bulunmadığı, yaklaşık 500 metre uzunluğunda hat döşeme isteği KHGB’nce yapımı uygun görüldü. İhsaniye ilçesine bağlı Döğer-Alanyurt arasında bulunan Deperoğlan çıkışındaki köprünün çok eski ve dar olması nedeniyle yıkılarak yenisinin yapımı isteği 2015 yılı yatırım programında değerlendirilmesi uygun görüldü.
HEDEFTE 47 KAPANMIŞ BELDE VAR
İGM Başkanı Salih Sel, Vali Hakan Yusuf Güner ile yaptıkları ilçe gezilerinde en çok şikayetin kapanan beldelerden geldiğini söyledi. Sel şöyle konuştu: “İnanın 388 köyümüz en iyi beldeden çok daha iyi durumda. Bu köylerimiz kapanan beldelerden çok daha iyi durumda. Biz daha önceki açıklamalarımızda da belirttik. 1,5 yıl içerisinde kapanan beldelerin ‘İyi ki kapandık da bu hizmetleri alıyoruz.’ diyeceklerini söylemiştik. Birçok kapanan belde de içme suyu, kanalizasyon sorunu var. Pek çoğu da parke taşı döşenmesini istiyor. En çok belde Sandıklı ilçemizde toplam 9 belde olarak kapandı. Öncelikle kapanan beldelere 2015 yılı yatırım programında ağırlık vereceğiz. Onların ödenekleri 5 yıl boyunca gelecek. Şu anda personel dağıtımı da yapıldı. Personel gider yükünden kurtulduk. İnşallah önceliğimiz kapanan 47 beldemiz olacak. İnşallah oraları kısa sürede köylerimizin seviyesine getireceğiz. Bu çok acı birşey. Aslında köyleri onların seviyesine getirmemiz lazımken kapanan beldeleri köy seviyesine getirmeye çalışacağız. Sayın valimizle yaptığımız gezilerde kendileri de bunu dile getirdi.” Meclisin Ekim ayı toplantısının beşinci ve sonuncu birleşimi dün tamamlandı.
>> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme