İGM'de jeotermal kaynakları koruyacak kararlar alındı
5 Haziran Dünya Çevre Günü arifesinde İGM'de termal kaynakların tek elden yönetilerek doğal kaynağın reenjeksiyonla tekrar yerine konulması için oybirliğiyle kararlar alındı   İl Genel Meclisi (İGM) Haziran ayı toplantılarının 4. birleşimi dün Meclis Başkanı Av. Burhanettin Çoban'ın Başkanlığında tamamlandı. SÜMER İLKOKULU BELEDİYE'YE 10 YIL SÜRELİ TAHSİS EDİLDİ İl Özel İdaresinin sorumluluk alanında bulunan, İscehisar [&hellip]
5 Haziran Dünya Çevre Günü arifesinde İGM’de termal kaynakların tek elden yönetilerek doğal kaynağın reenjeksiyonla tekrar yerine konulması için oybirliğiyle kararlar alındı
İl Genel Meclisi (İGM) Haziran ayı toplantılarının 4. birleşimi dün Meclis Başkanı Av. Burhanettin Çoban’ın Başkanlığında tamamlandı.
SÜMER İLKOKULU BELEDİYE’YE
10 YIL SÜRELİ TAHSİS EDİLDİ
İl Özel İdaresinin sorumluluk alanında bulunan, İscehisar İlçesi Karaağaç Köyünden kaynaklı atık su hattının bağlı olduğu İscehisar Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisinde atıksuyun arıtılması için, köy nüfusu oranınca katılım payı ödenmesine karar verildi. Afyonkarahisar merkezde yer alan Sümer Mahallesinde, mülkiyeti İl Özel İdaresine ait, 419 ada 3 parsel numaralı, 4 bin 189,89 metrekare yüzölçümlü Bahçeli Kargir Sümer İlkokulu vasfındaki taşınmazın, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığına “Sportif faaliyetler ve Gençlik Eğitim Kursları” açılması amacıyla tahsis edilecek. Belediye’ye tüm giderleri kendilerince karşılanmak üzere 10 yıl süreyle tahsisini uygun gören aynı yönde ki komisyon raporları oybirliğiyle kabul edildi.
TERMAL KAYNAKLARIN RUHSAT DEVRİ YAPILDI
Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilen Ömer-Gecek Termal Turizm Merkezi ve Sandıklı- Hüdai Termal Turizm Merkezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezleri dâhilinde faaliyet gösteren, Turizm Belgeli Tesislerden Jeotermal su kullanım metreküp birim bedelinin belirlenmesi konusundaki komisyon raporlar karara bağlandı. Bu doğrultuda Özel İdare payı olarak bir metreküp için 0,070 TL ödeme yapılacak. Ömer-Gecek Jeotermal sahasında üst kullanım hakkı bulunan, İl Özel İdaresine ait 117 Nolu Jeotermal Kaynak İşletme Ruhsatının, 450 bin TL bedelin İdareye ödenmesi koşuluyla Afjet Afyon Jeotermal Elektrik Üretim Tesisleri Turizm A.Ş’ye devrini uygun gören aynı yöndeki komisyon raporları kabul edildi. Gazlıgöl Jeotermal sahasında üst kullanım hakkı bulunan, İl Özel İdaresine ait 145 Nolu Jeotermal Kaynak İşletme Ruhsatının, Afgazjet A.Ş’ye ruhsat devir bedeli olarak İdareye 165 bin TL ödenmesi koşuluyla devredilmesine karar verildi. Sandıklı İlçesi sınırları içerisinde bulunan şirketlerine ait seralarında kullanmakta oldukları, Yaşarlar Seracılık Tarım Hayvancılık Turizm İnşaat Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından açılan ve intibakı İl Özel İdaresi adına yapılan 3 adet jeotermal sondaj kuyusunun şirketlerine devredilmesi oybirliği ile kabul edildi.
“TERMAL SU TEK ELDEN KONTROL EDİLECEK”
Konu hakkında açıklama yapan Meclis Başkanı Burhanettin Çoban şunları söyledi: “Jeotermal kaynaklarda ruhsat devrinde MTA’nın ve kamunun görüşü bu doğrultuda oldu. Aynı zamanda doğru olan şeyde budur. Devlet Afyonkarahisar’da ki tüm kamuya ait jeotarmal sahaları AFJET A.Ş takip etsin ve işletsin mantığındadır. Tek elden işletim Afyonkarahisar merkez için geçerlidir. Otellere ve hatta seralara bile imkân olursa tek elden jeotermal su verilmesi düşüncesi hâkimdir. Merkezi sistemden su verildiğinde sıcak suyun kontrolü sağlanmış olacak. Çünkü suyu yer altından çekmekten daha önemlisi o suyun tekrar reenjekte edilmesidir. Jeotermal kaynak sürekliliğinin devamı için bu zorunludur. Yoksa suyu çektikçe kaynak azalacağından gelecek nesiller termal sudan yoksun kalabilir. AFJET A.Ş şu anda şehir ısıtmasında 25 bin konut eşdeğeri bina ısıtıyor. Oteller bölgesinde hem otelleri ısıtıyor hem de termal su veriyor. Yeraltından çektiği termal suyun yüzde 95’ni kaynağa reenjekte ediyor. Termal suyun yüzde 5’i derelere, Akarçay’a gidiyor.”
“SICAK SUYUN YOK
OLMASININ ÖNÜNE GEÇİLDİ”
AFJET A.Ş’nin yan şirketi olan Afgazjet’in 2011 yılında kurulduğunu hatırlatan Burhanettin Çoban, Gazlıgöl de devri mülkler nedeniyle yaklaşık 20’ye yakın tesisin yer altından su çektiğini dile getirdi. Kontrolsüz şekilde çekilen termal suyun tamamının reenjekte edilmek yerine derelere gönderildiğini söyleyen Çoban, “AFJET A.Ş her yıl il merkezinde ki 26 adet jeotermal kuyusunun statik seviyesini ölçmektedir. Bu takip yaklaşık olarak 11 yıldır yapılmaktadır. Afyon merkezde ki jeotermal su kaynağında aşağıya inme, çekilme yani statik seviyede gerileme yoktur. Ama Gazlıgöl’de ise tam 2011 yılına kadar yüzde 70 oranda jeotermal sular aşağıya inmiş. Bu oran termal suyun ciddi derece de azaldığının göstergesidir. O yüzden Gazlıgöl’e de el atılarak Afgazjet Şirketi orada o kontrolü büyük ölçüde sağladı. Yoksa bugün biz Gazlıgöl de sıcak suyun yetmediği veya olmadığını konuşabilirdik. Elhamdülillah bu durumun önüne geçilmiş oldu.” dedi.
“FRİG VADİSİNDE HUMMALI
ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”
Frig Vadisinde yürütülen çalışmalar hakkında da meclis üyelerine bilgi veren Burhanettin Çoban şunları kaydetti: “Pandemi nedeniyle sadece inşaat çalışmaları devam ediyordu. Bu hafta itibariyle balon firmalarının da gelerek deneme uçuşlarının başlayacağını öğrendim. Ayrıca Emre Gölü bölgesinde yapılan İl Özel İdaresi işbirliğiyle yapılan sosyal tesislerin de Medeniyet Bahçesi işletmesinin Afyonkarahisar Belediyesine verildiğini öğrendim. Yol kenarında Döğer’de ki tesislerin Afyonkarahisar Belediyesi şirketlerince çalıştırılacağını biliyorum. Onlarda çalışmalara başlamışlar. Bahçe düzenleme peyzaj gibi çalışmalar devam ediyor. Sokak sağlıklaştırma çalışmaları devam ediyor. Meclisimizn kararıyla daha önce İkbal Tesisleri orada bir restaurant kiralamıştı. Restaurantı açmışlar. İhsaniye ilçemizin kendi firması Haşhaşella, il merkezimizin firması Kolaylı Tesisleri, ilimizin gururu Lokum Atölyesi firması da inşaatlarına devam ediyorlar.” Meclisin Haziran ayı 5. ve sonuncu toplantısı 7 Haziran 2021 Pazartesi günü sabah yapılacak. >> Burcu AYDIN’ın Haberi