İGM’de bugün 2013 bütçesi okunacak

İGM’de 2013 mali yılı bütçesinin karara bağlanıp okunması bugün yapılacak. Dünkü meclis toplantısında komisyonlardan gelen toplam bütçe rakamları komisyonlardan geldiği şekli ile Plan Bütçe komisyonlarını gönderildi İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının 19’ncu birleşimi dün tamamlandı. Toplantıda öncelikle gündem dışı bir madde okutularak rapor hazırlanması için ilgili komisyona gönderildi.TOPLANTI GÜNDEM DIŞI İLE BAŞLADI İl Özel [&hellip]

İGM'de bugün 2013 bütçesi okunacak

İGM’de 2013 mali yılı bütçesinin karara bağlanıp okunması bugün yapılacak. Dünkü meclis toplantısında komisyonlardan gelen toplam bütçe rakamları komisyonlardan geldiği şekli ile Plan Bütçe komisyonlarını gönderildi

İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının 19’ncu birleşimi dün tamamlandı. Toplantıda öncelikle gündem dışı bir madde okutularak rapor hazırlanması için ilgili komisyona gönderildi.
TOPLANTI GÜNDEM DIŞI İLE BAŞLADI
İl Özel İdaresi 2012 mali yılı bütçesi İlçe Özel İdare Müdürlükleri kurumsal kodu altında bulunan personel giderleri ilgili ödeneklerin personel hareketlerinden, sosyal denge sözleşmesinden dolayı bir kısmının eksik geldiği, bir kısmının ise fazla gelmesinden aktarım yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. 146 Bin TL ödeneğin ilgili harcama kalemlerinden tenzil edilerek başkaca harcama kalemlerine aktarılması gerektiği bildirildi. Konu Plan Bütçe komisyonunda görüşülecek.
RAPORLAR PLAN BÜTÇEYE GÖNDERİLDİ
Kültür Turizm ve Sosyal Hizmetler komisyonunca bildirilen raporda; 2013 yılı İl Özel İdaresi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bütçesinin toplam 60 bin TL, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü bütçesinin ise toplam 700 bin TL bütçe hazırlandığı kaydedildi. Rapor Plan Bütçe komisyonuna gönderilmesi oybirliğiyle kabul edildi. 2013 Mali Performans Programı Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün birinci ve ikinci kat asflat ve yatırım programlarına yönelik İmar ve Bayındırlık komisyon raporuda Plan Bütçe komisyonuna gönderildi. 2011-2012 yıllarının Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün birinci ve ikinci kat asflat programında kalan işlerinin yapımını uygun gören İmar ve Bayındırlık komisyon raporu Plan Bütçe komisyonuna havale edildi. Rapor oy çokluğuyla komisyona gönderildi.
YAPILACAKLAR
DEKLARE EDİLİYOR
İGM Başkanı Salih Sel, yol yapım işlerinde kalan çalışmaların tek tek yazılıp gerekli açıklamaları yaptıklarını söyledi. 2011 yılı ihale edişlerden kalan yol çalışmalarında birinci kat asfalt 22 kilometre, ikinci kat asfalt 25 kilometre olduğunu belirten Sel, 2012 yılından kalan yapılacak yollar olduğunu ifade etti. Bunların birinci kat asfalt olarak 38,5 kilometre, ikinci kat 12 kilometre olduğunu kaydeden Salih Sel; “Bunları biz aynen komisyon üyesi arkadaşlarımızla imzaladık. 2013 yılı yatırım programında yapılacağını daha önceki bir meclis toplantısında deklare etmiştik” dedi.
MECLİS KARARLARI NET
Ret oyu kullanan MHP’li bir üyeye “Niye kabul etmediğinizi öğrenebilir miyim?” sorusunu soran Salih Sel, “Uygun görmüyoruz, yeterli değil.” cevabını aldı. Meclise gönderilen taslak bütçenin 54 milyon TL olduğunu ifade eden Sel, kendilerinin rakamı 70 milyon TL’ye çıkardıklarını belirtti. Dinar MHP üyesi İbrahim Acar, bütçe çalışmalarının gayet ahenkli şekilde yürütüldüğünü dile getirdi. Bütçe çalışması dışında meclisin birşey yapılıp yapmayacağını soran Acar; “Mesela Sayın Valimizin tüm köyleri dolaşacağını söylemiştiniz. Afyonkarahisar’ın kapanan beldeleride var. Oraların belediye zamanlarında yapılamayan bir sürü hizmetleri var. Daire müdürlerine verilecek bir talimatla oralara belli yüzdelerde rakamlar oralara gidebilir mi?” diye sordu. Meclis Başkanı Salih Sel, böyle birşeyin olamayacağını, meclisin aldığı kararlarda yapılacak yatırımların net şekilde ortaya konulduğunu söyledi. Sel, tüm bunların toplantılarda basın huzurunda açık şekilde deklare edildiğini hatırlattı.
LÜZUMU HALİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILIR
MHP Grup Başkanı İsa Çağa, ihtiyaç ve talepler doğrultusunda yol yapımı çalışmalarınında diğer çalışmalar gibi yerinde bizzat incelendiğini, Meclis Başkanı Salih Sel ve diğer üyelerin bu yöndeki çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirtti. Çağa; “Alınan komisyon kararlarını mecliste oyluyoruz. Kararlar ya oybirliği ya da oy çokluğu ile geçiyor. Peki neden daha sonra meclis kararı, komisyon raporu değiştiriliyor?” dedi. Kararı ve raporu kimin değiştirdiğini soran Salih Sel’e İsa Çağa, geçtiğimiz günlerde aralarında yaşanan tartışmayı hatırlattı. Lüzumu halinde komisyon üyelerinin aldığı kararı tekrar gözden geçirdiklerini söyleyen Salih Sel şöyle konuştu: “Alakasız olan bir yere yol yapımına kimin vicdanı el verir? Biz vicdanımız el vermediği için bir yolu ihale planınndan çıkardık. Biz bunu anlatamadıysak, sizlerde anlayamadıysanız diyecek başka bir şey yok. Dinar’daki arkadaşlarımızla oturup konuştuk. Gözden kaçan bir durum olduğunu, sözkonusu yolun ihale edilmesi halinde gözden giden bir para olacağını söyledik. İhale edilecek işlerin içindeydi ama biz o yolu ihale etmedik. Yapılması ön görülürse meclis tekrar karar alır.”
BAZI RAPORLAR OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
12 milyon 889 bin 4 TL genel toplamı olan Eğitim Gençlik Spor komisyonu bütçesinin Plan Bütçe komisyonuna gönderilmesine karar verildi. Derslik başına düşen öğrenci sayısına bakarak ona göre çift öğretim gören yerlerde okul yapımına öncelik vereceklerini açıklayan İGM Başkanı Salih Sel, bu yıl ilk kez uygulanan 4+4+4 sistemi ile öğretim sisteminin değiştiğini belirtti. Eğitime taslak bütçede ayrılan parayı yüzde 62 nispetinde artırdıklarını kaydeden Sel, eğitime daha fazla para ayırdıklarının altını çizdi. Sel, elden gelen ölçüde önceliğin milli eğitim yatırımları ve yollara ayrıldığını vurguladı.
Parke taşı yatırımı için taslak bütçede para konulmadığını kaydeden Salih Sel, 2013 yılı bütçesinde parke taşı yapımı için 4 milyon 900 bin TL’yi parke taşına ayırdıklarını ifade etti. İmar ve Bayındırlık komisyon raporunu komisyondan geldiği şekli ile Plan Bütçe komisyonuna gönderilmesi oy çokluğuyla kabul edildi. Tarım ve Orman komisyonundan gönderilen toplam 600 bin TL bütçede oy çokluğu ile Plan Bütçe komisyonuna gönderildi.
Haber: BURCU AYDIN

Bakmadan Geçme