İGM'de Ayazini'de yatırımcıya destek ağır bastı

İl Genel Meclisi'nde İhsaniye ilçesine bağlı Ayazini köyünde mülkiyeti İl Özel İdaresine ait taşınmazın açık artırma ile satış kararı 4 ret, 43 evet, 1 çekimser oylama sonucu oyçokluğuyla kabul edildi. Meclis üyelerinin yarıdan fazlası Ayazini köyünde kiracı konumunda olan yatırımcının desteklenmesi yönünde görüş bildirdi İl Genel Meclisi (İGM) Mart ayı toplantılarının üçüncüsü dün sabah Meclis [&hellip]

İl Genel Meclisi’nde İhsaniye ilçesine bağlı Ayazini köyünde mülkiyeti İl Özel İdaresine ait taşınmazın açık artırma ile satış kararı 4 ret, 43 evet, 1 çekimser oylama sonucu oyçokluğuyla kabul edildi. Meclis üyelerinin yarıdan fazlası Ayazini köyünde kiracı konumunda olan yatırımcının desteklenmesi yönünde görüş bildirdi

Haber

İl Genel Meclisi (İGM) Mart ayı toplantılarının üçüncüsü dün sabah Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
GENEL SEKRETERLİK
MAKAMINA YETKİ VERİLDİ
Toplantı gündem dışı iki konunun meclis üyelerine bildirilip rapor hazırlanması için ilgili ihtisas komisyonlarına gönderilmesiyle başladı. 2022 yılı yatırım programında bulunmayan HİS, HÜS, YAS v.d acil çözümlenmesi gereken inşaat işleri, inşaat malzemesi temini, iş makinesi akaryakıt gibi konularda Meclis Başkanına bilgi verilip onayının alınması şartıyla İl Özel İdaresi Genel Sekreterlik makamına yetki verilmesini uygun gören aynı yöndeki komisyon raporları oybirliğiyle kabul edildi.
YAĞCI: İYİ PARTİ
OLARAK SATIŞA KARŞIYIZ
İhsaniye ilçesine bağlı Ayazini köyünde mülkiyeti İl Özel İdaresine ait 187 ada, 167 parselde 3 bin 251 metrekarelik arsa vasfındaki taşınmaza üzerindeki yapı müştemilat ve eklentileriyle birlikte satışına karar verildi. Karar doğrultusunda; 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesi uyarınca açık artırmayla satılması uygun gören aynı yöndeki komisyon raporları oy çokluğu ile kabul edildi. Oylama sonucu 4 hayır, 1 çekimser, 43 evet oyu ile taşınmazın satışına karar verildi. Oylama öncesi İYİ Parti Merkez Üyesi Alper Yağcı söz alarak şunları söyledi: “Biz İYİ Parti olarak Ayazini köyünde bulunan bu mülkün yatırımcıya satılmaması konusunda konu komisyonlara gitmeden önce görüşümüzü belirtmiştik. Değerli meclis üyeleri oylarını kullanmadan önce son bir kez daha oradaki yerlerin devlet eliyle yönetilip kontrol edilerek daha güzel yatırımların sağlanması amacıyla bu yerlerin gerekirse yatırımcılara uzun vadeli kiralamalarla devam ettirilmesi görüşümüzü bir kez daha belirtiyoruz. Köyün devlete ait olan kısımlarında o köyün geleceğine yön verecek bir satış yönünde karar olmaması görüşünü savunuyoruz. Bu komisyon kararına biz İYİ Partili üyeler olarak hayır oyu kullanacağımızı ifade ediyoruz.”
ÇOBAN: SATIŞ İHALESİ HERKESE AÇIK
Meclis Başkanı Burhanettin Çoban konu hakkında şunları söyledi: “Bazen bir yere yatırım yaparsınız orada değerli olan şey arsadır. Örneğin İstanbul boğazına nazır bir villa inşaatı yapmakla Emirdağ ilçemize bağlı bir köyde gurbetçi bir ağabeyimizin yaptırdığı villanın maliyeti aynıdır. Kullanılan malzemeze yüzde 20 veya yüzde 30 oranda fark eder. Ama bir yerde arsanın metrekaresi bir yerde 5 milyon TL’dir, burada 300 TL’dir. Ayazini köyünde de arsa metrekareleri belli ama üzerine yapılan yatırımlar gerçekten çok büyük ve nitelikli yapılan yapılardır. Konu olan bu yer tahminimce Kolaylı Tesislerinin inşaat yaptığı yerdir. Bir gidin bakın arsa değerini hesap edin üzerine yaptırılan yapıyı hesap edin. Vatandaşımız yatırımını daha da büyütmek istiyor. Oraya butik otel yapmak istiyor. İlave turistik tesisler yapmak istiyor. Ama bir kiracı olarak bunları yaptığı zaman ticaret adamı olarak zarar ediyor. Dolayısıyla zaten satışta ihaleye çıkacak. İsteyen herkes bu satış ihalesine katılabilir. Görüşünüze saygılıyız. Ama yatırımcı ancak bu mülkü satın alırsam ilave yatırımları yaparım diyor. 20 yılık kiralamaya bu kadar yatırımı yapmam diyor.”
BİRLİKTİR: İŞADAMININ
ÖNÜNÜ AÇMAK LAZIM
AK Parti Merkez Üyesi Nurettin Birliktir Ayazini köyündeki mülkiyet satış ihalesi oylaması öncesi şöyle konuştu: “Bilindiği üzere İhsaniye’nin Ayazini köyü Sayın Valimiz Gökmen Çiçek’in öncülüğünde bir değer kaydetti. Yatırımcılar Afyon’da tanınıyor. Ne İkbal şirketi ne de Kolaylı şirketi bu işe ihtiyacı olan işletmeler değildir. Siyasi büyüklerimiz ve Vali beyin ricasıyla oraya yatırım yaptılar. Bizim oraya başka türlü yatırımcı çekme şansımız yoktu. İşadamının önünü açmamız lazım diyorum.”
ÇOBAN: ORTADA BİRŞEY YOKKEN BÜYÜKLER MAHCUP OLMASIN DİYE YATIRIM YAPTILAR
Burhanettin Çoban sözlerine şöyel devam etti: “Aynen öyle. Resmi toplantıda herşey söylenmiyor ama gerçekten Ayazini köyünde o üç yatırımcı hem bir Döğer firması olan Gelincik Haşhaş yani Şehri Frig, hem Kolaylı hem de İkbal Tesisleri büyüklerimizin ricasını kırmadılar ve ticari kayıptan ziyade büyüklerimizi mahcup etmemek için o yatırımları yaptılar. Hep beraber gittik gördük. O yatırımların aynısı mesela İzmir’de de yapılabilir. Maliyet değişmez. Antalya ya da Afyon merkezde de yapılabilir. Daha ortada hiçbirşey yokken Ayazini köyüne gidip yatırım yaptılar. Elbette mülkün satılmaması da bir fikirdir. Bu fikire ben yanlış demiyor asla karşıda çıkmıyorum. Takdirinize saygı duyuyoruz. Kolaylı şirketiyle görüşmedim ama büyüklerimize sorduğumuzda ilave yatırımlar yapılacağını öğrendik.”
ÇAKIR: EMANETÇİ ANLAYIŞLA
YATIRIM SÜRDÜRÜLEMEZ
MHP İhsaniye Üyesi Hamit Çakır, Vali Gökmen Çiçek’in öncülüğünde bakanlık desteğiyle çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Çakır, yatırım sahiplerinin yatırımın devamı konusunda tedirginlik yaşadıkları için emanetçi bir şekilde yatırımın sürdürülmesinin mümkün olmayacağı görüşünü ifade etti.
ADAYAZI VE BADEMLİ
KÖYLERİNDE ARSALAR SATILACAK
Emirdağ ilçesinin Adayazı köyünde 16 adet, Bademli köyünde 21 adet olmak üzere toplam 37 adet arsa vasfındaki taşınmazın satışı açık artırma usulüyle satışını uygun gören komisyon raporları kabul edidi. İl merkezinde Çıkrık beldesinde mülkiyetleri İl Özel İdaresine ait taşınmazların 40 bin metrekareye kadar olan kısımların bedelsiz, 40 bin metrekareden fazla kısımların rayiç bedellerinin ödenmesi şartıyla hak sahiplerine satışına karar verildi. Dazkırı ilçesinin Kızılören köyünde 4903 parselde hak sahibi olan afetzede ailelere kalıcı konutların yapılacağı, afet konutu amaçlı hazırlanan imar planı ve eklerinin onaylanmasına karar verildi. Dinar ilçesinin Çiçektepe köyünde 130 ada, 1 parselde783,64 metrekarelik park kısmını 128 ada, 7 parseldeki taşınmazın yan tarafından bulunan 855 metrekarelik tescil harici alana taşıyarak, park alanı olan durumunun konut alanı ve park alanı olarak imar plan değişikliği ve eklerinin onaylanmasına karar verildi. Meclisin Mart ayı 4. toplantısı bugün sabah Meclis Toplantı Salonunda yapılacak.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme