İGM’de Mayıs’ın son toplantısı bugün

İGM Mayıs ayı toplantıları bugün yapılacak beşinci ve son oturumla tamamlanacak. Son toplantıda ihtisas komisyonlarından gelen raporlar oylanacak İl Genel Meclisi (İGM) Mayıs ayı toplantılarının dördüncü birleşimi gündem dışı bir konunun okutulup gündeme dahil edilmesi ile başladı. KOMİSYONLAR KAMULAŞTIRMAYI GÖRÜŞECEK İl merkezinde Dumlupınar mahallesi 6 pafta, 845 ada ve 44 parselde kayıtlı 72,67 metrekare alanlı [&hellip]

İGM'de Mayıs'ın son toplantısı bugün

İGM Mayıs ayı toplantıları bugün yapılacak beşinci ve son oturumla tamamlanacak. Son toplantıda ihtisas komisyonlarından gelen raporlar oylanacak

İl Genel Meclisi (İGM) Mayıs ayı toplantılarının dördüncü birleşimi gündem dışı bir konunun okutulup gündeme dahil edilmesi ile başladı.
KOMİSYONLAR
KAMULAŞTIRMAYI GÖRÜŞECEK
İl merkezinde Dumlupınar mahallesi 6 pafta, 845 ada ve 44 parselde kayıtlı 72,67 metrekare alanlı mülkiyeti Behiye Güven’e ait taşınmazın İmam Hatip Lisesi alanı içerisinde kalması nedeniyle kamulaştırılması talebi üzerine İmar Bayındırlık, İdari Hukuk İşleri ve Plan Bütçe komisyonları rapor hazırlayacak. Gündemin 31. maddesinde yer alan il sınırlarında ki beş adet sulama tesisinin işletme, bakım ve yönetim sorumluluğunun İl Özel İdaresine devredilmesi konusunda komisyon raporlarının bugünkü toplantıda görüşülmesi kararlaştırıldı.
GÜNEY KÖYÜNE MİNİBÜS VERİLDİ
Sinanpaşa ilçesi Nuh ve Güney Köyü Muhtarlıklarının, Kızılören ilçesi Belediye Başkanlığının ve Sandıklı Başağaç Köyü Muhtarlığının araç talepleri konusundaki, komisyon raporlar karara bağlandı. İl Özel İdaresine tescili yapıldıktan sonra 17 kişilik minibüsün Güney köy tüzel kişiliğine verilmesi uygun görülürken, diğer talepleri uygun görmeyen komisyon raporları oybirliği ile kabul edildi. Nuh köyüne, Kızılören Belediye Başkanlığına, Sandıklı’nın Başağaç köyüne uygun görmeyen komisyon raporları oybirliği ile kabul edildi.
PROTOKOL İMZASINA
YETKİ VERİLDİ
Dinar ilçesi Çölovası Kapalı Havzası Kanalizasyon Projesi Atıksu Arıtma Tesisi ve Sulama Birliği ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Atık Su Daire Başkanlığı arasında, yapılacak olan Atıksu Arıtma Tesisine ilişkin protokolün imzalanması için İl Özel İdaresi adına Genel Sekreter Recep Oyur’a ve Belediyeler adına da Birlik Başkanı Ramazan Gümüş’e yetki verilmesini uygun gören İmar Bayındırlık, İdari Hukuk İşleri komisyonlarının raporları kabul edildi.
ARAÇ TALEPLERİ
KARARA BAĞLANDI
Şuhut ilçesi Kayabelen Köyü Muhtarlığına, Hocalar Belediye Başkanlığına ve Çay ilçesinin Yeşilyurt Köyü Muhtarlığına itfaiye aracı verilmesi talepleri değerledirildi. Kayabelen köyünün talebi olan itfaiye aracı verilmesi uygun görülürken, traktör verilmesi uygun görülmedi. Hocalar ilçesinin Yeşilhisar köyüne itfaiye aracı verilmesi uygun görüldü. Çay ilçesinin Yeşilyurt köy muhtarlığına traktör arkasına takılan yangın söndürme aracı talebine karşılık gelecek araçlardan verilmesi uygun görüldü.
JEOTERMALDE HEDEF
TEK ELDEN DAĞITIM
Sandıklı ilçesi sınırları içerisinde bulunan, İl Özel İdaresi adına kayıtlı alan bazındaki 120 Nolu Jeotermal Kaynak İşletme Ruhsatlı saha içerisinde bir adet üretim amaçlı sıcak su kuyusu açılması için izin verilmesi talebi değerlendirildi. Jeotermal kaynak suyun tek elden dağıtımı noktasında AFJET A.Ş’nin tek elden su dağıtım çalışmaları devam ettiğinden dolayı daha sonra karar verileceği yönünde bilgilendirme yapıldı.
MAYIS AYININ SON
TOPLANTISI BUGÜN
İl Özel İdaresine devredilen araçların satılması ve hurdaya ayrılması noktasında komisyon çalışmalarının devamı nedeniyle kararın daha sonra verileceği açıklandı. Başkanlık divanına verilen önergeler komisyonlarda görüşülmek üzere ilgili komisyonlara havale edildi. Mayıs ayı toplantılarının beşincisi ve sonuncu bugün yapılacak.

Sel: Artık her taşın altına bakmıyoruz

Plan Bütçe Komisyon Başkanı Selçuk Çirkin, komisyon çalışmalarını meclis üyelerine detaylarıyla anlattı. Sunum sonrası Meclis Başkanı Salih Sel, ilk başta
yaşadıkları uyumsuzluğa rağmen bütçe ve yatırım
performansını yükselttiklerini, uyumlu hale dönüştükten sonra her taşın altına bakmadıklarını söyledi

AK Parti İscehisar Üyesi Plan Bütçe Komisyon Başkanı Selçuk Çirkin, komisyon çalışmaları hakkında bilgilendirme sunumu yaptı.
GEÇMİŞ GELECEĞE AYNA
Plan Bütçe Komisyon Başkanı Selçuk Çirkin, komisyon çalışmalarını rakamlara boğmadan, yürütülen çalışmaları ana hatlarıyla bilgilendireceğini belirtti. Kesin hesaplarla ilgili olarak komisyon toplantısı düzenleyerek inceleyeceklerini belirten Çirkin; “Günümüzü anlamak için biraz geçmişe gitmek lazım. Nereden nereye gelindiğini ben kısaca aktaracağım. 2009 Yılında 19 milyon 850 bin lira yapılan bütçemiz gelir olarak 32 milyon 164 bin 963 lira olarak gerçekleşti. 2010 yılında ise 24 milyon 800 bin lira olarak yapılan bütçemiz gelir olarak 34 milyon 940 bin 64 lira, 2011’de 38 milyon 350 bin lira olarak 42 milyon 758 bin 740 lira, 2012’de 49 milyon 950 bin lira olarak yapılan bütçemiz 57 milyon 26 bin 246 lira şeklinde gerçekleşti. 2013 Yılında 70 milyon lira olarak yaptığımız bütçe de 57 milyon 590 bin 826 lira gelir olarak gerçekleşti. Yani yaptığımız bütçelerin tamamına yakını fazla vererek gerçekleşti. Bu rakamlara yaptığımız bütçelerden tenkıs ve imhalarımız dahil değil.
5 YILDA YÜZDE
300’LÜK ARTIŞ
Selçuk Çirkin, İl Genel Meclisi olarak göreve başladıkları 2009 yılından 2013 yılları arasına bakıldığında 32 milyon lira ile başlayan gelir serüveninin yaklaşık 57 milyon 590 bin liraya ulaştığını belirtti. 2014 Yılına gelindiğin de 98 milyon 602 bin lira olduğunu kaydeden Çirkin; “Son dönemde kapatılan beldelerden gelen gelirlerde var. Toplam olarak baktığımızda yaklaşık 5 yıl içerisinde yüzde 300’lük Özel İdarenin öz gelirleri manasında bir artış var. Peki bakanlıktan gelen gelirler ne oldu? Tahsisi mahiyette gelen gelirler ya da yardımlar? 2009 Yılında 46 milyon 538 bin lira olan bakanlık gelirlerimiz, 2010 yılında 58 milyon 748 bin 645 lira, 2011 yılında 107 milyon 492 bin 565 lira, 2012 yılında 110 milyon 125 bin 550 lira, 2013 yılında 124 milyon 835 bin 782 lira, 2014 yılı sonunda ise 129 milyon 506 bin 57 liradır. Başa baktığımızda 46 milyon 538 bin lira başlayan serüven 129 milyon 506 bin 57 lira ile bitirilmiş.” diye konuştu.
2014 KESİN HESABI
ONAYLANACAK
Selçuk Çirkin, gelirlerin yüzde 300’lük artış oranı ile bakanlık gelirleri, ciddi kısmın İller Bankası’ndan geldiğini belirttti. Gelir oranında yüzde 300’lük artışın yaklaşık olarak vergi gelirlerinden alınan payın artışı anlamına geldiğini söyleyen Çirkin; “Bakanlıkların payı da vergi gelirlerine bağlı. Toplanan vergilerin de artmış olması bunu beraberinde getiriyor. Bu gelirler dağıtılabildiğine göre toplandığı anlamına geliyor. Bu durum ekonominin rayında gittiğini gösteren ciddi bir gösterge. Geçen yıl hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi vermek istiyorum. Son yıl olarak kesin hesabını onaylayacağız. 2014 yılında 77 milyon liralık bir gelir bütçesi yaptık. 74 milyon lira da gider bütçemiz vardı. Üç milyon liralık borçlanmanın ödenmesi ile beraber. Kapanan beldelerden dolayı gelen paralar ile 18 milyon liralık ek bütçe gerçekleştirdik. Böylece toplam bütçemiz 95 milyon lira oldu. 2014 Yılı toplam gelirimiz 98 milyon 602 bin 544 lira olarak gerçekleşti. Bütçe fazlası olarak 3 milyon 602 bin 544 lira bir rakamımız oluştu. Ayrıca imhaları ve tenkısleri de üzerine eklediğimiz de bu rakam 7 milyon 184 bin 878 lira. Toplam geçen yıldan artan10 milyon 787 bin 423 lira olarak gerçekleşti. Bu para kasamızda duruyor.” şeklinde konuştu.
GELİRLER YATIRIMLARA FAYDA SAĞLADI
Fazla gelirlerin yatırıma döndürülmesi yanında Belediye borçlarının sözünü ettiği gelirlerden elde edilen paralarla ödeneceğini anlatan Çirkin şöyle konuştu: “Geçen yıl 10 milyon civarında ki fazlalık muhtemelen Belediye borçlarının ödenmesi için kullanılacak. Gelirlerimizin tamamı bunlardan ibaret değil. Mesela 2005 yılında başlayan KÖYDES ödenekleri bugüne kadar devam etmektedir. Bunlar toplam olarak 74 milyon 884 bin 830 liradır. Ortalama vurulduğunda 7,5 milyon liradır. Rakamlar yıllara göre farklılık arz ediyor. İki milyon lira olan yılda var, 10 milyon lira olan yılda var. Bunların tamamı yatırıma döndürülmüş vaziyette. Özellikle yollarımızda, kanalizasyonlarımızda, içme suyu çalışmalarımızda bize ciddi katkı sağladı. Kesin hesaba geldiğimiz de 2014 yılında toplam gelirimiz 227 milyon 439 bin 863 lira olmuş. 98 bin 602 bin 544 lirası öz gelirimiz, 128 milyon 837 bin 318 lirası da bakanlıklardan tahsisis mahiyette gönderilen yardımlar ve ödeneklerdir.”
UYUMSUZLUKTAN
UYUMLU HALE GELİNDİ
İGM Başkanı Salih Sel, 2009 yılında göreve başladıklarında denk bütçe hazırlayarak üç yıl üst üste fazla veridklerini söyledi. Sel şunları söyledi: “2010 Yılı bütçesinde parke taşına ayrılan ödenek olmamasına rağmen 5 trilyon liralık da parke taşı yaptık. Buna rağmen 3 yılda 10 trilyon lira fazla verdik. Beşi de kattığımız da 15 trilyon lira fazla vermiş oluyoruz. Gerçekten arkadaşlarımız çok titiz çalışmalar neticesinde bugüne kadar geldiler. Bilhassa Plan Bütçe Komisyonunda çalışan arkadaşlarımızı başta Komisyon Başkanı Selçuk Çirkin olmak üzere. Bir de uyumlu bir çalışma başladı. Biz bilindiği üzere bunu bir kaç yıl önce ki bütçe çalışmalarında söylemiştik. Çok enteresandır biz 2009’da göreve başladığımız da önümüze gelen stratejik planda 2014 yılı için ön görülen rakam 24 milyon 800 bin lira idi. Biz bu öngörülen rakamı 2010 yılı bütçesinde yaptık. Uyumsuz bir çalışma ile buraya geldik ki, sağ olsun sonrasında Genel Sekreter Recep Oyur ve arkadaşları bize düzgün bir taslak bütçe getirdiler. Eskiden her taşın altına bakıyorduk. Acaba nereye ne saklandı diye. Selçuk Çirkin bu işi titizlikle yürüttü. Artık her taş altına bakmıyoruz. Çünkü karşılıklı güven ve uyum var. Ben bundan dolayı başta Genel Sekreterimiz ve personeline, Selçuk Çirkin ve komisyon üyelerine çok teşekkür ediyorum.”

En büyük destek Bakan Eroğlu’ndan

İmar ve Bayındırlık Komisyonu çalışmaları hakkında Komisyon Başkan Yardımcısı Bahri Arıkan meclis üyelerine bilgi verdi. Arıkan, kendilerine en büyük desteği Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun verdiğini söyledi

Komisyon Başkan Yardımcısı Çay İGM Üyesi Bahri Arıkan, mecliste 6 yıldır görev yapmasına rağmen ilk defa kürsüye çıktığını söyledi.
İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Bahri Arıkan, gerçekleştirilen hizmetlerde en büyük desteği Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun verdiğini belirtti. Arıkan sözlerine şöyle devam etti: “Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nu ilimiz ve meclisimiz adına teşekkürlerimi arz ediyorum. Onun sayesinde büyük işler başardık. Sadece sulama için yüz milyon TL ilimize katkı da bulundu. Biz bunun sadece 70 milyonunu kullanabildik. Ayrıca bu da yetmedi 10 milyon lira da köylerimizde ki kanalizasyon işlerinde kullanılmak üzere ayrıca para aktarımı yapıldı. 2005 Yılında ilimizde 105 tane kanalizasyonu olan köy var iken 2014 yılına geldiğimizde buna ek olarak 274 adet daha kanalizasyonu yapmış bulunuyoruz.” Arıkan; Yollar, içme suyu, kanalizasyon, klorlama cihazları olmak üzere komisyon olarak alınan kararlar çerçevesinde ki hizmetleri kısaca anlattı.

“Meclis’te kimse tek başına iş yapmıyor”
MHP İGM Üyesi Mehmet Karagöz, mecliste kimsenin tek başına birşey yapmadığını, alınan kararların uyumlu çalışma sonucu meclis üyelerinin ortak kararı ile gerçekleştiğini kaydetti

MHP Merkez Üyesi Mehmet Karagöz, meclis toplantısında söz alarak, Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Selçuk Çirkin’e ve komisyonun diğer üyelerine başarılı çalışmaları nedeniyle teşekkür etti.
Mehmet Karagöz, Meclis Başkanı Salih Sel’in uyumlu çalışma ifadesinin son derece güzel ve önemli olduğunu belirtti. Karagöz şöyle konuştu: “Personelin de mükemmel çalışmasını göz ardı etmemek gerek. Onların çalışmalarının altına imza atarım. Sizin güzel sözlerinizin altına da imzamı atıyorum. Meclisin iyi ve uyumlu bir çalışması var. Mehmet Karagöz’ün tek başına bir çalışması yoktur. Bir eksik gördümse gelir burada aktarırım. Buradan da çıkacak karar meclisin kararıdır. Başarı meclisin başarısıdır. Ama bazı arkadaşlarımız köy muhtarlarına örneğin, ‘Ben sana taş çıkartıyorum, aman kimsenin haberi olmasın.’ gibi laflar söylüyorlar. O muhtarlar sonrasında dönüp bize de bilgi veriyorlar. Burada kimsenin tek başına birşey yaptığı yok. Elli tane İl Genel Meclisi üyesi üzerine düşen çalışmayı yürütmektedir. Dolayısıyla bu vesile ile böylesi şeylerin olmaması gerektiğini ifade etmek istedim.” İGM Başkanı Salih Sel, Mehmet Karagöz’ün konuşmasının ardından konu ile ilgili söylenecek bazı şeyler olduğunu ancak daha önce yaşanan bazı şeyleri bugüne kadar hiç dile getirmediklerini kaydetti.

Acar: Siyaseti hizmet için yaptım

Dinar İGM Üyesi İbrahim Acar, şahsı ve mensubu olduğu MHP adına meclis kürsüsünde siyaset yapmadığını,
siyaseti sadece hizmet amacıyla yaptığını kaydetti

MHP Dinar İGM Üyesi İbrahim Acar, Plan Bütçe Komisyonunda bir yıl görev yaptığını bu komisyon çalışmaları ve performansı ile üyelerin sadece el kaldırıp indirme görevini yerine getirmediğinin somut örneği olduğunu söyledi.
MHP Dinar Üyesi İbrahim Acar, uyum konusunda da İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Oyur’un işin mutfağından gelen bir isim olarak göreve geldiği gün itibariyle ekibiyle meclisin yükünü hafiflettiğini belirtti. Acar, Oyur’a ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Selçuk Çirkin’e teşekkür etti. Daha önce Dinar’ın Saz Arazileri Sulaması ile ilgili konuştuğunu kaydeden Acar; “Yaptığım konuşmaların basın aracılığıyla gerekli yerlere iletildiğini çok iyi biliyorum. Ama Dinar’a dönüp sorulduğunda ‘Boşver ya o MHP’nin İlçe Başkanı, İGM Üyesi siyaset yapıyor.’ oldu. Allah şahidimdir ki, bu kürsüden ne MHP adına siyaset yaptım ne de şahsım adına siyaset yaptım. Sadece ve sadece Dinar’ın problemini, bu ilçenin İGM üyesi olduğumu için anlattım. Eğer Afyonkarahisar’ın herhangi bir yerinin problemi olduğunda da gücümün yettiğince, Başkanım söz verdikçe anlattım. Dünyanın en güzel projesini Sayın Bakanım Dinar’a yaptı. Proje çok güzel ama uygulaması çok kötü. O arazinin çocuğu olarak günümün büyük kısmını orada geçiriyorum.” dedi. HABER VE FOTOĞRAFLAR: BURCU AYDIN

Bakmadan Geçme