İGM’de İmam-Hatip'e ek bina gerginliği

İl Genel Meclisi (İGM) toplantısına Sandıklı İmam-Hatip Lisesine yapılması talep edilen ek binaya ödenek tahsis değişimi konusu damgasını vurdu. Aniden yükselen tansiyon kavgaya dönüşmeden yatıştı İl Genel Meclisi’nin (İGM) Temmuz ayı son toplantısının sonlarında AK Parti’nin Sandıklı üyesi Hasan Coşar ile MHP grubundan Sandıklı üyesi Murat Çandır, Yusuf Şahan, Hocalar üyesi Haydar Küçük, Bolvadin üyesi [&hellip]

İGM'de İmam-Hatip’e ek bina gerginliği

İl Genel Meclisi (İGM) toplantısına Sandıklı İmam-Hatip Lisesine yapılması talep edilen ek binaya ödenek tahsis değişimi konusu damgasını vurdu. Aniden yükselen tansiyon kavgaya dönüşmeden yatıştı

İl Genel Meclisi’nin (İGM) Temmuz ayı son toplantısının sonlarında AK Parti’nin Sandıklı üyesi Hasan Coşar ile MHP grubundan Sandıklı üyesi Murat Çandır, Yusuf Şahan, Hocalar üyesi Haydar Küçük, Bolvadin üyesi Selahattin Tokpunar arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Tansiyonun yükseldiği toplantıya 5 dakikak ara verildi. Meclis üyeleri sinirlerine hakim olamayarak birbirlerinin üzerine yürüdüler. AK Partili ve MHP’li üyeler araya girerek tartışmanın büyümesini önlediler.
TALEPLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER VAR
İGM Temmuz ayı son birleşiminin son dakikaları gergin geçti. Eğitim Gençlik Spor komisyonuna gönderilen bir önergede; Eğitim sisteminde yapılan 4+4+4 değişikliği nedeniyle Sandıklı İmam-Hatip Lisesi’nde orta kısmın açılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Mevcut lisenin geniş bir bahçesi olmasından dolayı buraya orta kısmın inşa edilmesi için ilçedeki Cumhuriyet ve Miralay Reşat Bey İlköğretim Okullarına ek 4 derslik yapılması için ayrılan ödeneğin tahsis değişikliği yapılarak Sandıklı Köylere Hizmet Götürme Birliğine aktarımı istenildiği açıklandı. Eğitim Gençlik Spor komisyonunun konuyla ilgili hazırladığı raporda; AK Partili Hakan Avtuğ’un olumsuz oyu bulunduğu karara MHP’li Abdullah Türkyılmaz’ın olumsuz oy kullandığı bildirildi. Plan Bütçe komisyonunun aynı konu hakkında aynı görüş içeren raporunda; MHP grubundan Osman Aslantürk’ün red oyuna, Haydar Küçük’ün ise devlet eli ile yapılmasının daha uygun olacağı yönünde şerhi bulunduğu ifade edildi
“BU İSTEK
MAKUL DEĞİL”
Konu ile ilgili olarak söz alan MHP Dinar İGM üyesi Osman Aslantürk, 2012 yılı bütçe görüşmelerinde ilköğretim okullarının derslik ihtiyaçlarının İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınan liste dahilinde değerlendirildiğini söyledi. Aslantürk; “Milli Eğitim komisyonu tarafından yerinde incelenerek alınan ilke kararına rağmen bu olayın Cumhuriyet ve Reşat Bey İlköğretim Okullarına ayrılan paranın Sandıklı Köylere Hizmet Götürme Birliğine aktarılması istenmektedir. Bu makul bir istek değildir. 4+4+4 Yeni eğitim sisteminde tüm il genelinde derslik ihtiyaçlarının değişeceğinden yeni sisteme göre tekrar İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yeniden liste alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu konuyu bütçe yapımı sırasında tartıştık. Yanlışlığını arkadaşlarımıza anlatmaya çalıştık. O gün yanlış iliklenen bir gömlek olduğunu söyledik ve şerh düşmek istedik. Meclisin bütünlüğünü bozmamak adına arkadaşlarımız bizden ricada bulundu, biz bu konuda arkadaşlarımızla beraber ilke kararı aldık. O gün komisyonda birlikte görev yaptığımız arkadaşlarımız konunun değişeceği süreçten bize destek olacaklarına söz verdiler. Ama bugün farklı bir olayın çıkacağını gözlemliyoruz. Vicdanı ile siyaset arasında sıkışan meclis arkadaşlarımın vicdanı yönünde hareket etmelerini temenni ediyorum” dedi.
“MEVZU BU PARAYLA YAPILAMAYACAĞI”
Sandıklı’nın İGM üyelerinden MHP’li Murat Çandır, Osman Aslantürk’ün ifadelerine katıldığını söyledi. 4+4+4 yeni eğitim sistemi ile birlikte tüm okullarda açıklar meydana geleceğini söyleyen Çandır şöyle konuştu: “Bu açıkları biz İl Özel İdaresi olarak bir şekilde kapatmaya çalışıyoruz. Buradaki mevzu Sandıklı İmam-Hatip Lisesine yapılmak istenen orta kısmın zaten bu para ile yapılamayacağıdır. Şahsi fikrimi söylüyorum; Bakanlık kanalıyla daha büyük paralarla daha büyük bir okul yapılabilir. Kalan paralar yine Köylere Hizmet Götürme Birliğine giderek okulların değişik ihtiyaçlarına kullanılabilir. Merak ediyorum; Türkiye’de hangi İl Özel İdaresi devletin yapacağı bir okulu yeni çıkan bir kanunu hangi Özel İdare yaptı? Benim tahminim ilk uygulama Afyon’da olacak. Biz Özel İdare olarak devletimizden daha büyük değiliz. Bu tür olaylar vatandaşın kafasında 2007 yılında Afyon-Konya karayolu yapımı gibi şeyleri hatırlatıyor. Biz idaredeki paraları kendi imkanlarımıza kullanalım” diye konuştu.
“BAZI ŞEYLER DEĞİŞTİ”
MHP Grup Başkanı İsa Çağa, konu ile ilgili Haziran ayında bir karar alındığını söyleyerek 4+4+4 konusunda yeni çalışmalar yapıldığını, netlik kazanmadan yeni yapımı planlanan okulların ödeneklerinin geri çekilmesini önerdi. AK Partili İGM üyesi Ahmet Kocakulak söz alarak il merkezinde 5 okul yapımı için ödenek ayrıldığını kaydetti. Kocakulak; “Devletimiz zengin ama bugüne kadar ne hikmetse İmam Hatip Okullarını hep millet, hayır sahipleri yapmış. Ama artık bazı şeylerin değiştiğinin hepimiz farkına varacağız. İhtiyaç duyulan yerlere İmam Hatip Liseleri yapılacak ve İl Özel İdaresi olarak biz bunlara destek vereceğiz” şeklinde konuştu.
“OKUL YAPIMI ELZEM”
Sandıklı AK Parti üyesi Hasan Coşar, 4+4+4 sistemi ile birlikte İmam-Hatip Lisesine orta okul açılmasının kanuni bir zorunluluk olduğunu, okul bahçesi içerisinde bulunan 6 dönümlük arazide okul yapılmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Coşar, ödeneğin kanalizasyon ve içme suyu gibi bir hizmete değil Milli Eğitime ayrılan paranın yine Milli Eğitim ihtiyacı için harcanacağını, okul yapımının elzem olduğunu bildirdi. Coşar; “Kat sayı ve baş örtüsü yasağı varken bile Sandıklı İmam-Hatip Lisesi’nde öğrenci sayısı 250’nin altına hiç düşmedi. Kızılören, Sinanpaşa ve Hocalar ilçelerinin öğrencileri buraya gelmiş” ifadelerini kullandı.
KAVGANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ
Şuhut AK Parti üyesi Ömer Tunçay’ın konuşmasının ardından AK Parti ve MHP üyeleri arasında tartışma alevlendi. Tunçay, bir devlet kurumu olan İl Özel İdaresi’nin milletin malı olduğunu kaydetti. Devlet ve Özel İdare’nin milletin neye ihtiyacı varsa yapılacağını belirterek şöyle konuştu: “İmam-Hatiplerin orta kısmının açılması benim hayalimdi. İnşallah torunlarımıda orta kısma göndereceğim. Üç çocuğum o okulda en kötü zamanlarda okudular. Ben İmam-Hatiplerin Afyon’un her ilçesine yapılmasına yürekten taraftarım. Yolda yapılmasada, suda gelmese ben bu okulların yapılması taraftarıyım.” MHP grubundan; “Kimse İmam-Hatiplerin yapılmasına karşı değil, konuyu saptırmayın. Bizim burada karşı olduğumuz şey entrikadır” sözlerinin ardından AK Parti ve MHP grubu üyeleri arasındaki tartışmanın kavgaya dönüşmesi toplantıya 5 dakika ara verilmesiyle önlendi.

Bakmadan Geçme