İGM'nin 2013 bütçesi 70 Milyon TL

İl Genel Meclisi 2013 yılı mali bütçesi 70 Milyon TL oy çokluğuyla kabul edildi. Bütçe Vali İrfan Balkanlıoğlu'nun onayına sunuldu. Meclis Başkanı Salih Sel ile Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Selçuk Çirkin, İl Özel İdaresi'nin bütçe verilerindeki dengesizliği ve Genel Sekreter İbrahim Demirsoy'un toplantıya katılmamasını eleştirdi İl Genel Meclisi (İGM) Kasım ayı toplantılarının son birleşimi [&hellip]

İGM’nin 2013 bütçesi 70 Milyon TL

İl Genel Meclisi 2013 yılı mali bütçesi 70 Milyon TL oy çokluğuyla kabul edildi. Bütçe Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun onayına sunuldu. Meclis Başkanı Salih Sel ile Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Selçuk Çirkin, İl Özel İdaresi’nin bütçe verilerindeki dengesizliği ve Genel Sekreter İbrahim Demirsoy’un toplantıya katılmamasını eleştirdi

İl Genel Meclisi (İGM) Kasım ayı toplantılarının son birleşimi Salih Sel Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 2013 yılı performans planı ve bütçe oylaması görüşüldü.
“UYUMLU ÇALIŞMANIN TARAFTARIYIZ”
Performans Planının ardından bütçe görüşmelerine geçildi. İl Genel Meclisi Üyelerinden bazıları bütçe ile ilgili görüşlerini açıkladı. Başmakçı İl Genel Meclisi Üyesi Ali Işık, büyük emekler harcanarak bütçenin yapıldığını ifade ederek; “Yalnız bütçede isteklerimiz karşılanırken önümüze engeller de çıkarılıyor. Başmakçı’da İl Genel Meclisinin gösterebileceği bir yatırımı yok. Biz Başmakçı’ya çok amaçlı salonu olan bir bina istiyoruz. Bütçeye oyum evet olacak. Biz uyumlu bir çalışmanın taraftarıyız” diye konuştu.
“GEREKEN TİTİZLİK GÖSTERİLMİYOR”
Ali Işık’ın ardından söz alan MHP Çay İl Genel Meclisi Üyesi İsa Çağa ise zaman zaman onaylanan bütçenin meclis tarafından veya kurum müdürleri tarafından dışına çıkıldığını belirterek, kimsenin meclisin aldığı kararları değiştirme yetkisine sahip olmadığını vurguladı. Bütçe dışına çıkılacaksa meclisin bilgisi ve oyu ile çıkılması gerektiğini söyleyen Çağa; “İhale ile müteahhide verilen işler tamamlanıp geçici kabulü yapıldığında sorumlu elemanların gerekli titizlik ve hassasiyeti göstermediğini düşünüyorum. Çay İlçemizde yapılan halı sahanın bize yaşattığı sıkıntılar ortadadır. Bu nedenle geçici kabullerde daha hassas olunmalıdır. Yapmış olduğumuz bu bütçenin kalkınmakta olan ilimiz için yeterli olmadığı kanaatindeyiz. Dileğimiz görev süremiz tamamlanana kadar yapmak istediğimiz tüm yatırımları kapsayacak bir bütçe yapabilmektir” dedi.
“ÖZEL İDARENİN ZİHNİYETİ DEĞİŞMELİ”
Çağa’nın ardından bütçe hakkında konuşmak üzere MHP Dinar İl Genel Meclisi Üyesi İbrahim Acar kürsüye geldi. Meclis Üyesi Haydar Küçük’ün açıklamalarına destek veren Acar; “Haydar arkadaşımızın bahsettiği yolların bu durumda olmasının bir tek suçlusu var. Tüm meclis üyelerinin eşit oranda bunda suçu var. Yollar yapılırken öncelikli olarak yapılması gereken sıkıntılı olan yerler yapılmıyor. Herkes kendi ilçesine bir kilometre daha fazla yol yaptırabilmek derdinde. Biz Dinar olarak birçok ile yakın mesafedeyiz. Ben o illere gidip de köy yollarının kalitesini görünce bir il genel meclisi üyesi olarak utanıyorum. Bizim yaptığımız işi toplayacağız yine eşittir kalitesizlik çıkacak. İlk önce Afyonkarahisar İl Özel İdaresinin zihniyetinin değişmesi lazım” dedi.
“GÖLGE ETMESİNLER YETER”
Bozulan köy yollarına sahip çıkan, müteahhidi mahkemeye veren köy muhtarlarına sahip çıkılmadığını söyleyen Acar, konuşmasında Vali İrfan Balkanlıoğlu’na yönelik sert ifadeler kullandı. Acar; “Sayın Valimiz Allah razı olsun köylere, beldelere gidiyor, örnek veriyor. Orada iş yapan müteahhit yolları bozduğu zaman, biz onları mahkemeye verdik, dünyanın kaç bucak olduğunu göstereceğiz, mahkeme devam ediyor diyor. Kusura bakma da zor gösterirsin dünyanın kaç bucak olduğunu. Müteahhit firmanın avukatı köy muhtarına sen bu yola sahip çıkamazsın, müdahil olamazsın diyor. İl Özel İdaremizin hukuk bürosu hakkını arayan muhtara sahip çıkmıyor. Ben ağzımdan çıkan her sözün arkasındayım. Beni mahkemeye mi verecekler, yapacaklarsa yapsınlar cezamı da çekerim. Köylere gidipte biz mahkemeye verdik hakkınızı alırız deyip içi boş şeyler konuşmakla olmuyor. Devlet, adam gibi devletliğini yapacak. Bize bıraksalar biz o yolları adam gibi yaparız, gölge etmesinler yeter” diye konuştu.
“BÜTÜN BÜTÇELER FAZLASIYLA GERÇEKLEŞTİ”
Acar’ın konuşmasının ardından İl Genel Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Selçuk Çirkin, 2013 yılı bütçesi hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. 2009 yılında göreve geldiklerinde bütçenin 19 milyon 850 bin lira olduğunu kaydeden Çirkin; “Arkasından meclis ilk bütçesini yaptı. 2010 yılında 24 milyon 800 Bin TL olarak. Ben Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olduktan sonra 38 milyon 350 bin TL’ye çıkardık bütçemizi. 2012 yılında da 49 milyon 950 bin TL olarak gerçekleşti. Şimdiye kadar bu meclisin yaptığı bütün bütçeler gelir kalemi olarak fazlasıyla gerçekleşti. Bu meclisin bugüne kadar yaptığı her bütçe fazla vermiş. 2012 yılında 49 Milyon 950 bin TL gider bütçesine karşılık 50 milyon 79 bin 99 TL kasamıza girmiş miktarımız var” dedi.
ÇİRKİN İL ÖZEL İDARESİ’Nİ ELEŞTİRDİ
70 Milyon TL’lik bütçenin devasa bir bütçe olduğunu vurgulayan Çirkin; “Çevremizdeki illerden Eskişehir’de 50 Milyon TL, Kütahya’da 50 milyon TL bütçe yapılırken Afyonkarahisar’da 70 milyon TL’lik bütçe yapılıyor, güzel hizmetler yapılacağına da inanıyorum” dedi. Çirkin konuşmasında İl Özel İdaresi’nden aldığı bütçeyle ilgili geçmiş yıllara ait rakamlar hakkında açıklamalar yaptı. Çirkin; “2009 yılında 19 milyon 85 bin TL bütçemiz, gerçekleşen gelirimiz 27 Milyon 303 Bin TL. Aradaki fark 7 Milyon 453 bin 193 TL, verilen fazlalık bu. Ancak ben bunun ayrıntısını istediğim zaman Özel İdare’nin gelirlerinde gösterilmeyen rakam 4 milyon 805 bin 142 TL. Bu ne demek siz normal gelirinizi tahsisli giderler içinde gösterirseniz, tahsisli giderleriniz artar. Geliriniz azalır. Yani 1 liralık iş için 2 liralık borcunuz varmış gibi görünür. Yani 4 milyon 805 bin 142 size 9 Milyon 610 bin TL olarak tahsisli yatırımlarda açık getirir. Aynı şey diğer yıllarda da yapılmış” şeklinde konuştu.
“DÜZGÜN BÜTÇE YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”
İl Özel İdaresi’nin verilerine göre bütçe rakamlarındaki dengesizlikten bahseden Selçuk Çirkin; “Burada meclis olarak 50 kişiyiz. Buradaki arkadaşlar halkın oyu ile halka hizmet için seçildiler. Biz elimizden geldiğince düzgün bütçe yapmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız bütçeler de bunu gösteriyor. Hiç eksik vermemiş. Yapılan bütçelerin tamamı fazla vermiş, yani hamasi duygularla burada bütçe yapmıyoruz. Yüksek bir bütçe yapıp gerçekleştiremeyeceğiniz bir bütçe yaparsanız köye gittiğinizde o köyün muhtarı hani benim köyümün yolunu yapıyordunuz diye sorar. Bunun için biz attığımız taşın yer bulmasını isteriz. Bize İl Özel İdaresi’nden nasıl bir bütçe gelirse gelsin, eğer düzgün bir bütçe gelmiş olsaydı altına imzamızı atar bir lira bile değiştirmeden geri gönderirdik” dedi.
“VERİLERDE TUTARSIZLIK VAR”
İl Özel İdaresinin, İl Genel Meclisi’ne gönderdiği verilerde tutarsızlık olduğunu söyleyen Çirkin; “Biz yaklaşık bir buçuk aydır bu bütçenin üzerinde çalışıyoruz. Kalem kalem tüm bütçeyi inceliyoruz. Acaba nereden bir lira yatırıma fazla para alırız diye. Genel sekreterimizin buraya gelmeyişini de yadırgadığım gibi böyle bir tavrı da yadırgıyorum. İnşallah sehven yapılmıştır öyle umut ediyorum. Buradaki arkadaşlarımız hiçbir şeyden anlamayan arkadaşlar değil. Buradaki herkes seçilerek geldi ve halka hesap veriyor. Belki dairelerdeki arkadaşlarımız Sayıştay denetçilerine hesap veriyor ama bizde halka hesap veriyoruz. Biz 1 liralık yatırım boşa gitsin istemiyoruz. Lütfen bize veriler düzgün gelsin. Ben sayın daire amirlerinden bunu rica ediyorum” ifadelerini kullandı.
SEL’DE DEMİRSOY’U ELEŞTİRDİ
İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel’de Çirkin’in açıklamalarına destek vererek İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Demirsoy’u eleştirdi. Ardından 2013 yılı bütçesi 70 milyon TL olarak oyçokluğu ile kabul edildi. İl Genel Meclisi olarak yine her zamanki gibi ayağı yere basan denk bir bütçe yaptıklarını belirten İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel; “Bütçemizi 70 milyon TL’ye bağladık. Bütçeden en büyük payı yollar ve milli eğitim aldı. Milli eğitime ayrılan bütçe 13 milyon TL civarında. Fiziki mekanlarda yetersizlikler vardı. O nedenle milli eğitime oldukça fazla bütçe ayırdık” dedi. Sel, 2013 bütçesinin hayırlı olmasını diledi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme