İGM’de MHP grubundan eleştiri yağmuru

MHP’li İGM üyeleri kendilerine verilen sözün kesildiği, rahat konuşma yapamadıklarını iddia ederken Afyonlular Konukevi satışına yönelik ortak tepki verdiler Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İGM üyeleri meclis toplantısı akabinde grup odasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda MHP Grup Başkanı Çay üyesi İsa Çağa, Sandıklı üyeleri Murat Çandır, Yusuf Şahan, Dinar Üyesi İbrahim Acar, Hocalar üyesi Haydar Küçük [&hellip]

İGM'de MHP grubundan eleştiri yağmuru

MHP’li İGM üyeleri kendilerine verilen sözün kesildiği, rahat konuşma yapamadıklarını iddia ederken Afyonlular Konukevi satışına yönelik ortak tepki verdiler

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İGM üyeleri meclis toplantısı akabinde grup odasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda MHP Grup Başkanı Çay üyesi İsa Çağa, Sandıklı üyeleri Murat Çandır, Yusuf Şahan, Dinar Üyesi İbrahim Acar, Hocalar üyesi Haydar Küçük; Afyonlular Konukevi satışı, mecliste söz verme tartışması konularında görüşlerini açıkladılar.
“Biz de onlar gibi seçildik”
MHP grup odasındaki basın toplantısında ilk konuşmayı Sandıklı İGM üyesi Murat Çandır yaptı. Yaklaşık üç yıldır mecliste MHP olarak bütün üyelerle gayet ciddi çalışmalar sürdürdüklerini ifade eden Çandır, son zamanlarda suni olarak ortamı germe çabaları sezinlediklerini kaydetti. Özellikle AK Partililer haricinde diğer meclis üyelerine söz hakkı verilmesi konusunda Meclis Başkanı Salih Sel’in ortamı germeye çalıştığını iddia eden Çandır; “Bizler hepimiz çeşitli ilçelerden seçilerek gelmiş siyasetçileriz. Bizim burada herkes kadar konuşma hakkımız vardır. Fakat her nedense konuşmaya çıktığımızda Meclis Başkanımız tarafından sözlü tacizlere uğruyoruz. ‘Kısa kesin iki dakika konuşun, beş dakika konuşun’ gibi. Onlar ne kadar seçilip geldiyse biz de o kadar seçildik geldik. Bizim de vatandaşlarımız bizden hizmet bekliyor.” dedi.
Gerekli önlem alınabilirdi
Ankara’daki Afyonlular Konukevi satışının mecliste gündeme geldiğini sözkonusu yerde kendisinin de ko-nakladığını dile getiren Murat Çandır, geçen dönem Afyonlular Konukevi ile ilgili spekülasyonlardan dolayı her partiden bir grup oluşturup oraya gidip konunun incelenmesi için meclis kararı alındığını kaydetti. AK Partili meclis üyelerinin kendilerine haber vermeden meclis başkanlığı tarafından görevlendirilerek söz konusu yere gittiklerini ifade eden Çandır; “Oradaki bir kaç tane yanlışı tespit etmişler. Ben şahsen gidip görmek istedim ve kaldım. Oradaki Afyonlular Konukevinde yanlışlıklar var. Özellikle hizmeti zayıf olan ilgisi alakası olmayan bir yerdi. Fakat AKP’li arkadaşların söylediği ‘adı kötüye çıktı’ gibi söylemleri ben şahsen görmedim. Ayrıca böyle bir şey olsa dahi orası Afyonlular Konukevi bizim kendi çocuğumuz. Kendi çocuğumuzun adını hiç kimse bir şey demeden adını çıkarıyoruz. Bunun önlemi alınabilirdi. İş oradaki Sayın Parsak ile ilgili değildir. Burası Afyonlular evidir. Her yanlış gördüğümüz yeri satmaya kalkarsak bu işin sonu nereye gelir bilemem.” diye konuştu.
“Bunları konuşmak utandırıyor”
“Sayın Bakanımız, Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanımız, Sayın Meclis Başkanımız, Afyon Cumhuriyet tarihinden bu yana en büyük yatırımları aldı.” demelerine karşılık Afyon’un değerlerinin bir an önce nasıl satılacağının yollarının arandığı görüşünü aktaran Murat Çandır; “Bu da çok büyük bir tezat oluşturuyor. Kısacası oranın satılmasına neden olan ikide birde söyledikleri ahlaksız olayları 2005 yılında bu hükümet ceza olmaktan çıkarmıştı. Bunun bir cezai işlemi yoktur. Keşke çıkmasaydı bütün cezai yaptırımlar devam edeydi. İnsanların yüzü de bir olmalı, içi de bir olmalı. Yoksa basına değişik görünüp arka tarafta başka şekilde görünmemesi lazım.” şeklinde konuştu. Bir muhabirin “Fuhuş yapıldı iddialarına inanıyor musunuz?” sorusunu kendisinin böylesi bir olaya şahit olmadığını şeklinde cevaplandıran Çandır; “Ben sahsen kendim gittim kaldım böyle bir şeye şahit olmadım. Ama şahit olan arkadaşlar varsa mecliste söylediğim gibi insanların fikri neyse zikri de odur. Bakın bu çok önemli bunun altını çiziyorum. İşletmesinden rahatsız olduk denilen şirket burayı tekrar almıştır.” ifadelerini kullandı. Afyonlular Konukevine gittiğinde ko-naklama bedeli olarak 30 ya da 35 TL gibi bir rakam ödediğini söyleyen Murat Çandır, bu konuları konuşmaktan utanç duyduğunu ifade etti. İGM’de sadece MHP’li meclis üyesiyle gelme şeklinde bir tartışma oluşturulup daha sonra konunun asfalta çevrildiğini söyleyen Sandıklı İGM üyesi Murat Çandır şöyle konuştu: “Afyonlular Konukevi’ndeki olay konaklama ücret bedeli ile alakalı değilmiş. Peki neymiş 60 TL’lik yer 30 TL’ye verilmiş. Verilmesin ben vatanda��tan daha mı zenginim?”
“Satışta imza ve kararımız yok”
Sandıklı İGM üyesi Yusuf Şahan konu ile ilgili olarak fuhuş iddiası üzerine yapılan satış sonucu bu yeri fuhuş yaptığı iddia edilen kişiye satıldığının altını çizdi. Şahan, kiracı konumunda olan bu kişilerin kira süre bitiminde binayı boşaltabileceklerini söyledi. Afyonlular Konukevi’nin satıldığını, kendilerinin satışı basın yolu ile öğrendiklerini kaydeden Şahan şunları söyledi: “Aslında bu konu İl Genel Meclisimizin sürekli göndeminde olan ve polemiklerinin yapıldığı bir konuydu. Maalesef bizler bugüne kadar Afyonlular Konukevinin satılması, kiraya verilmesi ile ilgili konunun meclis gündemine geleceğini sanıyorduk. Ama birinci ve ikinci satışın yapılması ile konu gündeme geldi. Sayın Başkanımız 2008 yılında 10. dönem İGM’nin almış olduğu karara dayalı olarak satışın yapıldığını söylüyor ki 11. İGM üyelerinden bu satış gizlenmiş kaçırılmış ve ört-bas edilmiştir. Dolayısıyla bizim 11. dönem İGM üyeleri olarak bu satış kararında hiçbir imzamız ve kararımız söz konusu değildir.”
“Çocuğumuz yanlış
yaptığında satacak mıyız?”
Yusuf Şahan Afyonlular Konukevinde bireysel olarak kaldığını, kendilerince çok önemli bir şey olmamasına rağmen yüzde 50 indirimli olarak sözkonusu yerde konakladığını söyledi. Çok öncesinden bahsedilen fuhuş konusu bilgilerini alarak sözkonusu yere gittiği için endişe ile konakladığından söz eden Şahan; “Ancak böyle birşeyin olmadığını ben de gördüm. Bana göre Afyonlular Konukevi başkentimizde en kıymetli bir evladımızdı. Çocuğumuz yanlış yaptığında satacak mıyız? Dolayısıyla satılması bizce çok büyük yanlıştı. Eğer işletmesinde yanlışlıklar varsa ki vardı. Biz de bunları gördük. Bu eksikliklerin giderilmesi İl Özel İdaresine aittir. Düzeltecek olan bizlerdik. Bu düzeltme yapılmayıp satışı yapılmıştır. Bundan sonraki yapılacak polemiklerin bence bir anlamı kalmadı. Çünkü artık satış yapıldı ve onaylandı. Sözde ihaleye iki katılımcının olduğu söyleniyor. Ama birisinin teminatı yatıramadığı söyleniyor. İhaleye katılan tek kişi olmuş o da şu an şikayet edilen müstecirin olduğu belirtildi. Artık söylenecek bir söz kalmadı.” diye konuştu.
“Bizlere fırsat vermediler”
MHP Grup Başkanı Çay üyesi İsa Çağa, genel kurul salonunda basının huzurunda söz verilip verilmediği konusunun tartışıldığını, MHP üyelerinden Murat Çandır’ın konuşması sırasında sözünün kesildiğini belirtti. Yapılanın konu saptırmaktan başkaca bir şey olmadığını savunan Çağa; “Basından izlediğime göre Afyonlular Konukevi konusunda 11. dönem İGM üyeleri vebal altında bırakılı-yor. Salih Sel’inde açıklamış olduğu gibi 08 Şubat 2008 tarihindeki İGM üyeleri satış kararını almışlar. Demek ki biz vebal altında değiliz. Satanlar Salih Sel gurubu arkadaşlarımız. Geçen ayki toplantıların süresi konusunda bazı polemiklere düştük. Ben söyledim ki biz söz isteriz. Meclis Başkanı söz verip vermeme hakkına sahiptir. Sözü verdikden sonra parti gurup başkanı 20 dakika, üyeler 10’ar dakika konuşma hakkına sahiptir dedim. Bugün de bazı basın mensubu arkadaşlar Salih Sel’in vermiş olduğu evrak yanınızda mı diye sordular. Evrak yanımda yakından çekin bu kısım Salih Sel’in işaretlemiş olduğu yer. Kurşun kalem ile çember içine aldığım da benim anlatmak istediğim yer.” şeklinde konuştu. Afyonlular Konukevinin ihale ile satışı hakkında görüşlerini açıklayan İsa Çağa şöyle konuştu: “Afyonlular Konukevi’nin çıkmaz bir sokakta olduğu söylendi. Hiç görmediğin bir yeri nasıl satıyorsun. Ankara bize çok mu uzak? Yoksa Ankara’ya gitmeye imkanımız mı yok? Madem ki öyle gurup başkanları, komisyon başkanları ya da İGM üyelerinin arkadaşlara zararı yok. Biz otobüsün parasını verseydik de birlikte gitseydik. Bize orada olan bazı olayları arkadaşlarımız anlattı. Buraya eğer inceleme komis-yonu gidecekse; AKP’den, MHP’den ve CHP’den kurulmuş bir heyetin gitmesi gerekiyordu. Kendileri gidip gördüklerini kendilerine anlattılar bize fırsat vermediler.”
“Satışı vicdanlarına havale ediyorum”
Dinar üyesi İbrahim Acar, yaşanan tartışmaları Nasrettin hocanın fıkrasına benzetti. “Yorgan gitti biz hala yorgan kavgası yapıyoruz. Kavganında bitmesi gerek. Fakat, yorgan gitmeden önce biz sahip çıkamadık.” diyen Acar; “İl Özel İdaresinin mülkiyetinde olan kayıtlı her türlü gayrimenkul, idarenin yaptığı her türlü özel hizmet yol, içme suyu, kanalizasyon, çeşme gibi İl Özel İdaresi’ öz evladıdır. Öz evladına sahip çıkamayan yönetim tarzının yorumunu vatandaşa bırakıyorum. Afyonlular evinin arsasını İl Özel İdaresi bir para ödeyerek mi almıştır yoksa Çankaya Belediyesi’nden hibe mi almıştır? Benim duyumlarıma göre Çankaya Belediyesinden hibe olarak alınan hediye olarak verilen bir yeri satmak ne kadar doğrudur. Bir de İl Özel idaresinin Bayındırlığın bir sürü teknik elemanları, mühendisleri, mimarları var. Arsa payı dahil masrafları çıktığı zaman aynı paraya biz bu binayı Ankara’da Kocatepe Camisinin yanında bulunan yerde aynı ücrete biz burayı yapabilir miyiz? Ben bunu satan arkadaşların vicdanlarına bırakıyorum. Bir de resmi olarak komisyonlara gelmedi ama biz kendi aramızda istişare yaptığımız zaman AK Partili meclis üyeleri ben şahsi olarak ısrarla orasının Afyonkarahisarlıların evi olduğunu söyledim.” dedi.
“Bizim vicdanımız rahat”
İbrahim Acar, Afyonlular Konukevi ile ilgili olarak sözlerine şöyle devam etti: “Biz devletiz, devlet olarak orayı boşaltırsaydık en az 5 katına satardık. İGM üyesi arkadaşlar doğruyu söyleyemiyorlar, ayrımcılık yapamayız diyorlar. O adam içindeyken gidip orada yürekleri yetiyorsa açıklama yapsalardı ya. Mesela orada ki çalışan, çalıştıran insanlardan ben de rahatsız oldum. Bu rahatsızlıkları AK Partili arkadaşlarımız neden söyleyemediler? Bütün mesele bu korktular çıkartamadılar. O yüzden de iftira atıyorlar . Kendi öz evlatlarına iftira atıyorlar. MHP İGM üyesi olarak şahsımla partimizden seçilen diğer 14 arkadaşımız olarak bizim Afyonlular Konukevinin satışında imzamız olmadığı için vicdanımız rahat. Satan arkadaşlarımızıda kendi vicdanlarına havale ediyorum. Ben fuhuş olayı da görmedim. Yıllarca gazino işlerinin içinde olan biri olarak fuhuş olmup olmadığını baktığımda anlarım. Murat beyin dediği gibi dervişin zikri neyse fikri de odur. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Cumhuriyet Savcıları vardır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme