İGM’de asfalt plent kurulumu anlatıldı

Destek Hizmetleri Müdür V. Y. Mahir Burhan tarafından İGM üyelerine asfalt plenti kurulumu için yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler verildi İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdür V. Y. Mahir Burhan meclis üyelerine sıcak asfalt şantiyesi kurulumu çalışmalarını detaylarıyla anlattı.MECLİS UYUMLU ÇALIŞIYORY. Mahir Burhan, sıcak asfalt tesisi, bu tesiste kullanılan ekipmanlar, döküm de kullanılan ekipmanlar ve bunların [&hellip]

İGM'de asfalt plent kurulumu anlatıldı

Destek Hizmetleri Müdür V. Y. Mahir Burhan tarafından İGM üyelerine asfalt plenti kurulumu için yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler verildi

İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdür V. Y. Mahir Burhan meclis üyelerine sıcak asfalt şantiyesi kurulumu çalışmalarını detaylarıyla anlattı.
MECLİS UYUMLU ÇALIŞIYOR
Y. Mahir Burhan, sıcak asfalt tesisi, bu tesiste kullanılan ekipmanlar, döküm de kullanılan ekipmanlar ve bunların maliyetlerine ilişkin analiz bilgileri aktardı. Sıcak asfalt konusunu iki ana başlıkta incelediklerini ifade eden Burhan; “Birincisi plent seçimi ve makine maliyetleri ikincisi ise Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürümüz Emin İpek ise karşılaştırma tabloları ve asfalt dökümü hakkında meclis üyelerini bilgilendireceğiz. Makine parkımıza yeni araçların kazandırılmasında başta Sayın Valimiz Hakan Yusuf Güner olmak üzere her aşamada bizlerden desteğini esirgemeyen Sayın İGM Başkanımız Salih Sel’e uyumlu çalışmanın, köylere hizmetin en güzel örneğini sergileyen Afyon sevladısı İGM üyelerine sonsuz teşekkürler ediyorum” dedi.
İHTİYAÇ DUYULANLAR BELLİ
Y. Mahir Burhan, yapılan çalışmalar ve hizmetlerde devletin en ufak kayba uğramaması, alınacak ekipmanların yerinde görülmesi için kendilerine destek olup, sonuçlarını en ince ayrıntısına kadar değerlendiren, alım sürecinde hiçbir desteği esirgemeyen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Oyur’a ayrıca teşekkür etti.
Sıcak asfalt konusunda hangi malzemelerin gerektiğinden söz eden Burhan; “Öncelikle sıcak asfalt plenti gerekiyor. Sıcak asfalt plentinde tercihe bağlı kırıcı bir ürün var. Bu gerekiyor, bunu dökmek için finisher, asfaltı sıkıştırmak için de silindir, o asfaltı nakletmek için ise damperli kamyona ihtiyacımız var” diye konuştu.
DÖRT ANA ÜNİTE VAR
Sıcak asfalt plentinin dört ana üniteden oluştuğunu dile getiren Destek Hizmetleri Müdür V. Y. Mahir Burhan, soğuk silolar da agrega diye tabir edilen mıcırların bir bant vasıtası ile kurutucu ünitesine geldiğini belirtti. Ürünler kurutulduktan sonra plentin en üstüne taşındığını ifade eden Burhan; “Burada tekrar bir tartım sistemimiz ve agregayı ayrıştıran bir elek sistemimiz var. Elek sisteminden sonra tartıma gelen ürün aşağıya süzülerek burada bütüne karışarak en sonunda karışım aracında sıcak asfalt haline gelip kamyonlarımızla sıcak asfaltın dökülmesi için istenilen yere naklediliyor” şeklinde konuştu.
İKİ PLENT ARASINDA
BÜYÜK FARK YOK
İkinci ürün olan seyyar asfalt plenti hakkında da bilgiler veren Y. Mahir Burhan, bu plent içinde ciddi inceleme çalışmaları yaptıklarını kaydetti. Bazı inşaat firmalarının plentlerinde inceleme yaptıklarını, Denizli’de inceleme de bulunduklarından söz eden Burhan; “Seyyar asfalt plentinin taşınması aslında çok kolay değil. Asfalt ünitesini kurarken beton kaideleri mutlaka ikisinde de oluşturmak gerekiyor. Biz sıcak asfalt tesisini kurduğumuz da sıcak asfalt plenti eğer 8 ila 15 gün arasında kurulabiliyorsa seyyar asfalt plenti de bugünlerin aşağısında maalesef kurulamıyor. Ayrıca dezavantajları var. Agregayı taşıyan soğuk silolar bunlar maaleseef Karayolların da taşımanın yasal ölçüler de gerçekleşmesi için daha küçük ve ince malzemeden imal ediliyor. Küçük imal edildiğinden agregaların sürekli beslenmeleri gerekiyor. Sıcak asfalt plentin de mobil ile diğer asfalt plentinin çok büyük farklar içermediği görülmektedir” ifadelerini kullandı.
SEYYAR YABANCI MENŞELİ
Seyyar asfalt plenti sisteminin komple ithal edildiğini dile getiren Y. Mahir Burhan, ABD, İtalya ve İngiltere’den üç tane firma olduğunu belirtti. Genellikle İtalya ve İngiltere’den Marin ve Parker isimli firmaların ithal ettiğini aktaran Burhan şöyle konuştu: “Son dönemde yaklaşık 3,5-4 yıldır kamuya satış yaptıklarını görmedik. En son alanın da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olduğu bize söylendi. Sabit asfalt plenti sistemi komple Türkiye’de üretiliyor. İhale Kanunu kapsamında alınabiliyor. Mobil asfalt plenti maalesef ihale kanunu kapsamına girmiyor. Çünkü herhangi bir şekilde bunu satan firmalar yetki belgesini almış olmadıklarından dolayı sadece İngiltere ve İtalya’dan para karşılığı sipariş geçebiliyorlar. Kurulumdan 15 gün sonra firma sıcak asfalt, sabit plentin de tanıtım ve işi öğretmek için üretim yapıyor. Seyyar asfalt plentin de 3 bin ton kadar asfaltı ürettikten sonra yerinden ayrılıyor. Her iki asfalt plenti türünde beton kaideyi kurmak zorunlu.”>> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme